Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έρευνα: Οι Θεσσαλονικείς αγκαλιάζουν τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης

Της στήριξης των Θεσσαλονικέων απολαμβάνουν τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, η TV100 και ο FM100, για τα οποία οι πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος επιθυμούν όχι μόνο να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, αλλά και να στηριχθούν και από τους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας κοινής γνώμης την οποία διενήργησε τον Φεβρουάριο η Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100/FM100) από κοινού με την ΕΣΗΕΜ-Θ και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Τα ευρήματα της έρευνας, που διεξήγαγε στους επτά Δήμους της Α’ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης η εταιρεία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, η οποία έγινε σήμερα, Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα ερωτήματα της έρευνας αφορούσε στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της μετοχικής βάσης της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, με τη συμμετοχή σε αυτή και άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4483/2017 δίνεται πλέον η δυνατότητα συγκρότησης διαδημοτικών εταιρειών ειδικού σκοπού με αντικείμενο τη λειτουργία δημοτικών μέσων ενημέρωσης. Ειδικότερα, στο άρθρο 19 του ανωτέρω νόμου προβλέπεται ότι «Δήμοι επιτρέπεται να συμμετέχουν σε υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού άλλου όμορου Δήμου ή Δήμου εντός της ίδιας περιφέρειας, εάν οι ίδιοι δεν έχουν τέτοια επιχείρηση».

Το στοίχημα της διαδημοτικοποίησης

«Σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜ-Θ και το ΑΠΘ ερευνήσαμε αν πιστεύει ο κόσμος στη χρησιμότητα των δημοτικών ΜΜΕ, όπως αν αυτά πρέπει να συνεχίσουν να ανήκουν σε έναν ή σε περισσότερους δήμους. Δύο στους τρεις, λοιπόν, αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα των δημοτικών ΜΜΕ και μας προτρέπουν να προχωρήσουμε στη διαδημοτικοποίηση, δηλαδή στη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και άλλων δήμων» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ γνωστοποίησε ότι έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας για τη μελέτη και την προετοιμασία της διαδικασίας της διαδημοτικοποίησης. «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών για διευκρινίσεις επί της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο κ. Ζαχαριάδης.

Τα ευρήματα της έρευνας

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον των δημοτικών μέσων ενημέρωσης TV100 και FM100, τα οποία σήμερα ανήκουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά απ’ αυτόν, περίπου επτά στους δέκα Θεσσαλονικείς θέλουν τα μέσα αυτά να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ενώ τέσσερις στους δέκα ζητούν επιπλέον να στηριχθούν και από άλλους δήμους. Συγκεκριμένα, το 41% δηλώνει πως τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης είναι χρήσιμα και πως πρέπει να ανήκουν και να χρηματοδοτούνται και από άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ποσοστό 26% θεωρεί πως είναι χρήσιμα και πως θα πρέπει να συνεχίσουν να ανήκουν μόνο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ 12% θεωρεί ότι δεν χρειάζονται και πως πρέπει να κλείσουν.

Η εικόνα ανά δήμο

Τα ποσοστά σε κάθε έναν από τους επτά δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος σχετικά με το ανωτέρω ερώτημα έχουν ως εξής:

– Δήμος Θεσσαλονίκης: 40% υπέρ της διεύρυνσης της μετοχικής βάσης της ΔΕΠΘΕ με τη συμμετοχή και άλλων δήμων, 27% να παραμείνουν ως έχουν στο δήμο Θεσσαλονίκης και 15% να κλείσουν.

– Δήμος Καλαμαριάς: 46% υπέρ της διεύρυνσης, 25% να παραμείνουν ως έχουν, 10% να κλείσουν.

– Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: 48% υπέρ της διεύρυνσης, 20% να παραμείνουν ως έχουν, 10% να κλείσουν.

– Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: 36% υπέρ της διεύρυνσης, 26% να παραμείνουν ως έχουν, 12% να κλείσουν.

– Δήμος Νεάπολης Συκεών: 40% υπέρ της διεύρυνσης, 26% να παραμείνουν ως έχουν, 9% να κλείσουν.

– Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: 38% υπέρ της διεύρυνσης, 18% να παραμείνουν ως έχουν, 11% να κλείσουν.

– Δήμος Παύλου Μελά: 38% υπέρ της διεύρυνσης, 28% να παραμείνουν ως έχουν, 9% να κλείσουν.

Λειτουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας

Στην παρέμβασή του ο κ. Ζαχαριάδης ανακοίνωσε ότι από σήμερα, 22 Μαρτίου 2018, ξεκινά η σταδιακή λειτουργία της ενημερωτικής ιστοσελίδας της ΔΕΠΘΕ (www.fm100.gr), στην οποία θα φιλοξενούνται ειδήσεις οι οποίες αφορούν κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η προσφορά της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης προς όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας -ανεξάρτητα από το αν είναι δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης ή όχι- είναι πολυετής και έχει βαθύ παρελθόν. Σε αυτή την πολυετή προσφορά, ερχόμαστε σήμερα να προσθέσουμε ακόμη ένα λιθαράκι, καθώς τίθεται σε λειτουργία η ενημερωτική ιστοσελίδα της ΔΕΠΘΕ, που θα συγκεντρώνει σε πρώτη φάση ειδήσεις από τις δραστηριότητες των δήμων της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία που δίνουμε στον δημόσιο αλλά και στον ειδικότερα αυτοδιοικητικό χαρακτήρα που θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν τα μέσα αυτά’ ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ