Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

21.000 δρομείς στον 13ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»

Με περισσότερη λάμψη από κάθε άλλη φορά, με μηνύματα ζωής, αλλά και με την υπόσχεση για μία ανεπανάληπτη εμπειρία άθλησης και ψυχαγωγίας, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Βόρειας Ελλάδας, τον Stoiximan.gr 13ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», που θα πλημμυρίσει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία με περισσότερους από 21.000 δρομείς κάθε ηλικίας, την Κυριακή 1 Απριλίου.

Η παρουσίαση του αγωνιστικού προγράμματος, καθώς και των παράλληλων πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε στην Επίσημη Παρουσίαση της διοργάνωσης, το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι ο συνολικός αριθμός των δρομέων αναμένεται να φτάσει τελικά τους 21.118, ως εξής: 2.199 δρομείς στον Μαραθώνιο, όπου προμηνύεται νέο ρεκόρ συμμετοχών, 4.214 δρομείς στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., 12.705 δρομείς στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ., καθώς και 2.000 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στον Δρόμο 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων.
Στα παραπάνω μεγέθη υπολογίζονται και οι 1.500 δρομείς, οι οποίοι θα προστεθούν στους ήδη εγγεγραμμένους, αποκτώντας μία από τις θέσεις που θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας στο Κέντρο Εγγραφών (Registration Center), στο Περίπτερο 10 της ΔΕΘ-HELEXPO, από την Πέμπτη 29 Μαρτίου έως το Σάββατο 31 Μαρτίου.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο – κάλεσμα της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, «χρυσής» Ολυμπιονίκη Βούλας Πατουλίδου και ακολούθησε χαιρετισμός της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Μαρίας Αικατερίνης Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, ενώ οι παρευρισκόμενοι ομιλητές τόνισαν τα εξής:

Χριστίνα Καραμίχου (Πρόεδρος ΜΕΑΣ Τρίτων): «Το ρεκόρ των συμμετοχών αποδεικνύει για άλλη μια φορά την προσμονή όλων να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διοργάνωση, που είναι αφιερωμένη στον Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συμβάλλουν στην επιτυχία της διοργάνωσης και υποσχόμαστε μία ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους τους δρομείς».

Αλέξανδρος Θάνος (Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού): «Απευθύνω τις ευχαριστίες μου στους διοργανωτές, στους εθελοντές, σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη μεγαλύτερη διοργάνωση της περιοχής μας. Ο Μαραθώνιος δεν ενισχύει μόνο το δρομικό κίνημα που αναπτύσσεται ραγδαία, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει μια δράση που μπορεί να γίνει πόλος έλξης τουριστών. Ενισχύουμε αυτή τη δράση και την εξωστρέφειά της, είναι ένας στόχος που έχουμε θέσει, ώστε να προσελκύει όχι μόνο πρωταθλητές αλλά επίσης περιηγητές και τουρίστες από όλο τον κόσμο».

Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης (Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης): «Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την Κυριακή τον Μαραθώνιο, που ξεπερνά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι διοργανωτές προβάλλουν το δρομικό κίνημα αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ και στις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης για όσα κάνουν πριν αλλά και μετά τον αγώνα για την αποκατάσταση της πόλης. Υπενθυμίζουμε ότι, για όσους δεν δήλωσαν έγκαιρα συμμετοχή, υπάρχουν 1.500 τελευταίες θέσεις, στο Περίπτερο 10 της ΔΕΘ!».

Σπύρος Πέγκας (Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης): «Ευχαριστούμε πολύ που στηρίζετε αυτό το γεγονός, χάρη στο οποίο όλα τα ξενοδοχεία της πόλης είναι γεμάτα και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοια γεγονότα που αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη».

Παναγιώτα Μπαλάσκα (Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Αθλητικών Χώρων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου): «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Δήμος μας συμμετέχει σ’ ένα κομμάτι της διαδρομής και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους δρομείς!»

Τάσος Τομπούλης (Πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης): «Απευθύνω τους χαιρετισμούς του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ κ. Παναγόπουλου και τις ευχές του για καλή επιτυχία. Αυτή την επιτυχία τη θεωρούμε δεδομένη, γιατί τη βλέπουμε και διαπιστώνουμε με χαρά ότι η διοργάνωση αυτή γίνεται κάθε φορά καλύτερη».

Γιάννης Ποδιώτης (Γεν. Γραμματέας Ο.Ε.): «Έρχεται σε τέσσερις μέρες ο 13ος Stoiximan.gr Διεθνής Μαραθώνιος ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’, ο μεγαλύτερος στην ιστορία του θεσμού. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα έχουμε μαζί μας και φέτος τον γιο του Στέλιου Κυριακίδη, τον Δημήτρη Κυριακίδη, ο οποίος έρχεται από την Σαγκάη για να βρίσκεται κοντά μας. Ευχαριστούμε τους φορείς που μας στηρίζουν και είμαστε βέβαιοι ότι θα ζήσουμε μία διοργάνωση που θα χαρίσει σε όλους τους συμμετέχοντες μεγάλες συγκινήσεις».

Κώστας Γαλανόπουλος (Υπεύθυνος Χορηγιών του Ονομαστικού Χορηγού Stoiximan.gr): «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση της εταιρείας και της διοίκησής της για το γεγονός ότι βρισκόμαστε για τρίτη χρονιά στη διοργάνωση και για δεύτερη ως Ονομαστικός Χορηγός αυτής. Πεποίθησή μας είναι ότι ο αθλητισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κοινωνική προσφορά, γι’ αυτό και η προσφορά μας δεν εξαντλείται στη χορηγική ενίσχυση της διοργάνωσης, αλλά επίσης μέσω της Stoiximan Running Team θα στηρίξουμε την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Σωματείο ‘Πρωτοβουλία Για το Παιδί’ το Ορφανοτροφείο Θηλέων ‘Μέλισσα’, καθώς και τον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα ‘Περπατώ’. Καλούμε τους πάντες, συμμετέχοντες και μη, να έρθουν με το τέλος του αγώνα στο περίπτερό μας, να φωτογραφηθούν για καλό σκοπό και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα ιδρύματα με κάθε φωτογραφία. Περιμένουμε ότι η Stoiximan Running Team θα έχει φέτος 2.500 δρομείς στη δύναμή της, σπάζοντας κάθε ρεκόρ».

Παναγιώτης Οργαντζάς (Διευθυντής Ανάπτυξης ΙΕΚ ΑΚΜΗ): «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς να συμμετέχουμε σ’ αυτή τη διοργάνωση, που δίνει ξεχωριστές αξίες και ήθος σε όλους τους συμμετέχοντες. Η συμμετοχή μας έχει τρία σκέλη: Το πρώτο είναι η αγωνιστική παρουσία με τη Running Team του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, το δεύτερο είναι η υποστήριξη της διοργάνωσης με σπουδαστές δημοσιογραφίας, φωτογραφίας, φυσικοθεραπείας και τουριστικών επαγγελμάτων και το τρίτο σκέλος είναι η πλήρης διετής υποτροφία σπουδών που προσφέρουμε σ’ έναν δρομέα μέσω του διαγωνισμού μας».

Δρόσος Χριστόπουλος (Γενικός Διευθυντής διοργάνωσης): «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να είμαστε καλύτεροι από κάθε προηγούμενη φορά. Στον Μαραθώνιο δρόμο ήδη καταγράψαμε ρεκόρ εγγραφών, με 2.200 συμμετέχοντες, και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Στον Δρόμο 1.000 των Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, που διεξάγεται παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα, θα υπάρχει ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά μετά τον τερματισμό τους. Ο Δρόμος 10.000μ. με αφετηρία τους Αμπελοκήπους, θα έχει υψηλότατο επίπεδο ανταγωνισμού και θα είναι ένας εκπληκτικός αγώνας, στον οποίο περιμένουμε σπουδαίες επιδόσεις, ενώ στο Δρόμο 5.000μ. θα έχουμε το ρεκόρ αγωνιστικής συμμετοχής με 13.000 κόσμο, καθώς και πολλές μοναδικές παράλληλες δράσεις που θα δώσουν ευχαρίστηση στους δρομείς και στους θεατές».

Στην συνέχεια, οι διοργανωτές μίλησαν για τις παράλληλες εκδηλώσεις του Stoiximan.gr 13ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στο πλαίσιο της Marathon Week, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη “Marathon Patrol Team” που έχει ξεχυθεί από την Τρίτη (27/03) στους δρόμους της πόλης, τη λειτουργία του Κέντρου Εγγραφών από την Πέμπτη (29/03), όπου θα υπάρχει το Photo Booth Corner και άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις, το Cocktail Party που θα γίνει την Παρασκευή (30/03) σε συνεργασία με την Stoiximan.gr, καθώς επίσης την Τελετή Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας το Σάββατο (31/03) στον Λευκό Πύργο και το Barilla Pasta Party που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά για τους Μαραθωνοδρόμους στον χώρο της “Sportexpo” στη ΔΕΘ – HELEXPO.

Τέλος, έγινε παρουσίαση του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης της διοργάνωσης και επισημάνθηκε ότι για πρώτη φορά τόσο η Οργανωτική Επιτροπή όσο και οι Χορηγοί (Stoiximan.grDOLE Hellas, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ΑΝΑΔΟΜΩ, STIHLEUROMEDICA Γενική Κλινική, Run Hike) προσέφεραν πολλά και πλούσια δώρα προς τους δρομείς, μέσω διαγωνισμών που διενεργούνται και οι απονομές των οποίων θα διεξαχθούν την ημέρα του μεγάλου αγώνα, παράλληλα με τις απονομές στους νικητές των δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος.

Εκ μέρους των πολλών και σημαντικών πρωταθλητών που θα τιμήσουν τη διοργάνωση με την συμμετοχή τους, στοχεύοντας σε σπουδαίες επιδόσεις, παρόντες ήταν ο Γιάννης Κρέκας και η Ειρήνη Μιχάλα.
«Στον πρώτο Μαραθώνιο ήμουν εθελοντής και μένω έκπληκτος από την πρόοδο αυτής της διοργάνωσης! Στόχος μου είναι να πετύχω μία καλή επίδοση στον Μαραθώνιο δρόμο, αλλά και να ευχαριστηθώ τον αγώνα εγώ και όλοι οι συναθλητές μου. Θεωρώ δεδομένη την ενθάρρυνση που θα έχουμε από τους θεατές στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπως κάθε χρόνο, αλλά ελπίζω να έχουμε επίσης υποστήριξη από τον κόσμο στους υπόλοιπους δήμους, κατά μήκος της διαδρομής, στοιχείο που θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Χαίρομαι που θα βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες, για να απολαύσουν όλοι αυτόν τον αγώνα», τόνισε ο Γιάννης Κρέκας.

Παράλληλα, έγινε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης, στο οποίο συμμετέχουν 65 φορείς, με έμφαση φέτος στον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» που καλεί τους πάντες να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, ενώ επίσης παρουσιάστηκαν ξεχωριστές περιπτώσεις δρομέων, που αναδεικνύουν τη διοργάνωση ως ένα σπουδαίο κοινωνικό γεγονός, όπως οι τρεις γενιές Πορτογάλων δρομέων που θα έρθουν στην Ελλάδα για τον Μαραθώνιο της Ιστορίας, η αντίστοιχη οικογένεια του 96χρονου Φώτη Πετρίδη που θα τρέξει μαζί με τον γιο και την εγγονή του, η τυφλή Ιταλίδα Γκουενταλίνα Ταΐτι που θα συμμετάσχει στον Μαραθώνιο δρόμο, αλλά και ορισμένες ακόμη, που στέλνουν ένα εξίσου σημαντικό μήνυμα:

– Ο Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική στέρηση και αυτισμό, που έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας ΑμεΑ στα 5 και 10 χλμ., αλλά και πρωταθλητής κόσμου των Special Olympics στο σκι αντοχής, θα τρέξει στον Δρόμο των 5.000μ. στηρίζοντας τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», όντας και ο ίδιος εθελοντής δότης μυελού των οστών.
«Γίνε κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών! Ελάτε να τρέξουμε όλοι μαζί!», τόνισε στο μήνυμά του, κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα, ενώ η μητέρα του, Έφη Καραγιάννη, είπε:
«Οι γονείς πρέπει να αποδεχθούν τα παιδιά που έχουν πρόβλημα, ώστε να μπορέσουν να τα βοηθήσουν. Τα παιδιά με αναπηρία έχουν πολλές δυνατότητες, αλλά χρειάζεται να βρεθούν άνθρωποι που θα τα στηρίξουν. Είναι ένας δύσκολος δρόμος… Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να βοηθήσουν μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που έχουν ανάγκη και αυτό ακριβώς θέλει να δείξει ο Νίκος ως εθελοντής δότης μυελού των οστών. Αυτά τα παιδιά θέλουν να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες».

-Ο εννιάχρονος Ισού, μαθητής του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης – ΕΛΕΠΑΠ, μπόρεσει να αποκτήσει προσθετικά κάτω άκρα, χάρη στην υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, και θα βρεθεί μαζί τους στην εκκίνηση του Δρόμου 5.000μ..
Η πρόεδρος του ΣΕΕΔΑ, Ραμπέα Ιατρίδου, είπε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΕΕΔΑ συμμετέχει από την ίδρυσή του τόσο στον Μαραθώνιο ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ όσο και στον ‘Νυχτερινό’ με ομάδες δρομέων. Φέτος επιλέξαμε να βοηθήσουμε τον μικρό Ισού και υπολογίζαμε ότι θα καταφέρναμε να αποκτήσει προσθετικά πόδια μέχρι τον Νυχτερινό, αλλά τελικά το πετύχαμε μέσα σε τρεις μήνες. Βρήκαμε σπουδαία ανταπόκριση από την εταιρεία ‘Χρονόπουλος’ που ανέλαβε να καλύψει το μεγαλύτερο ποσό για τα προσθετικά μέλη. Πλέον ο Ισού κάνει τα πρώτα του βήματα και θα τον έχουμε μαζί μας στην εκκίνηση των 5.000 μέτρων! Ασφαλώς δεν μπορεί να καλύψει μόνος του την απόσταση, όμως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσει μαζί μας μέχρι τον τερματισμό».

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν κάποιες από τις δράσεις Κοινωνικής Ευθύνης από πλευράς Χορηγών της διοργάνωσης:
Η Stoiximan.gr στηρίζει την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Σωματείο «Πρωτοβουλία Για το Παιδί», το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα» και τον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ», η DOLE προσφέρει προϊόντα στα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και στα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ενισχύει χρηματικά το έργο του «Παιδικού Αντιρρευματικού Αγώνα Βορείου Ελλάδος», η ΑΝΑΔΟΜΩ προσφέρει υπηρεσίες ανακαίνισης αξίας 2.500 ευρώ σε έναν από τους φορείς κοινωνικής ευθύνης της διοργάνωσης, ενώ η ΙΚΕΑ εξοπλίζει δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσα από το πρόγραμμα «Σταθμοί Χαράς».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του επίσημου T-Shirt, του επίσημου μεταλλίου και του Bib Number της διοργάνωσης και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού για το πρωί της Κυριακής 1 Απριλίου, όταν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης θα πλημμυρίσουν από χαμόγελα και από δρομείς κάθε ηλικίας!

Ο Stoiximan.gr 13ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, διοργανώνεται από τον «ΜΕΑΣ Τρίτων», τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, καθώς επίσης τελεί υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

Οι δρομείς μπορούν να ενημερώνονται από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης για τις διαδρομές του αγωνιστικού προγράμματος, την ιστορική διαδρομή Πέλλα-Θεσσαλονίκη του Διεθνούς Μαραθωνίου, η οποία πλαισιώνεται από τους Δρόμους Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 5.000μ.. Παράλληλα με τη διοργάνωση, διεξάγεται και ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ