Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
15.9 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
spot_img

Συμβαίνει τον Απρίλιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ξεναγήσεις, φιλολογικά βραδινά, διαλέξεις, εκθέσεις, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα εκδηλώσεων Απριλίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6). Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

 

Δευτέρα 2 Απριλίου

Θεματική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ από το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας» από αρχαιολόγους του Μουσείου, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Ώρα: 11.30/με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου

τηλ. κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08.00 έως 15.00)

 

Σάββατο 14, 21 & 28 Απριλίου

Θεματική ξενάγηση στην νέα περιοδική έκθεση «ΤΕΧΝΗ & ΤΕΧΝΗ» από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, έργα των οποίων φιλοξενούνται στην έκθεση.

 Η είσοδος και η ξενάγηση στην έκθεση θα δωρεάν

Συμμετοχή κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Ώρα: 12.00

τηλ. κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08.00 έως 15.00)

 

Πέμπτη 19 & 26 Απριλίου

Θεματικές ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση «ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό» από αρχαιολόγους του Μουσείου, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

 Ώρα: 12.30/με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου

τηλ. κράτηση στο 2313 310 201 & 244 (Δευτ.- Παρ. 08.00 έως 15.00)

 

Δευτέρα 16 Απριλίου

«ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΒΡΑΔΙΝΑ ΣΤΟ ΑΜΘ»

Διάλεξη του Θεοδώρου Παπαγγελή, καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Αινειάδα, το εθνικό έπος της Ρώμης»

 Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής

ΑΠΘ «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ» – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»/ώρα: 19.00/είσοδος ελεύθερη

 

Τετάρτη 18 Απριλίου

«ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τον κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Διάλεξη του Διαμαντή Τριαντάφυλλου, Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων με θέμα: «Η λατρεία του ήρωα Ιππέα στον χώρο της Θράκης».

 Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»/ώρα: 19.00/είσοδος ελεύθερη

 

Παρασκευή 20 Απριλίου

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

 Διάλεξη του Κωνσταντίνου Τοκμακίδη, καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του  Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του  Α.Π.Θ. με θέμα: «Η εξέλιξη στην τέχνη της τοπογραφικής αποτύπωσης μνημείων στη Θεσσαλονίκη».

Ο ομιλητής θα αναφερθεί σε αποτυπώσεις που έχουν γίνει στην Αγ. Σοφία, στον Αγ. Δημήτριο και την κρύπτη, στην Αχειροποίητο, στην Παναγία Χαλκέων, στον Προφήτη Ηλία, στους Αγίους Αποστόλους, στον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό, στην Αγία Αικατερίνη, στον Άγιο Παντελεήμονα, στον Όσιο Δαυίδ, στη Μονή Βλατάδων, στα τείχη και το Επταπύργιο, στο Παζάρ Χαμάμ, στο Πασά Χαμάμ, στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείου, στο Αλατζά Ιμαρέτ, στη Ροτόντα, στην Καμάρα και στα αρχαία της Βενιζέλου.

Συνδιοργάνωση: Σωματείο Φίλων Μνημείων Θεσσαλονίκης – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»/ώρα: 19.00/είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 24 Απριλίου

ΤΟ ΑΜΘ ΚΑΙ Η «ΤΕΧΝΗ»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Αφιέρωμα στον ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου

Ομιλητές: Μαρία Ιατρού και Γιάννης Καρατζόγλου

Συνδιοργάνωση: Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΤΕΧΝΗ» – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 Χώρος: φουαγιέ/ώρα 20.00/είσοδος ελεύθερη

 

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ… ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«ΕΙΔΩΛΙΟ. Ένας μικρόκοσμος από πηλό»

Διάρκεια έκθεσης: 3 Απριλίου 2017 – 31 Δεκεμβρίου 2018

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα πήλινα ειδώλια, μια ιδιαίτερα σημαντική κατηγορία αρχαιολογικών αντικειμένων.

Ειδώλια κατασκευάζονταν στον ελληνικό κόσμο από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας και έτσι αποτελούν χαρακτηριστικό εύρημα των ανασκαφών τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε οικισμούς προϊστορικών και ιστορικών χρόνων.

Συνολικά, παρουσιάζονται 672 ειδώλια από τα οποία 291 προέρχονται από τη Συλλογή του ΑΜΘ. Τα υπόλοιπα ειδώλια προέρχονται από το σύνολο των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αυτή τη μεγάλη έκθεση με σκοπό όχι μόνο την κατανόηση τεχνικών στοιχείων, μορφολογίας και εξέλιξης αλλά και την ψηλάφηση των μηνυμάτων τα οποία μεταφέρουν αυτές οι μορφές που φθάνουν σε εμάς έχοντας ταξιδέψει από τα βάθη του χρόνου.

 

 

«ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ

από το Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας»

Διάρκεια έκθεσης: 14 Δεκεμβρίου 2017 – 15 Απριλίου 2018

 

Περιοδεύουσα έκθεση του Κρατικού Αρχαιολογικού Μουσείου Βαρσοβίας (ΚΑΒΜ), με πολλούς ήδη σταθμούς σε πόλεις της Πολωνίας και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πολυτιμότερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών του KAMB. Παρουσιάζονται 445 εκθέματα, στη συντριπτική τους πλειονότητα κοσμήματα αλλά και άλλου είδους περίτεχνα εξαρτήματα ένδυσης. Η εκθεσιακή αφήγηση οργανώνεται σε 11 θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα είδη, τις χρήσεις και τις τεχνικές διακόσμησης και κατασκευής των κοσμημάτων και των εξαρτημάτων ενώ ξεχωριστή ενότητα συνιστά ο περίφημος «Θησαυρός του Borucin».

 

«ΤΕΧΝΗ +ΤΕΧΝΗ»

 

Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου 2018 – 18 Μαΐου 2018

 

Περιοδική εικαστική έκθεση με έργα του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων λειτουργίας του Ψ.Ν.Θ. και έχει ως στόχο, αφενός, να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό την πολυσχιδή δράση του Ψ.Ν.Θ. και, αφετέρου, να το φέρει σε επαφή με έργα μιας έκκεντρης τέχνης που κινείται έξω από τα όρια της «συμβατικής» καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως αυτή εκφράζεται και εκδηλώνεται εικαστικά πρωτίστως από την πλευρά μελών του Εργαστηρίου του Ψ.Ν.Θ. και, δευτερευόντως, από την πλευρά των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., οι οποίοι εμπνέονται από αυτήν και δημιουργούν τα δικά τους εικαστικά έργα.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

 

Χρήμα. Σύμβολα απτά  στην αρχαία Ελλάδα | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Διάρκεια έκθεσης: 2 Νοεμβρίου 2017 – 15 Απριλίου 2018

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μ. Ανδρόνικου 6,Τ.Θ  506 19, T.K  540 13, Θεσσαλονίκη

Τηλ.:2313 310201
Fax : 2310 861306

email: amth@culture.gr

www.amth.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ