Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δωρεά Μυελού των οστών: Το στοίχημα της Εκπαίδευσης. Εκδήλωση στην Πλατεία Αριστοτέλους

Πρόσκληση για ένα «Ραντεβού Ζωής στην πλατεία Αριστοτέλους» απευθύνει σε όλο τον κόσμο και κυρίως στους μαθητές και μαθήτριες η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) «Thing Big 2 Change Small» του 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης  που συμμετέχει στο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας του ΣΕΝ/Ja Greece. Η εκδήλωση-γιορτή-μήνυμα, για να καθιερωθεί  στο σχολείο ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών, ορίστηκε στις 25ης Απριλίου σε μια πλατεία σύμβολο της πόλης μας.

Όπως περιγράφουν οι διοργανωτές:

Σε αυτό το κεντρικό σημείο καταλήγει μια διαδρομή που για μας  ξεκίνησε τη στιγμή που ο Γιώργος του Α3 αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας τη δική του ιστορία. Για τη δοκιμασία της λευχαιμίας , αλλά και για την ευλογία της  εύρεσης ιστοσυμβατού δότη. Η αφήγησή του ήταν η αφορμή να συναντηθούμε με το  Όραμα Ελπίδας , την ίδια εποχή που κατά ευτυχή σύμπτωση στη ζωή μας είχε μπει και ο Σύλλογος Φλόγα . Η συγκυρία αυτή κατέληξε σε μια υπόσχεση, από τη στιγμή που  μάθαμε, να δράσουμε!

Και κάπως έτσι, βήμα βήμα, μήνες τώρα με την εγκάρδια συμπαράσταση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης – με την οποία συνδιοργανώνεται η εκδήλωση– , αλλά και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας  Εκπαιδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης – που την υποστηρίζει- φτάσαμε στο να σας προσκαλούμε μαζί με τους μαθητές σας βάσει της  Φ22/51 183/Δ2/28-3-18 υπουργικής απόφασης

την Τετάρτη 25 Απριλίου 11:00-13:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους

για να μεταφέρουμε από τη βάση της εκπαίδευσης και τη Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο το αίτημα

να ενταχθεί η ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών σε μια μέρα (ή περισσότερες ανά Περιφέρεια) «οριζόντια» σε μια από τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Η ενημέρωση θα διαρκέσει  δύο διδακτικές ώρες και θα αποστέλλεται από την αρχή της χρονιάς ως φάκελος συγκεκριμένου υλικού. Θα προσφέρεται μάλιστα η δυνατότητα μέρος των δράσεων ενημέρωσης να παρουσιάζεται και από μαθητές. Σε δεύτερο χρόνο, προτείνουμε, όσοι μαθητές το επιθυμούν να έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν το γνωστό «δείγμα της μπατονέτας» , το οποίο μέχρι να καταγραφεί θα ανταποκρίνεται και στη νομική προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας των δοτών. Στη συνέχεια με προσωπικό κωδικό ταυτοποίησης το δείγμα θα ενεργοποιείται από τον ενήλικα πια δότη. Σε μια χώρα με περίπου 100.000 δείγματα εθελοντών μέχρι σήμερα σε περισσότερα από 10 χρόνια προσπαθειών, η ενημέρωση και πιθανή λήψη δείγματος από ένα πληθυσμό τουλάχιστον 50.000 ατόμων ετησίως , πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα… και σώζει ζωές. Το μέρος επελέγη για τον κεντρικό του χαρακτήρα και η ώρα για να εξασφαλισθεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιογραφική κάλυψη αξιοποιώντας δύο ζώνες μεταδόσεων (11-12,12-1).

Για την εκδήλωση έξι ήδη ευαισθητοποιημένα σχολεία και τρία μαθητικά-νεανικά συγκροτήματα έχουν σχεδιάσει μια πραγματική γιορτή. Σε αυτήν μη διστάσετε αφενός να παρεβρεθείτε , κι αφετέρου να συμμετέχετε. Επικοινωνήστε μας την πρόθεση σας να υπάρξει αντιπροσωπεία μαθητών (τάξη, τμήμα ή ομάδα) ή και την ιδέα σας για συμμετοχή. Μη διστάσετε, επίσης, να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση-διευκρίνιση χρειαστείτε. Σύντομα θα ανακοινωθεί και αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ