Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Κυκλοφοριακά μέτρα για την περιφορά των επιτάφιων

Στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα γίνει αύριο 6 Απριλίου, όπως κάθε χρόνο, η πρώτη περιφορά επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής, ημέρας κατά την οποία πλήθος πιστών συρρέει στις εκκλησίες, για να παρακολουθήσει την τελετή της Αποκαθήλωσης στην κορύφωση του Θείου δράματος.

Ο επιτάφιος του Αγίου Μηνά στην Ίωνος Δραγούμη θα εξέλθει από το ναό στις 5 το απόγευμα, ενώ σε όλες τις άλλες εκκλησίες της πόλης η περιφορά θα γίνει στις 9 το βράδυ. Στις 5 το απόγευμα θα γίνει η περιφορά και από το παρεκκλήσι της Παναγούδας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Παλαιών Πατρών Γερμανού και ανήκει διοικητικά στον ιερό ναό Παναγίας Δεξιάς. Η Τροχαία Θεσσαλονίκης έχει λάβει μέτρα περιορισμού της στάθμευσης και της κυκλοφορίας των οχημάτων στον κεντρικό τομέα της πόλης, ώστε να γίνουν απρόσκοπτα οι θρησκευτικές τελετές. Από τις 12 το μεσημέρι στον Άγιο Μήνα και από τις 3 μετά το μεσημέρι στις υπόλοιπες εκκλησίες θα απαγορεύονται η στάση και η στάθμευση στους δρόμους διέλευσης των επιταφίων.

Τα μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε εκκλησία και οι πένθιμες πομπές των επιταφίων έχουν ως εξής:

Ιερός ναός Αγίου Μηνά. Η πένθιμη πομπή θα κινηθεί μέσω των οδών Ίωνος Δραγούμη, Αγίου Μηνά, Κατούνη, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Εγνατίας και μέσω της Ίωνος Δραγούμη θα επιστρέψει στην εκκλησία. Από τις 4.30 μ.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Ίωνος Δραγούμη, στο τμήμα της από Εγνατία μέχρι Αγίου Μηνά, στην Αγίου Μηνά, στο τμήμα της από Ίωνος Δραγούμη μέχρι Κατούνη, στην Κατούνη, από Αγίου Μηνά μέχρι Τσιμισκή, στην Τσιμισκή, από Κατούνη μέχρι Κομνηνών, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, από Τσιμισκή μέχρι Εγνατία, και στην Εγνατία από πλατεία Δημοκρατίας μέχρι Ελευθερίου Βενιζέλου. Από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του επιταφίου θα απαγορεύονται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων στην Ίωνος Δραγούμη, στο τμήμα της από Εγνατία μέχρι Αγίου Μηνά, στην Αγίου Μηνά, από Ίωνος Δραγούμη μέχρι Κατούνη, και στην Κατούνη, από Αγίου Μηνά μέχρι Τσιμισκή.

Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου. Ο επιτάφιος θα διασχίσει τις οδούς Αγίου Δημητρίου, Βενιζέλου, Ολύμπου, Πελοποννήσου. Από τις 8.30 μ.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία στην Αγίου Δημητρίου, στο τμήμα της από Ίωνος Δραγούμη μέχρι Πελοποννήσου, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, από Φιλίππου μέχρι Αγίου Δημητρίου, στην Ολύμπου, από Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι Πελοποννήσου, και στην Πελοποννήσου, στο τμήμα της από Ολύμπου μέχρι Αγίου Δημητρίου.

Από τις 3 μ.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του επιταφίου θα απαγορεύονται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων στην Αγίου Δημητρίου, στο τμήμα της από το ύψος του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου μέχρι Μακεδονικής Αμύνης, στην Πελοποννήσου, στη δεξιά πλευρά (σύμφωνα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας) από Ολύμπου μέχρι Αγίου Δημητρίου, και στην Ολύμπου, στη δεξιά πλευρά (σύμφωνα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας) από την Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι Τάκη Παπαγεωργίου.

Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Αγίου Δημητρίου στο Διοικητήριο θα συναντηθούν οι επιτάφιοι των ιερών ναών Αγίου Δημητρίου, Προφήτου Ηλία και Αγίας Αικατερίνης Άνω Πόλης.

Ιερός ναός Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (μητρόπολη). Η πένθιμη πομπή θα εξέλθει προεξάρχοντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Εξερχόμενη του ναού θα εισέλθει στην Αγίας Σοφίας, θα διασχίσει τη λεωφόρο Νίκης, θα ανεβεί τη Βογατσικού και στη συνέχεια την Κούσκουρα, θα διασχίσει την Τσιμισκή και μέσω της Αγίας Σοφίας θα επιστρέψει στον ιερό ναό. Από τις 8 μ.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία στη λεωφόρο Νίκης, στο τμήμα της από Αγίας Σοφίας μέχρι Βογατσικού, στη Βογατσικού, από λεωφόρο Νίκης μέχρι Μητροπόλεως, στην Κούσκουρα, από Μητροπόλεως μέχρι Τσιμισκή, στην Τσιμισκή, από Κούσκουρα μέχρι Αγίας Σοφίας, και στην Αγίας Σοφίας, από Τσιμισκή μέχρι λεωφόρο Νίκης.

Από τις 3 μετά το μεσημέρι και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του επιταφίου θα απαγορεύονται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων στην Αγίας Σοφίας, στο τμήμα της από Τσιμισκή μέχρι λεωφόρο Νίκης, στη Βογατσικού, από λεωφόρο Νίκης μέχρι Μητροπόλεως, και στην Κούσκουρα, στο τμήμα της από Μητροπόλεως μέχρι Τσιμισκή.

Ιερός ναός της Του Θεού Σοφίας. Η πομπή θα ακολουθήσει τις οδούς Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Παύλου Μελά, Κεραμοπούλου και μέσω της Αγίας Σοφίας θα εισέλθει στον ιερό ναό. Από τις 8.30 μ.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία στην Αγίας Σοφίας, στο τμήμα της από την Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, στην Ερμού, από Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, στην Τσιμισκή, από την πλατεία ΧΑΝΘ μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους, στην Π. Π. Γερμανού, από την Τσιμισκή μέχρι την Π. Μελά, στην Παύλου Μελά, από την Π. Π. Γερμανού μέχρι τη συμβολή της με τις οδούς Αλεξάνδρου Σβώλου και Κεραμοπούλου, στη Μακένζι Κινγκ, από την πλατεία Αγ. Σοφίας μέχρι την Παύλου Μελά, και στην Κεραμοπούλου από τη συμβολή της με τις οδούς Π. Μελά και Αλ. Σβώλου μέχρι τη συμβολή της με την πλατεία Αγ. Σοφίας.

Στη συμβολή των οδών Κούσκουρα και Τσιμισκή θα συναντηθούν οι επιτάφιοι της ιεράς μητρόπολης Θεσσαλονίκης Γρηγορίου Παλαμά και της Του Θεού Σοφίας.

Παναγία Δεξιά. Η πομπή του επιταφίου της Παναγίας Δεξιάς θα ακολουθήσει τις οδούς: Εγνατία, Μελενίκου, Αγίου Δημητρίου, Κυριακού, Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), Καμάρα και μέσω της Εγνατίας θα εισέλθει στον ιερό ναό.

 

φωτό: makthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ