Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η νεανική παράσταση “Σε μένα μιλάς;” στη Μονή Λαζαριστών

Το έργο «Σε μένα μιλάς;» (EINSAUFDIEFRESSE), του Ράινερ Χάχφελντ, που έχει ενθουσιάσει πάνω από 20.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, από σχολεία της πόλης και της περιφέρειας, τόσο με την αμεσότητα όσο και με τον ρεαλισμό της, θα παρουσιαστεί ακόμη μια φορά για το κοινό την Κυριακή 15 Απριλίου στις 19.00 στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός),σε μετάφραση Γιάννας Τσόκου και σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου,δίνοντας την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους θεατές να την παρακολουθήσουν.

Ο συγγραφέας Ράινερ Χάχφελντ σε ένα απόσπασμα του μηνύματός του αναφέρει: «Δυστυχώς το θέατρο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δεν είναι ιεραποστολή. Και βέβαια δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των παιδιών. Το θέατρο, όμως, έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα θέματα και -μέσα από το χιούμορ και τη δράση- να βοηθήσει παιδιά και εφήβους να αντιληφθούν τα προβλήματα, και ίσως τα βοηθήσει στις επιλογές τους και στον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο».

Ο στόχος του συγγραφέα έχει επιτευχθεί και απόδειξη αποτελούν οι αναρίθμητες επιστολές που έλαβε το ΚΘΒΕ με συγκινητικά μηνύματα από εφήβους που παρακολούθησαν την παράσταση.

Για αυτό το ΚΘΒΕ επιμένει ότι πρόκειται για μια παράσταση για εφήβους… που πρέπει να δουν και όλοι οι γονείς!

Άλλη μια απόδειξη από την συγκινητική επιστολή που έστειλε ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, Γεώργιος Τσιόκος, η ματιά του οποίου άλλαξε μετά την παράσταση:

«Με το που επιστρέψαμε στο σχολείο – και ενώ οι μαθητές/τριες έφευγαν για τα σπίτια τους – επτά παιδιά παρουσιάστηκαν στο γραφείο της Διεύθυνσης του σχολείου για να μιλήσουμε για ζητήματα σχολικού εκφοβισμού. Καταλυτικό ρόλο στο να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβαινε και να επιλύσουμε το ζήτημα έπαιξε το γεγονός ότι αποφάσισαν τα παιδιά να μιλήσουν για το ζήτημα. Και αυτό συνέβη αμέσως μετά την επιστροφή τους από το θέατρο».

Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά και εφήβους άνω των 12 ετών (απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου). Στο τολμηρό έργο Σε μένα μιλάς; (1996), ο Ράινερ Χάχφελντ, παρακολουθεί την καθημερινότητα τεσσάρων εφήβων μετά την αυτοκτονία του συμμαθητή τους. Πόσο τους αφορά η απώλεια του μοναχικού Μάτσε;

Σε σύντομες και γεμάτες δράση σκηνές, ο Χάχφελντ, θίγει με σύγχρονο τρόπο, το ζήτημα του εκφοβισμού στο σχολείο και καλεί νέους και ενήλικες θεατές να προβληματιστούν πάνω σε θέματα όπως: βία, φιλία, προσωπική ευθύνη, φόβος, μοναξιά, σεξουαλικότητα, σχέσεις στο σχολείο και στην οικογένεια.

Το έργο, που παραμένει για δύο δεκαετίες στο ρεπερτόριο του θρυλικού ΓκριπςΤεάτερ, ενός από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά θέατρα για παιδιά και νέους, παρουσιάζεται στο ΚΘΒΕ σε πανελλήνια πρώτη.

Συντελεστές: Μετάφραση: Γιάννα Τσόκου, Σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου, Σκηνικά: Λίλα Καρακώστα, Κοστούμια: Ελίνα Ευταξία, Μουσική: Κώστας Βόμβολος, Στίχοι τραγουδιών: Μάρα Τσικάρα, Κίνηση: Στέλλα Μιχαηλίδου, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, VideoArt: ΜπάμπηςΒενετόπουλος, Α’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννη Τσολακίδου, Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη – Βοηθός κινησιολόγου: Αρετή Μίχου, Βοηθός Σκηνογράφου: Κέλλυ Εφραιμίδου, Βοηθός ενδυματολόγου: Μαλαματή Ευθυμιάδου, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση Παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος, Οδηγός Σκηνής: ΒαλεντίνηΚαλπίνη

Διανομή με αλφαβητική σειρά: Κατερίνα Αλέξη (ΛάναΣμιτ)Φανή Αποστολίδου (Μαρί ΛουίζεΜπλόμε (Μίνη), Άννα Κυριακίδου (Κυρία Σμιτ, μητέρα της Λάνα), Νίκος Μήλιας (ΖβενΖόμερλαντ), Νίκος Ορτετζάτος (Κύριος Ζόμερλαντ (Μαξ),πατέρας του Ζβεν), Στέφανος Πίττας (Λούκας Κουνέβσκι (Λάκη), Θοδωρής Πολυζώνης (Κύριος Ρατσενάουερ, (Ράτσε), δάσκαλος), Βασίλης Σεϊμένης (Κύριος Έρμπαχ, πατριός του Ματίας), Στέργιος Τζαφέρης – Γιώργος Νούσης (Κύριος Φέρστερ, διευθυντής του σχολείου), Φωτεινή-Δήμητρα Τιμοθέου (Κυρία Έρμπαχ,μητέρα του Ματίας), Μάρα Τσικάρα (Κυρία Μπλόμε, (Σέντα), μητέρα της Μίνη), Γιάννης Χαρίσης (Κύριος Κουνέβσκι,πατέρας του Λάκη)

Μουσικός επί σκηνής – DJ: Δημήτρης Καπετάνιος / Παναγιώτης Μητσόπουλος.
BREAKDANCE SHOW από τους: Τζέλο Κλέμεντ (bboyKelment) & Ρέβο Κουλουχασβίλι (bboyRevo) του BLACKOUTCREW

Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή, στις 10:30

Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10€
Σχολικό: 6 € (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | www.ntng.gr | Ticketmaster.gr | ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ COSMOTE &ΓΕΡΜΑΝΟΣ | VIVA.GR&Tηλ. 11876 | ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC& http://tickets.public.gr/

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
Δευτέρα: 8.30- 15.30
Τρίτη έως Κυριακή: 8:30 – 21:30

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 – 21:30

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 – 21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 10:00 – 15:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:00

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ