Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

MOYSA in Blue στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τρία πανέμορφα έργα, που ανήκουν ωστόσο σε εντελώς διαφορετικά αισθητικά μητρώα, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει στις 27 Απριλίου η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη μελωδική Ρομάνς του Φίνζι, την περίφημη Γαλάζια Ραψωδία του Γκέρσουιν με σολίστ στο πιάνο τον Νίκο Κυριόσογλου και τη δυναμική Εβδόμη Συμφωνία του Μπετόβεν. Μέρος του προγράμματος θα επαναληφθεί σε εορταστική συναυλία της MOYSA στο κλειστό γήπεδο του Πολυγύρου, τον ερχόμενο Μάιο.

Rhapsody in Blue

Η ιστορία της Γαλάζιας Ραψωδίας ξεκινά σε ένα μπιλιαρδάδικο της Νέας Υόρκης στις 3 Ιανουαρίου 1924, όταν ο συνθέτης Τζορτζ Γκέρσουιν ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα πληροφορήθηκε ότι εκείνο το διάστημα… έγραφε ένα τζαζ κοντσέρτο για τον μουσικό Πολ Γουάιτμαν και την ορχήστρα του, το οποίο θα παρουσιαζόταν πέντε εβδομάδες αργότερα. Ο ίδιος βέβαια δεν είχε ιδέα για αυτό, και όταν ζήτησε να μάθει τι συμβαίνει, ο Γουάιτμαν του είπε ότι ήθελε κάτι απλό, μόνο ένα μουσικό θέμα, και ότι την ενορχήστρωση θα την αναλάμβαναν συνεργάτες του. Ο Γκέρσουιν δέχτηκε και η έμπνευση του ήρθε τελικά στο τρένο για τη Βοστόνη, μέσα από τον ρυθμικό ήχο των τροχών στις ράγες. Όπως έγραψε ο ίδιος, ο ήχος που εμπνεύστηκε αντανακλούσε «το μουσικό καλειδοσκόπιο της Αμερικής, το αχανές χωνευτήρι της, την ανεπανάληπτη εθνική μας ζωντάνια, την τρέλα των μεγαλουπόλεών μας». Αυτό που έγραψε τελικά δεν ήταν ένα τζαζ κοντσέρτο αλλά μια ραψωδία, που συνδύαζε μοναδικά την ευρωπαϊκή συμφωνική μουσική με τα αμερικάνικα λαϊκά τζαζ στοιχεία και η οποία σύντομα έγινε ένα από τα πιο εμβληματικά μουσικά έργα του 20ού αιώνα.

 

7η Συμφωνία

Όταν ο Μπετόβεν διηύθυνε την πρεμιέρα της 7ης συμφωνίας του, κάποια στιγμή «άπλωσε τα χέρια του με φόρα και, κατά την είσοδο του forte, πήδηξε ψηλά στον αέρα». Αυτό το ασυνήθιστο πάθος δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει, αν σκεφτούμε πως ο ίδιος ο συνθέτης είχε δηλώσει εκείνη τη βραδιά πως αυτό είναι ένα από τα πιο σπουδαία έργα του. Η 7η συμφωνία γράφτηκε το 1811-12, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Μπετόβεν στη Βοημία, όπου είχε πάει για θεραπεία της κώφωσης που τον κατέκλυζε σταδιακά. Το Allegretto μέρος της συμφωνίας ήταν τόσο δημοφιλές, που πολλές φορές παιζόταν μεμονωμένα από το υπόλοιπο έργο.

 

Romance

Η Romance του Φίνζι είναι ένα μικρό αλλά όμορφο έργο γραμμένο το 1928. Οι απανωτές απώλειες του πατέρα, των αδελφών και του δασκάλου του της μουσικής άφησαν τα ίχνη τους στον ελεγειακό και ελαφρώς σκοτεινό τόνο του κομματιού. Ο Τζέραλντ Φίνζι είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους συνθέτες της Βρετανίας, ίσως γιατί και ο ίδιος δεν ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την προώθηση της καριέρας του. Αποστρεφόταν το Λονδίνο, τη ζωή της πόλης και την καλλιτεχνική σκηνή της και μάλιστα εγκαταστάθηκε στην εξοχή, όπου εκτός από τη σύνθεση αφοσιώθηκε στη μηλοκαλλιέργεια, διασώζοντας μάλιστα από την εξαφάνιση μερικές σπάνιες ποικιλίες αγγλικών μήλων!

 

MOYSA

Η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που προσδιόρισε εκ νέου το εκπαιδευτικό τοπίο της Βόρειας Ελλάδας, δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ τον Μάρτιο του 2015. Είναι μια κοινότητα νέων μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, ηλικίας 8 έως 25 ετών. Σκοπός της είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε συναφείς τομείς, καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της μουσικής. Μέχρι σήμερα η MOYSA έχει συνεργαστεί με σημαντικούς αρχιμουσικούς και έχει συμπράξει με εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, καθώς και με σημαντικές ορχήστρες. Αρχιμουσικός της MOYSA είναι ο μαέστρος, συνθέτης και βιολοντσελίστας Θοδωρής Παπαδημητρίου.

 

Πρόγραμμα

 

Α’ Μέρος

Gerald Finzi (1901-1956), Romance για ορχήστρα εγχόρδων, έργο 11

 

George Gershwin (1898-1937), Γαλάζια Ραψωδία

 

Β’ Μέρος

Ludwig van Beethoven (1770-1827), Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92

 

Νίκος Κυριόσογλου πιάνο

Μουσική διεύθυνση Θοδωρής Παπαδημητρίου

 

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Κτίριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

25ης Μαρτίου και παραλία, τηλ. 231 089 5800

Παραστάσεις: Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, ώρα 21:00΄

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ