Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 15 Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 15 Διεθνή Έκθεση Βιβλίου μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα, όπως πάντα, για όλα τα ενδιαφέροντα και όλες τις ηλικίες.  Με τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων θέλουμε να δώσουμε την αφορμή στον κάθε δημότη, να έρθει κοντά στον κόσμο του βιβλίου, της έκθεσης Βιβλίου και των βιβλιοθηκών γενικότερα.

Συγκεκριμένα,η Κεντρική Βιβλιοθήκη συμμετέχει με τις εξής δράσεις:

  1. «Διαπολιτισμικότητα και Λογοτεχνία»

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη πρόκειται να οργανώσει εκδήλωση με θέμα:

«Διαπολιτισμικότητα και Λογοτεχνία».

Η διαπολιτισμική ιδέα εκφράζει, πάνω από όλα, έναν και μοναδικό τρόπο ύπαρξης, την ενωτική άποψη του παγκόσμιου ανθρώπινου ιστού, ένα είδος ισότιμης σχέσης ανάμεσα σε λαούς. Η εθνική μας ταυτότητα δεν αποτελεί λόγο απομόνωσης και εσωτερισμού, αλλά το κύριο διαπραγματευτικό μας στοιχείο στο διάλογο με το “άλλο” κατά τη διαδικασία της αμοιβαίας – διαλογικής αναγνώρισής της. Η λογοτεχνία αποτελεί λαμπρό πεδίο έρευνας για αυτό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς  Έκθεσης Βιβλίου, στο χώρο της ΔΕΘ, την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 10 μ.μ., στο Περίπτερο 13, Αίθουσα Ματαρόα

Θα μιλήσουν:

Μυρτώ Αναγνωστοπούλου, ποιήτρια-μεταφράστρια, συγγραφέας παιδικών βιβλίων-εικαστικός: Μεταφράζοντας Λογοτεχνία,

Αντώνης Μπουσμπούκης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ: Οικουμενικότητα και Διαπολιτισμικότητα

Βύρων Πισσαλίδης, Διδάκτορας Ιταλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας,

Α.Π.Θ.: Λογοτεχνικές συγκρίσεις και Διαπολιτισμικές σχέσεις

  1. «Η Λογοτεχνία του Φανταστικού ως φορέας πανανθρώπινων μύθων και λαϊκής παράδοσης».

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και της ενότητας «Λογοτεχνία και μνήμη», διάλεξη με θέμα: «Η Λογοτεχνία του Φανταστικού ως φορέας πανανθρώπινων μύθων και λαϊκής παράδοσης». 
Ομιλήτρια θα είναι η Ευλαμπία Τσιρέλη, συγγραφέας, υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ., καθ. Δημιουργικής γραφής, εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Θα αναλυθούν οι τομείς:

  • Απαρχές και σύντομη αναδρομή της εξέλιξης του λογοτεχνικού είδους της Φαντασίας.
  • Παρουσίαση βασικού μοτίβου του ήρωα –  σύνδεση με τους πανανθρώπινους μύθους.
  • Η αξία της ενσωμάτωσης των λαϊκών παραδόσεων στη σύγχρονη λογοτεχνία φαντασίας. Παραδείγματα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 και ώρα 12 με 1, στο Περίπτερο 15, στην αίθουσα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

  1. Λέσχες Ανάγνωσης

Στη 15η ΔΕΒΘ, στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης, περίπτερο 15 σταντ 82, θα φιλοξενηθούν όλες οι λέσχες των βιβλιοθηκών μας και θα συζητήσουν τα προεπιλεγμένα βιβλία. Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε στο πόρταλ του Δήμου thessaloniki.gr.

Η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελεί ουσιαστικά μια παρέα, με κοινό παρανομαστή και επιδίωξη την ανάγνωση και τη συζήτηση. Λειτουργεί με απλό τρόπο αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της σχέσης μας με το διάβασμα, ένας ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος για την ελεύθερη ώρα μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις λογοτεχνικές λέσχες, τις λέσχες αστυνομικού μυθιστορήματος, τις εφηβικές λέσχες, ιστορικού μυθιστορήματος και τη Λέσχη Φανταστικής λογοτεχνίας.

Παράλληλα η Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη διοργανώνει στην Παιδική Γωνιά:

  1. «beegamesBrain Education Events» Εκπαιδευτικό διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων. Τα παιδιά με τη χρήση των tablets, απαντούν σε ερωτήσεις μαθηματικών, φυσικών επιστημών, γεωγραφίας, ορθογραφίας, περιβάλλοντος, ιστορίας και λογοτεχνίας. Μαθαίνουν παίζοντας και διασκεδάζοντας. Με τους Νικόλαο Σακελλαρίου, Θεόδωρο Στεφάνου

  1. «Η μυρμηγκοφωλιά»με τονΠαναγιώτη  Παπαδόπουλο.  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικού χαρακτήρα. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά ζωντανά έντομα και αληθινά απολιθώματα εκατομμυρίων ετών και να μάθουν πώς λειτουργεί μια ζωντανή αποικία μυρμηγκιών, χρησιμοποιώντας την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, και πώς απολιθώματα από ζώα που έζησαν εκατομμύρια χρόνια πριν έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα και τι πληροφορίες μας δίνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ