Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
20.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img

4η Freskon: Στοίχημα η αγροτική παραγωγή «υψηλών πτήσεων»

Το στοίχημα της χώρας να καταστήσει την αγροτική παραγωγή «υψηλών πτήσεων», με δεδομένη την ασυναγώνιστη ποιότητα των αγροτικών προϊόντων διεθνώς ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιάννης Τσιρώνης, εγκαινιάζοντας χθες βράδυ την 4η Freskon. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός πυλώνας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, βασικότερος ακόμα και από τον τουρισμό. Έκανε δε λόγο για την ανάγκη υψηλής τεχνογνωσίας στον αγροτικό κλάδο, αλλά και ανάπτυξης των agrologistics, στα οποία η Ελλάδα έχει έλλειμμα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε πως η Freskon δεν είναι μόνο ένα διεθνές εμπορικό γεγονός φρούτων και λαχανικών, αλλά και ένα διεθνές γεγονός του πρωτογενούς τομέα. Σημείωσε μάλιστα πως δεν είναι τυχαίο το ότι ο κλάδος των οπωροκηπευτικών έχει τη μερίδα του λέοντος στις εξαγωγές, αφού υπάρχει αρμονικό «πάντρεμα» του παραγωγού με τον επιχειρηματία.

Ως διεθνής έκθεση καθιερώθηκε από την πρώτη στιγμή η Freskon, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσο Τζήκα, ο οποίος υπογράμμισε την έμφαση που δίνει ο εθνικός εκθεσιακός φορέας στον πρωτογενή τομέα.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε πως ο πρωτογενής τομέας θα είναι η αιχμή του δόρατος για το νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, καθώς διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Με 15 εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην 4η Freskon, όπως έκανε γνωστό η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, κα Κωνσταντίνα Νικολάκου. Σημείωσε δε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα με κύριο αναπτυξιακό άξονα τον πρωτογενή τομέα.

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κα Γερακίνα Μπισμπινά, σημείωσε πως ο αγροτικός τομέας είναι βασικός άξονας στην πολιτική της Περιφέρειας, η οποία, όπως είπε, πρωτοπορεί με δράσεις, όπως η αγροδιατροφική σύμπραξη, το καλάθι μακεδονικών προϊόντων και η μακεδονική κουζίνα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στην 4η Freskon με 21 επιχειρήσεις.

Στην 4η Freskon συμμετέχουν 210 εκθέτες (έναντι 191 το 2017) από 22 χώρες, έχουν παρουσία ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ της Ευρώπης, ενώ υλοποιούνται κατά τη διάρκειά της 2.500 προγραμματισμένα «ραντεβού» μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών και των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών, που ανέρχονται σε 150 από 31 χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ