Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Ακριβή μου υγεία!» – Εκδήλωση μνήμης από το ΑΠΘ για την αν. καθηγήτρια Λίλα Αντωνοπούλου

Η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και η Νομική Σχολή του ΑΠΘ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Λίλα Αντωνοπούλου.

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Ακριβή μου υγεία!» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 και ώρα 18.00, στο Αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ (Αγ. Δημητρίου 159Α).

Η Λίλα Αντωνοπούλου ήταν από τους πρώτους Έλληνες οικονομολόγους που ειδικεύτηκαν στα οικονομικά της υγείας. Απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα από τη Σχολή οικονομικών επιστημών της Ντιζόν, στη Γαλλία, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Δίδαξε και μύησε στα οικονομικά της υγείας μια γενιά φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ. Παράλληλα, διηύθυνε πολλά εθνικά και ερευνητικά προγράμματα στον τομέα αυτό. Προσέγγιζε τα θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα του επιστημονικού της κλάδου όχι μόνον από τεχνοκρατική σκοπιά, αλλά με μια βαθιά ανθρωπιστική διάθεση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον ευγενή και αλληλέγγυο προς όλους χαρακτήρα της και την προσωπικότητά της, την τοποθέτησε στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος για τις δημοσιονομικές και θεσμικές περιπέτειες που περνά το εθνικό σύστημα υγείας στη χώρα μας ειδικά στην τελευταία δεκαετία. Η Λίλα Αντωνοπούλου στέρησε την ακαδημαϊκή κοινότητα και, ευρύτερα, τον δημόσιο χώρο από τις διδαχές και τις συμβουλές της με τον αιφνίδιο και άδικο θάνατό της στις 18 Νοεμβρίου 2017.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Πρόλογος του Kαθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέτρου Στάγκου

Χαιρετισμός του Αντιπρύτανη Οικονομικών του ΑΠΘ, Αναπληρωτή Καθηγητή Νικολάου Βαρσακέλη

Χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Aναπληρωτή Καθηγητή Γρηγόρη Ζαρωτιάδη

Χαιρετισμός της Κοσμήτορος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Kαθηγήτριας Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου

Εισηγητές

Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης, δικηγόρος Αθηνών, πρώην εισηγητής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Το δικαίωμα στην υγεία: θεμέλια της νομικής προστασίας στην Ευρώπη»

Στέλλα Κωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ: Το ερευνητικό έργο «Ο υγιής Δήμος», που εκπονείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας -Βουλγαρίας (πρόγραμμα Interreg)

Αντώνης Ταργουτζίδης, Δρ Οικονομικών της υγείας, διδάσκων στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ:«Φωτίζοντας τα οικονομικά της υγείας, με τη σκέψη της Λίλας»

Αλέξης Μπένος, Καθηγητής της Σχολής Επιστημών Υγείας  του ΑΠΘ: «Οικονομία και υγεία: η συμπόρευση, στο έργο της Λίλας»

 

Επίλογος

Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ