Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η Θεσσαλονίκη αποκτά το δικό της Μουσείο Υποδημάτων – Από τα τσαγκαράδικα του Βαρδάρη στο σήμερα

Ένα μουσείο με κάθε λογής παπούτσια από όλο τον κόσμο και από κάθε εποχή σχεδιάζεται στη Θεσσαλονίκη, με στόχο και την ανάδειξη της ιστορίας του υποδήματος της πόλης.

Με στόχευση την προβολή των δημιουργιών κάθε είδους υποδημάτων και των εμπνευσμένων δημιουργιών, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της αναβάθμισης της βιομηχανίας υποδημάτων και δερμάτινων ειδών και την υποστήριξη του αναξιοποίητου δυναμικού της Ελλάδας μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να αναπτύξει ένα project για την δημιουργία του «Κέντρου Έρευνας & Εκπαίδευσης & Εκθεσιακός Χώρος Υποδήματος» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την Τάνια Κυριακίδου, τον Παναγιώτη Ζελελίδη, την Δώρα Μόσχη και τη Δήμητρα Τσαβδάρογλου οι οποίοι αποφάσισαν να ιδρύσουν το πρώτο Μουσείο Υποδημάτων στην πόλη.

Ο χώρος που θα δημιουργηθεί μέσα από το συγκεκριμένο project θα παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμβουλευτική υποστήριξη σε ενδιαφερομένους και τις start up καινοτομίες, θα ερευνά για τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και την χρήση νέων υλικών και προϊόντων, θα λειτουργεί ως εργαλείο για τη βιομηχανική ανάπτυξη και ως εξειδικευμένο εργαλείων τεχνολογικών πόρων καταγράφοντας τις ανάγκες της αγοράς μέσω της διεξαγωγής ερευνών αγοράς αλλά και παρακολουθώντας την εξέλιξη του κλάδου των υποδημάτων παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, στον χώρο θα λειτουργήσει μουσειακός χώρος που θα φιλοξενεί υποδήματα με θεματική διάταξη (Χώρα, Είδος, Χρήση, Ιστορία), έργα τέχνης με θέμα το υπόδημα κάθε εποχής, έργα ζωγραφικής, γλυπτά, δημιουργίες κάθε είδους εμπνευσμένες από τα παπούτσια. Επίσης, θα φιλοξενεί Βιβλιοθήκη  αντίστοιχα Μουσική Βιβλιοθήκη, Ταινιοθήκη για μυθιστορήματα, παραμύθια, λευκώματα κ.α. εμπνευσμένα από το υπόδημα. Θα προσφέρει τέσσερις εκθέσεις ανά έτος και αρκετές χρονικά περιορισμένες εκθέσεις, διαλέξεις, παραστάσεις, οικογενειακές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις για παιδιά.

mo.jpg

Η μία εκ των ιδρυτών του Μουσείου και σύμβουλο επιχειρήσεων, Τάνια Κυριακίδου έχοντας επισκεφθεί αντίστοιχα μουσεία στο εξωτερικό θέλησε να προχωρήσει το project στη Θεσσαλονίκη. «Θέλουμε να μείνει στη Θεσσαλονίκη ένα μοντέρνο μουσείο, ένα στολίδι. Θα βοηθήσει την πόλη τουριστικά», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου, Grand Hotel Palace, Παναγιώτης Ζελελίδης,  που συμμετέχει στο εγχείρημα τόνισε ότι «η αγάπη για τα παπούτσια παραμένει αναλλοίωτη. Θα το αγαπήσουν οι Θεσσαλονικείς», ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι αμέσως επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός σωματείου.

Την προσπάθεια στήριξε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης σημειώνοντας ότι «είμαστε παρόντες σε τέτοιες προσπάθειες. Θα βοηθήσουμε και εμείς με όλες μας τις δυνάμεις να προωθήσουμε τη συγκεκριμένη δράση».

Προς αναζήτηση στέγης

Οι ιδρυτές του μουσείου βρίσκονται σε αναζήτηση χώρου, που θα φιλοξενήσει το μουσείο είτε σε κάποιο κτίριο του λιμανιού, είτε σε κτίρια, που υπολειτουργούν στον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε η κα Κυριακίδου σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη ο ίδιος τόνισε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια για εξεύρεση χώρου για την στέγαση του μουσείου.

Η Θεσσαλονίκη στο Μουσείο

Στόχος είναι να δημιουργηθεί στο μουσείο ιστορική διαδρομή από τα τσαγκαράδικα του Βαρδάρη και της Τριανδρίας του 1901 μέχρι τη σημερινή εποχή και το χειροποίητο υπόδημα.

Υποδήματα σε παιδιά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Σε συνεργασία με το Σωματείο ΑΣΤΕΡΙ στη δράση «Σταθερά βήματα για το μέλλον  – Steady steps for the future» το Μουσείο θα υποστηρίζει ειδικές υποτροφίες για νέα ταλέντα, σχεδιαστές κλπ, και ταυτόχρονα θα υποστηρίζει με υποδήματα παιδιά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης όπως το «One Mile in My Shoes» για πρόσφυγες και μετανάστες.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου project  προβλέπεται να γίνει με την εξεύρεση οικονομικών πόρων μέσω εθνικών , ευρωπαϊκών προγραμμάτων, χρηματοδοτήσεων και δωρεών. Συγκεκριμένα θα κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα ΕΠΑvΕΚ 2014-2020 επιχειρησιακό, πρόγραμμα. Στην πρόταση συμφώνησαν για συνεργασία το ΕΚΕΤΑ, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός ¨Συλλογος Θεσσαλονίκης, επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πρεσβείες κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ.

πηγή: thestival

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ