Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έκθεση “Ορχιδέες και γαϊδουράγκαθα με Βοτανικές Ακουαρέλλες”

Ο εικαστικός χώρος ρώ (Ρωμανού 5, Λευκός Πύργος, τηλ. 2310 226552) παρουσιάζει την έκθεση “Ορχιδέες και γαϊδουράγκαθα με Βοτανικές Ακουαρέλλες” του Γιώργου Μπουδαλή. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 4 Μαΐου, στις 20.00΄.

Σημείωμα του ζωγράφου

Ήδη από την αρχαιότητα η απεικόνισή των φυτών υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής και της φαρμακολογίας. Από τα εικονογραφημένα χειρόγραφα του Περί Ύλης Ιατρικής  του Διοσκουρίδη (1ος αι. μ.Χ), έως τα έντυπα φυτολόγια (Herbals) της Αναγέννησης και από τη μνημειώδη δεκάτομη Flora Graecaπου τυπώθηκε στο Λονδίνο μεταξύ 1806 και 1840 έως τους σύγχρονους καλλιτέχνες που ασχολούνται με τη βοτανική ζωγραφική  ο στόχος ήταν πάντα ο ίδιος, η πιστή απεικόνιση των φυτών και των συστατικών τους μερών ώστε να μπορεί κανείς να τα αναγνωρίσει και να τα ταξινομήσει. Αναπόφευκτα η εικαστική αναζήτηση υπήρξε πάντα εκεί, κάποτε δηλωμένος και κάποτε αδήλωτος στόχος.
Η Βοτανική ζωγραφική έχει σαν σκοπό την επιστημονικά ακριβή και ταυτόχρονα αισθητικά άρτια απεικόνιση ενός φυτού. Η εικόνα ενός φυτού ζωγραφισμένου με αυτή την ακρίβεια αποτελεί για έναν επιστήμονα ό,τι ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο για ένα  αρχιτέκτονα ή ένα τεχνικό σχέδιο για ένα μηχανικό.

H βοτανική ζωγραφική για μένα είναι μια διαδικασία οικειοποίησης της ομορφιάς των φυτών, όσο πιστότερη η απεικόνιση τόσο βαθύτερα προσεγγίζω την παρουσίας τους. Ζωγραφίζω κατά κανόνα πορτρέτα φυτών, με το φυτό να ποζάρει μπροστά μου για όσες ώρες χρειαστεί. Τα περισσότερα από τα πορτρέτα της έκθεσης είναι φυτά που καλλιέργησα, μεγάλωσα και έπεισα να ανθίσουν. Μας συνδέει λοιπόν κάτι περισσότερο από την απλή παρατήρηση και απεικόνιση, με μια έννοια, μας συνδέουν δεσμοί συγγένειας.

Γιώργος Μπουδαλής

Ο Γιώργος Μπουδαλής σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αγγλία και εργάζεται ως συντηρητής βιβλίων και έργων τέχνης σε χαρτί. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η πρώτη του έκθεση βοτανικής ζωγραφικής.

Διάρκεια έκθεσης: 4-12 5 2018

Τρ.-Πε.-Πα.: 11:00-14:00, 18:00-20:30

Τετ.: 11:00-14:00, Σαβ.: 11.00-14.30

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ