Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Με δυο λέξεις και ένα βλέμμα» ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στη Ζώγια

Τρία μοναδικά μουσικά βραδιά, «Με δυο λέξεις και ένα βλέμμα», θα απολαύσουν όσοι βρεθούν στη  «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54, την Τρίτη 8, την Τετάρτη 9 και την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, στις 21.00΄.Ο αγαπημένος Λουδοβίκος των Ανωγείων συμπράττει με τις αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή και μας παρασέρνει σε μονοπάτια λυρικά κι ερωτικά…

«Γεννήθηκα στην Κρήτη, σε ένα χωριό του Ψηλορείτη, τα Ανώγεια! Το χειμώνα τον θυμάμαι λευκό. Θάλασσα είδα πρώτη φορά στα 11 μου χρόνια. Από τότε που θυμούμαι τον εαυτό μου, ήθελα να κάνω ζωγραφική και άρχισε με το πιο κατάλληλο τρόπο: σπουδάζοντας στην ΑΣΣΟΕ, οικονομικά. Εφτασα μεν στο πτυχίο, μα δεν με καταδέχτηκε ποτέ. Το 1979 γνωρίζομαι με το Μάνο Χατζιδάκι στα Ανώγεια, τα οποία είχε επιλέξει για τις Μουσικές Γιορτές, που για σειρά ετών οργάνωνε. Με ακούει να τραγουδώ ένα βράδυ με το μαντολίνο και τους φίλους μου και την άλλη μέρα δίνει το τηλέφωνό του με το “Χατζιδάκις”, γραμμένο με δύο “γιώτα”. Τον ρώτησα γιατί, και μου είπε πως τα “ήτα” τον παχαίνουν! Εκείνος, με έμαθε πώς να κάνω ζωγραφική γράφοντας τραγούδια από τότε μέχρι σήμερα!»
Λουδοβίκος των Ανωγείων

Η Ελένη και η ΣουζάναΒουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες.

Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών: ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, τραγούδια των Βαλκανίων, πορτογαλέζικοfado,  ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, ιρλανδέζικα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αμερικάνικο μπλουζ, σεφαραδίτικα καθώς επίσης και δικές τους συνθέσεις.

Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως Μαρία Φαραντούρη, GoranBregovic, Θανάση Γκαϊφύλλια, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Ψαραντώνη, Θανάση Παπακωνσταντίνου,  Τατιάνα Λύγαρη, Χρήστο Θηβαίο και Γιάννη Σπάθα,  Γιώργο Καζαντζή, Μιχάλη Τζουγανάκη,  Βασίλη Λέκκα, Ηλία Ανδριόπουλο, Βασίλη Σκουλά κ.ά.
Έχουν δώσει συναυλίες  έθνικ, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ, σε χώρους ιδιαίτερης δυναμικής, όπως το CarnegieHall της Νέας Υόρκης, σε αρχαία θέατρα και πύργους, σε όλα τα Μέγαρα Μουσικής της Ελλάδας, σε εθνικά θέατρα αλλά και σε σημαντικά jazzclubs σε Ελβετία, Ιταλία, Κύπρο, Βουλγαρία, Η.Π.Α, Ουκρανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Τουρκία, Ρουμανία, Νεπάλ κ.α.

Ζώγια, τηλ. 2310243459

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ