Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Η Εγκατάσταση των Προσφύγων στη Μακεδονία» – Εκδήλωση στην έκθεση για τον Πόντο

Στο πλαίσιο της Πολυθεματικής Έκθεσης «Πόντος: Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη» (διαβάστε εδώ) στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ-Helexpo, σήμερα 10 Μαΐου, ώρα 19.00΄, η Δρ. Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ευαγγελία Μπουμπουγιατζή, θα αναφερθεί στην εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία.

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με «Τραγούδια της Προσφυγιάς», από τους καλλιτέχνες: Κώστα Καραπαναγιωτίδη, Παναγιώτη Κωνσταντινίδη, Λευτέρη Ραφαηλίδη, Γιάννη Γκόσιο, Χρήστο Τσενεκίδη, Στάθη Πορφυρίδη,  Στέργιο Ζεμπιλιάδη και Γαβρίλο Αθανασιάδη, στο τραγούδι, Μπουλακά Γιάννη, Γιάννη Τσανακτζίδη, Αβραάμ Γκόσιο, Φίλιππο Χαραλαμπίδη, Χρήστο Καλιοντζίδη και Κωνσταντίνο Τυρεκίδη, στη λύρα, Κλεάνθη Σιαμλίδη και Ηρακλή Αδαμίδη, στο νταούλι.

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου»

Στη χθεσινή εκδήλωση της Πολυθεματικής Έκθεσης “Πόντος: Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη” ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης αναφέρθηκε στο βαρύ κλίμα μεταξύ Ελευθέριου Βενιζέλου και Νίκου Καζαντζάκη.

Αφού περιέγραψε στο κοινό, την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες στα παράλια του Βατούμ και άλλων Ρωσικών πόλεων, τόνισε τη σπουδαιότητα της ενδεκάμηνης θητείας του Νίκου Καζαντζάκη, που ως Γραμματέας του Υπουργείου Περιθάλψεως, το 1919 , φρόντισε για τη διάσωση και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, παρουσίασε έγγραφα, επιστολές κι αποσπάσματα από το έργο του συγγραφέα, που φανερώνουν την πικρία του, για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς δεν αντιμετώπισε με ενδιαφέρον το ζήτημα των χιλιάδων Ελλήνων, που άφησαν πίσω τις περιουσίες και τα σπίτια τους, για να κατορθώσουν να επιζήσουν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το πάντρεμα της Ποντιακής και Κρητικής μουσικής από τους καλλιτεχνες: Ηλία Ανδρεουλάκη, Χρήστο Καλιοντζίδη, Γεώργιος Κορτσινίδη και Ιωάννη Πούλιο.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ