Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) εκτιμά, πως η πρόσφατη πλημμύρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τη σφοδρή βροχόπτωση που εκδηλώθηκε, πρέπει να εκληφθεί ως προειδοποίηση και παραίνεση επιτάχυνσης των αντιπλημμυρικών υποδομών που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια, τόσο για την θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος, όσο και των γύρω περιοχών.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ παραθέτει 10 έργα που είχε κατ` επανάληψη από το 2003 και μετά συμπεριλάβει στις προτάσεις του ως έργα «Α΄ Φάσης» ενός master plan για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης, καθώς και την εξέλιξή τους.
Από τα έργα που είχαν ενταχθεί στις προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ ως έργα «β΄φάσης» του master plan, μόνο τα έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, είναι ώριμα και τελούν εν αναμονή δημοπράτησης στο προσεχές διάστημα.
Σε εκκρεμότητα –ακόμα και από πλευράς μελετών- τελούν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που αφορούν μικρά τεχνικά έργα και διευθετήσεις, για τους χειμάρρους Αναγεννήσεως, Εκθέσεως, Μενεμένης, Σίνδου και ευρύτερου Δήμου Εχεδώρου, του ρέματος Νέστορος Τύπα, των περιοχών Πανοράματος, Μίκρας και Ευκαρπίας.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ θεωρεί διαχρονικά την αντιπλημμυρική προστασία, βασική υποδομή, όπως αποδεικνύουν οι εκδηλώσεις, οι ομάδες εργασίας και τα υπομνήματα που έχει καταθέσει τις τελευταίες δεκαετίες.
Το γεγονός ότι δεν καταγράφονται απώλειες ζωής στην Θεσσαλονίκη λόγω πλημμυρών, οφείλεται στην περιφερειακή τάφρο που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 50 και σε εύνοια των καιρικών φαινομένων, παρά στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.
Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν τουλάχιστον τα ώριμα έργα του master plan του 2003, αλλά και να γίνει νέα επικαιροποίηση, καθώς τόσο το αστικό όσο και το περιαστικό τοπίο έκτοτε, έχουν μεταβληθεί.