Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ημερίδα για θέματα Δημοσίων Συμβάσεων και Δημοσιονομικών ελέγχων στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Δήμων, από την περίπλοκη νομοθεσία που διέπει όλα τα ζητήματα δημοσιονομικού ελέγχου και δημοσίων συμβάσεων, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής Ημερίδας στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης που οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Μείζον ζήτημα που τέθηκε αφορούσε στις αλλαγές που θα επιφέρει στη λειτουργία των Δήμων το γεγονός ό,τι από την 1η Ιανουαρίου του 2019, καταργείται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού  Συνεδρίου, επί των δαπανών των ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να αναλάβουν την πλήρη οικονομική διαχείριση τους, αποκτώντας Δημοσιονομική Αυτοτέλεια.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της Ημερίδας, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και έχουν να κάνουν με το Δημόσιο Λογισμικό χωρίς διαφοροποιήσεις.

«Έχετε να διαχειριστείτε μια σειρά αλλαγών μέσα σε επτά μήνες. Είναι γεγονός ότι κάθε αλλαγή φέρνει νέα δεδομένα, αλλά έπρεπε ήδη να αρχίσετε να τα διαχειρίζεστε, για να μπορεί να γίνει πράξη η Δημοσιονομική Αυτοτέλεια, αίτημα που θέτει χρόνια η Τ.Α» επισήμαναν οι ομιλητές.

Εξάλλου, όπως είπαν, ο προληπτικός έλεγχος δαπανών των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο σταματά στις 31- 12- 2018, ήδη όμως από τον Ιανουάριο του 2017, ο προληπτικός έλεγχος καταργήθηκε στην κεντρική διοίκηση.

Απευθυνόμενοι στους υπαλλήλους των αρμοδίων υπηρεσιών, τόνισαν ότι οι Δήμοι αποτελούν τα πιο οργανωμένα οικονομικά μορφώματα στην Ελλάδα, καθώς, ήδη, προχωρούν στην ανάληψη των έργων, την συμβασιοποίησή τους, κάνουν τον έλεγχο, την εκκαθάριση, προχωρούν στην έκδοση του χρηματικού εντάλματος, το στέλνουν σε εξωτερικό ελεγκτή και στο τέλος το πληρώνουν.

 

Αναθέσεις έργων και συμβάσεις

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο μείζον ζήτημα της εφαρμογής του Ν. 4412/16 που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζεται στους ΟΤΑ ως πρόκληση, γιατί ο συγκεκριμένος νόμος έχει καθολική εφαρμογή και κανένα νομικό πρόσωπο που συστάθηκε από ΟΤΑ δεν εξαιρείται από το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Υπάλληλοι και στελέχη εστίασαν τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις τους, αναφορικά με την ανάθεση επισκευαστικών έργων και προμήθειας οχημάτων, ενώ τους απασχόλησε ιδιαίτερα η διάρκεια των συμβάσεων έργου και η σύναψη αυτών – ειδικά όταν αυτές κατανέμονται σε περισσότερα έτη- καθώς και η κατάτμηση και η κατακύρωση των έργων.

Όπως τόνισε στην τοποθέτηση του, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κορδελιού –Ευόσμου, οικονομολόγος, Θανάσης Παζαρλόγλου, είναι σκόπιμο πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες να ξεφύγουν από τη λογική του ετήσιου διαγωνισμού, και να προβαίνουν σε πολυετείς συμβάσεις π.χ για τα καύσιμα, τα είδη καθαριότητας ή τα τρόφιμα για τις κοινωνικές δομές, ώστε να μην επαναλαμβάνεται η διαδικασία. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σημαντικό μέρος αποτελούν τα δικαιολογητικά για τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται και ο διαχωρισμός που θα πρέπει να γίνεται στις μορφές ανάθεσης συμβάσεων (π.χ απευθείας ανάθεση, ενιαία ανάθεση που ισχύει για όλο το δημόσιο τομέα, συνοπτικός διαγωνισμός κ.α).

Αναφερόμενος στο Νόμο 4412/16 εξήγησε ότι λύνει ζητήματα ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, τόνισε ωστόσο ότι η Τ.Α αντιμετωπίζει προβλήματα στον τρόπο που οι υπηρεσίες της ορίζουν ένα έργο, μια προμήθεια ή μια παροχή υπηρεσίας. «Πρόκειται για ένα νόμο μωσαϊκό. Έχει δεχθεί πολλά ράβε –ξήλωνε από το νομοθέτη, καθώς και από τις τροποποιήσεις του από το Ελεγκτικό Συνέδριο»σημείωσε ο κ. Παζαρλόγλου, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει Δημόσια Σύμβαση έργου και τι Δημόσιο Τεχνικό Έργο.

Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει πως όσο περίπλοκος και να είναι ο  Ν.4412, όταν οι δημοτικές υπηρεσίες είναι προετοιμασμένες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τον έλεγχο που θα διενεργηθεί».

ΠΕΔ-ΚΜ: Συνεχίζεται η επιμόρφωση σε Καλαμαριά και Σέρρες

Στόχος των Ημερίδων που οργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), είναι  η επιμόρφωση του προσωπικού ΟΤΑ για τα κρίσιμα ζητήματα δημοσιονομικού ελέγχου, αλλά και την ενημέρωση του για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει, προκειμένου να είναι σύννομες οι διαδικασίες για την ανάθεση και υλοποίηση των δημοτικών έργων. Αύριο, ανάλογη Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Καλαμαριάς, ενώ την Πέμπτη 17 Μαΐου στο Δήμο Σερρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ