Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Εκκλησία και Εθνογένεση»: Παρουσίαση του βιβλίου στην Κόρινθο

Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί και στην Κόρινθο δημόσια παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Β. Τσούπρα, Δρ Θεολογίας-Σλαβολόγου, με τίτλο: “Εκκλησία και Εθνογένεση. Η «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία στην υπηρεσία των Σκοπίων”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ.
Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από τον εκδοτικό οίκο μαζί με το τοπικό παράρτημα Ν. Κορινθίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 4 Ιουνίου στις 19.00΄στην“Κροκίδειο” Αίθουσα, οδ. Κροκιδά 4 (πλησίον παλιάς Ιερατικής).   
Το βιβλίο περιγράφει τις διεργασίες που συντελέστηκαν στην περιοχή της γιουγκοσλαβικής “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και οδήγησαν στην απόσχιση της τοπικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Σερβίας. Το ζήτημα αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πληγή για την οικουμενική Ορθόδοξη Εκκλησία και έχει προκαλέσει έντονες τριβές και αρκετά προβλήματα στις σχέσεις των Ορθοδόξων πιστών ανά τον κόσμο.
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, το θέμα είναι αρκετά επίκαιρο, λόγω της διαπραγμάτευσης για το όνομα της γειτονικής χώρας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το εκκλησιαστικό ζήτημα της περιοχής παραμένει εν πολλοίς άγνωστο παρόλο που είναι απόλυτα συνυφασμένο με την προσπάθεια των γειτόνων για αναγνώρισή τους ως «Μακεδόνες» από τη διεθνή κοινότητα. Γι’ αυτό και το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί πολύ χρήσιμο για την ενημέρωση όχι μόνο όσων εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις αλλά και του ευρύτερου κοινού, για την πληρέστερη ενημέρωση και διαλεύκανση πολλών πτυχών του ζητήματος.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν εκτός από τον συγγραφέα και οι: 
Νεκτάριος Μετζάκης, Θεολόγος Μ.Th.,πρόεδρος παραρτήματος ΠΕΘ 
Βασίλειος Τσούπρας, Θεολόγος –Κοινωνιολόγος, εκδότης εφημ. ΕΠΑΛΞΕΙΣ
Λάμπρος Ψωμάς, Θεολόγος-IστορικόςM.A.,Υποψ. Διδ. Πανεπ.Winchester   
Παρέμβαση θα κάνει οΔημήτριος Ροζάκης, Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπ. Πελοποννήσου. 
Η εκδήλωση τελεί υπό την ευλογία του Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ