Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
28.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img

Η δραματική μείωση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα στο επίκεντρο συνάντησης εμπλεκόμενων φορέων

Με αφορμή τη δραματική πτώση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά όπου καταγράφεται το αρνητικό ρεκόρ, για το πρώτο 6μηνο του 2018, των μόλις 40 μεταμοσχεύσεων σε όλη τη χώρα, αύριο Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, Συνάντηση Εργασίας με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ (κτίριο Γραμματείας Τμήματος Ιατρικής, 2ος όροφος, έναντι κεντρικής εισόδου Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ»).

«Στόχος της Συνάντησης Εργασίας για τις Μεταμοσχεύσεις και τον Θεσμό της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων είναι ο συντονισμός δραστηριοτήτων για την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη» αναφέρει ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

Στη Συνάντηση θα συμμετάσχουν Διοικητές Νοσοκομείων, στελέχη Φορέων και Δημόσιων Υπηρεσιών, όλοι οι αρμόδιοι Καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Διευθυντές Κλινικών και Εργαστηρίων του Ε.Σ.Υ., Διευθυντές Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ‐ Μ.Ε.Θ., Πρόεδροι Τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και εκπρόσωποι επιστημονικών φοιτητικών οργανώσεων.

Γιατί ενώ υπάρχουν 11.000 νεφροπαθείς στην Ελλάδα οι ενταγμένοι στη λίστα για μεταμόσχευση είναι μόνο 1.300; Γιατί χιλιάδες νεφροπαθείς παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην τεχνητή αιμοκάθαρση; Γιατί μεγάλα νοσοκομεία με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπως είναι το ΚΑΤ Αθηνών έχουν μηδενική προσφορά δωρητών οργάνων; Για ποιο λόγο το Υπουργείο Υγείας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του Κέντρου Μεταμόσχευσης Καρδιάς του Γ.Ν.Θ. “Παπανικολάου” πριν από λίγους μήνες; Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα θέματα που θα τεθούν στη Συνάντηση Εργασίας.

 

Οικονομικά Οφέλη

Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις μεταμοσχεύσεις είναι εντυπωσιακά, πόσο μάλλον αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου συνολικού προϋπολογισμού για την υγεία αφορά στους νεφροπαθείς. Ενδεικτικά, το ετήσιο κόστος αιμοκάθαρσης (τεχνητό νεφρό) υπολογίζεται στα 50-60.000 ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος ενός μεταμοσχευμένου νεφρού μετά το πρώτο έτος «πέφτει» εντυπωσιακά στα 10-20.000 ευρώ. Συνεπώς, εκτός από την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών οι μεταμοσχεύσεις μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων που δαπανώνται σήμερα για την υγεία.

 

Το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ πρωτοπόρο στις Μεταμοσχεύσεις

Η Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και γενικότερα την ιατρική κοινότητα της πόλης, θεωρείται η κοιτίδα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και συνεχίζει να παραμένει στην πρωτοπορία μέχρι σήμερα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι 4 στις 5 μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Οι Καθηγητές Ιατρικής του ΑΠΘ Κ. Τούντας, Δ. Λαζαρίδης, Δ. Βαλτής, Α. Αντωνιάδης, Π. Σπύρου και Λ. Μανωλίδης, πλαισιωμένοι από εξαίρετους συνεργάτες, πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταμόσχευση νεφρών από πτωματικό και από ζώντα δότη, μεταμόσχευση ήπατος, μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων και μεταμοσχεύσεις ακουστικών οσταρίων. Ο Διευθυντής του ΕΣΥ Α. Φάσσας και οι συνεργάτες του είναι πρωτοπόροι της μεταμόσχευσης του μυελού των οστών, ο Καθηγητής Π. Κώνστας ίδρυσε την πρώτη στην Ελλάδα Τράπεζα Οφθαλμών, δίνοντας ώθηση στις μεταμοσχεύσεις του κερατοειδούς χιτώνα, ενώ ο Διευθυντής του ΕΣΥ Ζ. Πολυμενίδης θεμελίωσε το πεδίο της ιστοσυμβατότητας, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της μεταμόσχευσης.

 

Επισυνάπτεται πίνακας με στοιχεία, από το 2001 έως και το 2018, του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Pinakas_Metamosxefseis_Dotes_2001_2018_EOM

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ