Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια συναυλία, στο πρώτο μέρος της οποίας συμπράττουν δύο συμφωνικά σύνολα –η καταξιωμένη και κορυφαία Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και η νεανική και δυναμική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA)– υπό τη μουσική διεύθυνση του Γεώργιου Μπαλατσινού. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας έχουμε τη σύμπραξη της MOYSA με τον τζαζ μουσικό, συνθέτη και ενορχηστρωτή Πέτρο Κλαμπάνη.

Ευρωπαϊκή ή Παγκόσμια ή απλώς Ημέρα της Μουσικής είναι μια γιορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, στο θερινό ηλιοστάσιο. Η ιδέα και ο εορτασμός ξεκίνησαν από τη Γαλλία το 1982 έπειτα από πρόταση του τότε υπουργού Πολιτισμού Τζακ Λανγκ. Η πρωτοβουλία αυτή γρήγορα εξαπλώθηκε και σήμερα η Ημέρα της Μουσικής εορτάζεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, με συναυλίες, κοντσέρτα και κάθε είδους εκδηλώσεις σχετικές με τη μουσική. Η είσοδος σ’ αυτές τις εκδηλώσεις είναι πάντοτε ελεύθερη, ώστε το κοινό, δίπλα στους ερασιτέχνες που εκείνη τη μέρα αποκτούν ένα δημόσιο βήμα έκφρασης, να έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

 

Α’ Μέρος

 

  1. P. I. Tchaikovsky (1840-1893), Εισαγωγή 1812, έργο 49 (ΚΟΘ)
  2. W. A. Mozart (1756-1791), Συμφωνία αρ. 35 σε Ρε μείζονα, K.385 (Haffner) (ΚΟΘ & MOYSA)
  3. Grieg (1843-1907), Peer Gynt Suite αρ. 1, έργο 46, II. Death of Ase, IV. In the Hall of the Mountain King (ΚΟΘ & MOYSA)

 

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ

 

Μουσική διεύθυνση Γεώργιος Μπαλατσινός

 

Β’ Μέρος

 

  1. Thalassaki (παραδοσιακό)
  2. Minor Dispute (Πέτρος Κλαμπάνης)
  3. Tough Decisions (Πέτρος Κλαμπάνης)
  4. Το 11 (τι ‘θελα και σ’ αγαπούσα) (παραδοσιακό)
  5. Θάλασσα Πλατιά (Μάνος Χατζιδάκις)
  6. Monkey Business (Πέτρος Κλαμπάνης)
  7. Smile (Charlie Chaplin)
  8. Alfonsina (solo bass)

 

Πέτρος Κλαμπάνης κοντραμπάσο

 

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ

 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και πλούσιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, από την ίδρυσή της, το 1959, έως και σήμερα. Το ρεπερτόριο της Ορχήστρας καλύπτει το σύνολο των μουσικών εξελίξεων, από τη μουσική μπαρόκ έως και τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την ΚΟΘ στον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα. Την τελευταία δεκαετία η Ορχήστρα έχει αναπτύξει έντονη δισκογραφική δραστηριότητα που περιλαμβάνει ηχογραφήσεις με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες που έχουν βραβευθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και αποσπούν διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο.

 

Η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ τον Μάρτιο του 2015 με πρωτοβουλία του διεθνούς πιανίστα και καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι μια κοινότητα νέων μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, ηλικίας 8 έως 25 ετών. Σκοπός της είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε συναφείς τομείς, καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της μουσικής.

 

Ο Πέτρος Κλαμπάνης, γεννημένος στη Ζάκυνθο αλλά εδώ και χρόνια με έδρα τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, θεωρείται ήδη ένας από τους πλέον καταξιωμένους κοντραμπασίστες της jazz διεθνώς, με εξαιρετικές συνεργασίες και εμφανίσεις σε σπουδαίους χώρους και φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Έχει επανειλημμένως λάβει επαίνους όχι μόνο για το παίξιμό του, αλλά επίσης για τη συνθετική του δεινότητα και τη «μοναδικά προσωπική ενορχηστρωτική του ματιά», ενώ θεωρείται χαρισματικός δάσκαλος.

 

Ο Γεώργιος Μπαλατσινός έχει χαρακτηριστεί ως ένας «από τους πλέον υποσχόμενους μαέστρους της νέας γενιάς» και ο τύπος τον επαινεί για «την άρτια τεχνική και τη διεισδυτικότητά του στο μουσικό κείμενο». Έχει διευθύνει μεγάλες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, διακρίθηκε πολλές φορές σε σπουδαίους διεθνείς διαγωνισμούς και έχει λάβει σημαντικές υποτροφίες.

 

Συμπαραγωγή: ΟΜΜΘ – Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κτίριο Μ1, Αίθουσα Φίλων Μουσικής

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, ώρα 21:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα δελτία από τα εκδοτήρια του κτιρίου Μ1 του Μεγάρου την ημέρα της συναυλίας, μετά τις 17:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ