Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έκθεση “Resilient Futures” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

“Resilient Futures” (Ανθεκτικά Μέλλοντα) είναι ο τίτλος της έκθεσης που ξεκινάει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) στις 27 Ιουνίου, ενώνοντας σε συμβολικό επίπεδο τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αυτό του Πειραιά με αυτό της Θεσσαλονίκης, μέσω της σύγχρονης τέχνης, με επίκεντρο την έννοια της ανθεκτικότητας.

 

Οι δύο πόλεις γεφυρώνονται με αφορμή ένα μοναδικό εγχείρημα συνεργασίας του Polyeco Contemporary Art Initiative με το ΚΣΤΘ, μετά και την εναρκτήρια δράση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του PCAI στον Πειραιά, στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το οποίο είναι αφιερωμένο στην video art και στην περιβαλλοντική αφύπνιση, μέσα από τα έργα καταξιωμένων διεθνών εικαστικών.

 

Οι εμπνευστές του εγχειρήματος Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος και Συραγώ Τσιάρα και οι εικαστικοί Γιώργος Δρίβας και Λουκία Αλαβάνου μίλησαν για την έκθεση και τη συνεργασία με το PCAI ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφεία της περιβαλλοντικής εταιρείας, όπου έχουν ενσωματωθεί αρμονικά βιντεοέργα και εγκαταστάσεις. (διάρκεια έκθεσης στο ΚΣΤΘ έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 / εγκαίνια: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στις 20:00 / Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00).

Μιλώντας για ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στα μέσα και τις στρατηγικές με τις οποίες άνθρωποι, κοινότητες και θεσμοί προσαρμόζονται στις διαμορφούμενες συνθήκες και αναζητούν ευρηματικούς τρόπους για να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες φυσικών και ανθρωπογενών διαταραχών θέτοντας σε προτεραιότητα την υποστήριξη των αδύναμων πληθυσμών.

Ως έννοια η ανθεκτικότητα αναφέρεται κυρίως στις αρχές της ευελιξίας, της συμμετοχικότητας, της συνεκτικότητας και της ευρωστίας, το σύνολο δηλαδή των αξιών πάνω στις οποίες οφείλει να επενδύσει μία πόλη για να ενισχύσει το αίσθημα του συνανήκειν στους πολίτες της, την κοινή ευθύνη στη διαχείριση της δημόσιας σφαίρας και να διασφαλίσει τη μελλοντική της βιωσιμότητα.

Η Συραγώ Τσιάρα σημειώνει για την έκθεση: «Πώς οραματίζονται οι εικαστικοί καλλιτέχνες το μέλλον του πλανήτη, και τι είδους κριτική ασκούν στις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση, τα οικονομικά συστήματα, τις πολιτικές ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του δημόσιου χώρου; Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες διαφορετικής προέλευσης που εκφράζονται κυρίως μέσα από την τέχνη του βίντεο, ενώ τα έργα τους αναφέρονται άμεσα ή υπαινικτικά σε ζητήματα αστικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, καθώς και σε εναλλακτικές συλλήψεις για τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων σχέσεων».

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (Ελληνικά-Αγγλικά), του ΚΜΣΤ/ΚΣΤΘ με το PCAI.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Γιώργος Δρίβας, Μαίρη Ζυγούρη, Hertog and Nadler, Βασίλης Καρούκ, Eva Kotatkova, Μαρία Λοϊζίδου, Oliver Ressler – Janny Begg, Mika Rottenberg, Στέφανος Τσιβόπουλος, Saskia Olde Wolbers

Σχετικά links:

www.pcai.gr | www.greekstatemuseum.com  | www.cact.gr

 

Περισσότερα για το Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI)

To Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου, Εκτελεστικού Προέδρου της Polyeco Group, στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα μέσω της σύγχρονης τέχνης. Η μετάβαση από τη σταθερή στην κινούμενη εικόνα τις τελευταίες δεκαετίες ως κυρίαρχο εκφραστικό μέσο είναι ο βασικός λόγος που παρακίνησε το PCAI να εστιάσει – χωρίς, ωστόσο, να περιορίζεται – στη χρήση του δυναμικού μέσου του εικαστικού φιλμ για την επίτευξη των στόχων του.
Με έναν πρωτότυπο και δυναμικό τρόπο, το PCAI πραγματοποιεί απευθείας αναθέσεις σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων τέχνης με αφορμή τα ζητήματα περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα δίνουν τροφή σε σχέση με ζητήματα καλλιτεχνικής πρακτικής.

Σήμερα, το PCAI έχει αναθέσει 14 έργα κινούμενης εικόνας σε αναγνωρισμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων είναι οι Wu Tsang (υποψηφιότητα για Guggenheim Hugo Boss Prize 2018), Eva Kotatkova (Metropolitan Museum 2018) και Γιώργος Δρίβας (57η Μπιενάλε της Βενετίας). Έντεκα από αυτά τα έργα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στα πλαίσια της έκθεσης του PCAI, Παρατοξικά Παράδοξα, στο Μουσείο Μπενάκη το 2017.

Το PCAI συνεργάζεται και υποστηρίζει οργανισμούς και φορείς τέχνης σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Με προσήλωση και ευαισθησία στον ρόλο του προς την κοινωνία το PCAI, επίσης, οργανώνει και υλοποιεί το PCAI Junior, μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σχεδιασμένα ειδικά για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω της ψηφιακής τέχνης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ