Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Παρουσίαση της Μακεδονικής Κουζίνας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα τοπικά, Π.Ο.Π. και γεωγραφικής ένδειξης προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας και τη Μακεδονική Κουζίνα παρουσίασαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχοντας σε εκδήλωση προώθησης της Π.Ο.Π. γαστρονομίας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Το γαστρονομικό δρώμενο, που  υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών και την υποστήριξη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εστιατόριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Στηρίζοντας ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Μακεδονίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στο γαστρονομικό δρώμενο, που είχε ως βασικό στόχο να προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα. Αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου, δημοσιογράφοι και υψηλοί καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελληνικά Π.Ο.Π. προϊόντα από όλες τις Περιφέρειες της χώρας που συμμετείχαν.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή την εκδήλωση, η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γερακίνα Μπισμπινά παρουσίασε σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους τον αγροδιατροφικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Μακεδονική Κουζίνα και την τοπική γαστρονομία, σε συνδυασμό με τον τουριστικό πλούτο της περιοχής.

«Η στρατηγική και οι δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προβολή του αγροδιατροφικού της πλούτου, των τοπικών επιχειρήσεων και των ποιοτικών τους προϊόντων σε διεθνές επίπεδο, καθώς και η παρουσίαση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας, καθιστούν την Κεντρική Μακεδονία έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους τόπους της μεσογειακής διατροφής.

Η αποτελεσματική ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των “προϊόντων-σημαίας” της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η δική μας συνεισφορά στη συνολική προσπάθεια να προβάλλουμε την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας, στην οποία συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αγροτική παραγωγή και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο της Περιφέρειάς μας, αλλά και ολόκληρης  της χώρας», υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γερακίνα Μπισμπινά.

Με τη συμμετοχή της στην εκδήλωση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκει την προώθηση και εδραίωση στην ευρωπαϊκή αγορά των ποιοτικών Π.Ο.Π. αγροτικών προϊόντων της Μακεδονίας μέσα από τη γαστρονομία και την τόνωση της εξωστρέφειας της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και την οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πατέρας Επιφάνιος του Αγίου Όρους, μαζί με έμπειρους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και ζαχαροπλάστες της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος, μαγείρεψαν συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας βασισμένες σε Π.Ο.Π. αγροτικά προϊόντα και ταξίδεψαν το κοινό στα γευστικά σταυροδρόμια παράδοσης, αναδεικνύοντας τον κυρίαρχο ρόλο της τοπικής γαστρονομίας στην αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών τροφίμων και ποτών.

Το μενού της Μακεδονικής Κουζίνας περιλάμβανε: Μπουκιές χοιρινού με ροδάκινα και σάλτσα μηλόξιδου, μπουκιές τυριών παναρισμένες με σουσάμι και γλυκό κεράσι βρασμένο σε κόκκινο γλυκό κρασί, ντολμαδάκια Χαλκιδικής με αρωματισμένο γιαούρτι, ελαφριά μους μανουριού με γλυκό κρασί και τραγανή βάση αρωματισμένη με κρασί, μους ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής με κρέμα από κεράσια Ροδοχωρίου και τραγανή βάση με αγουρέλαιο Χαλκιδικής, κρέμα γιαουρτιού με φρέσκα ροδάκινα Νάουσας και ζελέ από ούζο Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ