Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Σύμφωνο Συνεργασίας του ΑΠΘ με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ) υπέγραψαν χθες, Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΜΜΑ, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, σε εφαρμογή απόφασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ (25.1.2018).

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος του ΙΜΜΑ, Καθηγητής Βασίλης Κ. Γούναρης, η Διευθύντρια του ΙΜΜΑ, Φανή Τσατσάια, και η Γενική Γραμματέας του ΔΣ και Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας του ΙΜΜΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σταυρούλα Μαυρογένη.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο φορέων περιλαμβάνει τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, εργαστηρίων, συνεδρίων, θερινών σχολείων, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων, καθώς και την ενίσχυση και την υποστήριξη των επιστημονικών, μουσειολογικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ΙΜΜΑ και του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, μέσω συνεργασιών με τα αρμόδια τμήματα του ΑΠΘ.

Προβλέπεται, επίσης, η αξιοποίηση της Δομής Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ για την οργάνωση προγραμμάτων, η πρόσβαση των φοιτητών του ΑΠΘ στις ηλεκτρονικές πηγές, στις βάσεις δεδομένων και στη βιβλιοθήκη του ΙΜΜΑ, η προκήρυξη φοιτητικών διαγωνισμών σχετικών με θέματα σχετικού ενδιαφέροντος, καθώς και η διεξαγωγή πρακτικής άσκησης φοιτητών σε υπηρεσίες του ΙΜΜΑ.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, δήλωσε ότι «το Σύμφωνο Συνεργασίας επισημοποιεί μια σχέση που αναπτύχθηκε από την ίδρυση του Μουσείου πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια. Η σχέση αυτή δεν αφορά μόνο καθηγητές του ΑΠΘ που πλαισίωσαν και πλαισιώνουν το ΔΣ του ΙΜΜΑ αλλά και πλήθος μεταπτυχιακών φοιτητών που εκπόνησαν εκεί τις διπλωματικές εργασίες και τις διδακτορικές τους διατριβές». Επισήμανε, επίσης, πως το Ερευνητικό Κέντρο του ΙΜΜΑ αποτελεί έναν από τους πλέον επιτυχημένους χώρους άσκησης προπτυχιακών φοιτητών, και για τον λόγο αυτό έχει βραβευτεί από το ΑΠΘ. Τέλος, ανακοίνωσε πως το ΑΠΘ, από τη μεριά του, θα εγκαινιάσει τη νέα αυτή φάση συνεργασίας, υποστηρίζοντας το ερευνητικό έργο του ΙΜΜΑ στο πεδίο της νεότερης ιστορίας, με την προκήρυξη μιας ετήσιας μεταδιδακτορικής υποτροφίας, μέσω του ΕΛΚΕ, όπως προβλέπεται και από το Σύμφωνο.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΜΜΑ, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, υπογράμμισε ότι το ΙΜΜΑ για πολλά χρόνια αντλεί από την εμπειρία, τη ζωντάνια και την επιστημονική καθοδήγηση του ΑΠΘ. Την υποστήριξη αυτή τη χρειάζεται τώρα ακόμη πιο πολύ, καθώς το Ίδρυμα ανοίγεται, με επικεφαλής τη νέα του Διευθύντρια, ολοένα και περισσότερο στην έρευνα και την προβολή όχι μόνο της ιστορίας, αλλά και του πολιτισμού της Μακεδονίας, μέσα από περισσότερες και πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Ευχαρίστησε τον κ. Πρύτανη για την εξαγγελία της μεταδιδακτορικής υποτροφίας, που θα βοηθήσει την ανακίνηση της έρευνας την κατάλληλη στιγμή και εξέφρασε την ελπίδα πως το παράδειγμα αυτό του ΑΠΘ θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια και άλλοι χορηγοί, που επιθυμούν να συνδυάσουν την ενίσχυση νέων επιστημόνων, με τη συνεισφορά στο έργο ενός δυναμικού Μουσείου.

Φωτογραφία: (από αριστερά προς δεξιά) Σταυρούλα Μαυρογένη, Φανή Τσατσάια, Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, Περικλής Α. Μήτκας, Βασίλης Κ. Γούναρης, Αριάδνη Στογιαννίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ