Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
18.9 C
Thessaloniki
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
spot_img

Αρχιερατικό Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Ασβεστοχωρίου, από το δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Τον ύψιστο φόρο τιμής, σεβασμού και μνήμης στα αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Ασβεστοχώρι, θα αποτίσει φέτος όπως κάθε χρόνο ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της 26ης Ιουλίου 1944 ημέρα κατά την οποία εκτελέσθηκαν 20 Έλληνες πατριώτες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής  και τους συνεργάτες τους.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 74 χρόνων της θλιβερής επετείου το πρωί της Κυριακής 22ης  Ιουλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου θα τελεστεί -μετά την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία- στις 10 π.μ. Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβα.  Στην εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και του Τοπικoύ Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ασβεστοχωρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης, Βουλευτών, Πολιτικών Κομμάτων, συλλόγων και φορέων, συγγενών θυμάτων και πολιτών.

Θα ακολουθήσει στις 11 π.μ. η αναχώρηση της πομπής από τον τόπο συγκέντρωσης των εκτελεσθέντων (Πάρκο Ασβεστοχωρίου) με προορισμό τον χώρο εκτέλεσης (στα όρια της Εξοχής) όπου στο Μνημείο των Θυμάτων θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των εκτελεσθέντων, και σύμφωνα με την εθιμοτυπία  θα  κατατεθούν στεφάνια από τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, Συλλόγους και Οργανώσεις ενώ θα προηγηθούν χαιρετισμοί από εκπρόσωπο του Δήμου και αντιπροσωπειών.

«Αποτίνουμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο και όπως οφείλουμε ως άνθρωποι, ως Έλληνες και ως συμπολίτες, τον ύψιστο  φόρο τιμής και σεβασμού προς τους τοπικούς μας ήρωες, γιατί η ιστορία δεν πρέπει και δεν μπορεί να σβήσει ποτέ από τη μνήμη μας!  Δεν ξεχνάμε! Θυμόμαστε το μεγάλο έγκλημα που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατοχής και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και διοργανώνουμε μία σεμνή τελετή στον τόπο του μαρτυρίου σεβόμενοι το παρελθόν, και τιμώντας τη μνήμη των συμπατριωτών μας» σημειώνει σε μήνυμά του, ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της τελετής:

Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου

7.30 π.μ – 8.30 π.μ.: Όρθρος Κυριακής

8.30 π.μ – 10.00 π.μ.: Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα

10.00 π.μ.: Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ των εκτελεσθέντων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα.

11.00 π.μ.: Αναχώρηση της πομπής με λεωφορείο από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου

11.10 π.μ.: Άφιξη της πομπής στο χώρο εκτέλεσης (στα όρια της Εξοχής).

Επιμνημόσυνη δέηση. Ομιλία εκπροσώπου του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Καταθέσεις στεφανιών.

Τελετάρχης: Μαρία Σαββά

Θα ακολουθήσει δεξίωση στην καφετερία «ΚΑΦΕΕΑ» στο Ασβεστοχώρι.

Δηλώσεις συμμετοχής για καταθέσεις στεφανιών γίνονται δεκτές μέχρι τις 18-7-2018

στα τηλέφωνα: 2313302000, 2310301062

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ