Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ο εορτασμός στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο στην Ημαθία θα αποτελέσει και φέτος το επίκεντρο του εορτασμού της Παναγίας για τους πιστούς στη Βόρεια Ελλάδα. Ήδη από σήμερα αναμένεται η άνοδος των πρώτων πιστών στο χώρος του Προσκυνήματος όπου αύριο και μεθαύριο θα γίνουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την 1606η πανηγυρική εορτή του Δεκαπενταύγουστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικό-θρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού στον Αλησμόνητο Πόντο. Στις πλαγιές του Βερμίου αναμένονται χιλιάδες προσκυνητές καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από αρχιερείς, μέλη της Ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος.

Οι εκδηλώσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Γιώργο Τανιμανίδη, φέτος, όπως και πέρυσι, θα συλλειτουργήσουν στην ιερά μονή του Βερμίου τα τρία μεγαλύτερα ιερά προσκυνήματα του Πόντου. Πρόκειται για τις τρεις ιστορικότερες μονές του Πόντου, την Παναγία Σουμελά, τον Άγιο Ιωάννη Βαζελώνα, την αρχαιότερη μονή στον Πόντο η οποία έχει επανασυσταθεί στην περιοχή της Κοζάνης και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα που έχει επανασυσταθεί στη Νάουσα.

«Αυτός ο συνεορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία καθώς στέλνει ένα μήνυμα αγάπης, αλλά και μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για τον ποντιακό κόσμο», τονίζει ο κ. Τανιμανίδης.

Επίσης, φέτος, θα πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου υπουργού Λεωνίδα Ιασονίδη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην μεταφορά των κειμήλιων της Παλαιφάτου Βασιλικής Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά και βοήθησε στην ανιστόρηση του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε γίνει η μεταφορά των οστών του Λεωνίδα Ιασωνίδη στο ειδικό νεκροταφείο της μονής όπου βρίσκονται τα οστά και άλλων επιφανών ανθρώπων του Πόντου οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα για την επανασύσταση του ιερού προσκυνήματος στην Ελλάδα (αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Φιλιππίδης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Ισαάκ Γαβριηλίδης, Σταύρος Νικολαΐδης κ.ά.).

Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης θεωρείται από τα σπουδαιότερα πολιτικά σύμβολα του νεότερου ποντιακού και προσφυγικού ελληνισμού, υπουργός του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς ήταν ο άνθρωπος ο οποίος μεσολάβησε στον τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού προκειμένου να μεταφερθεί η ιερή εικόνα της Παναγίας από το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην Ελλάδα. Επιπλέον, εργάστηκε για την παραχώρηση έκτασης 500 στρεμμάτων στο όρος Βέρμιο προκειμένου να χτιστεί εκεί το εν Ελλάδι μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

Οι πολιτικές παρουσίες

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει φέτος ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. Επίσης πρόκειται να παραστούν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γεώργιος Αρβανιτίδης ως εκπρόσωπος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ο βουλευτής Ημαθίας Γεώργιος Ουρσουζίδης ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής Νικολάου Βούτση, ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος κος Χρήστος Χριστοδούλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωποι αυτοδιοικήσεων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, πρόεδροι αδελφών ποντιακών σωματείων και μέλη δ.σ., νέοι και νέες της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος Ποντιακής Νεολαίας.

Επίσης και φέτος, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, θα δοθούν δύο υποτροφίες από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε δύο μαθητές του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, στη μνήμη των παιδιών του Λυκείου που έχασαν άδικα τη ζωή τους, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.

Συνοπτικά το πρόγραμμα του διημέρου

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

16:00 Διανομή νηστίσιμης πατροπαράδοτης σούπας.
17:45 Έλευση και υποδοχή των Ιερών Εικόνων Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.
18:00 Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας και ακολούθως λιτάνευση των Ιερών Εικόνων.
21:00 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων.

Τετάρτη  15  Αυγούστου 2018

07:00 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ Παντελεήμωνος.
09:45 Προσέλευση προσκεκλημένων.
10:30 Επίσημη Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
11:15 Αποκαλυπτήρια προτομής αειμνήστου υπουργού Λεωνίδα Ιασονίδη, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Κικώτη.
12:30 Καλλιτεχνικές παραδοσιακές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παραδοσιακών Σωματείων.

πηγή: voria

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία:

Κατά τη θρησκευτική πανήγυρη στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας την 13, 14 και 15 Αυγούστου 2018, αποφασίζονται:

Από 12:00΄ ώρα της 13-08-2018 έως 22:00΄ ώρα της 15-08-2018,

α) Το τμήμα της Δημοτικής οδού, από διασταύρωση «Γκέκα» – Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά- χωριό Καστανιά – διασταύρωση «Γρα-Γρου», σαν μοναδική οδό κατεύθυνσης (μονόδρομος) απαγορευμένης της αντιθέτου κυκλοφορίας (ανόδου) από το χωριό Καστανιά προς την Ιερά Μονή.

β) Την απαγόρευση εισόδου και κίνησης των οχημάτων, στην Πλατεία-Περίβολο της Ιερά Μονής, καθώς και στο τμήμα που περιλαμβάνεται μεταξύ της διασταύρωσης της Δημοτικής οδού προς Καστανιά (έμπροσθεν ξενώνων) και της Ιερά Μονής, πλην οχημάτων ανεφοδιασμού, προσκεκλημένων και υπηρεσιακών.

γ) Την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων, σε όλο το μήκος του οδοστρώματος της Δημοτικής οδού που συνδέει την Ε.Ο.4 Βέροιας-Κοζάνης (από διασταύρωση “Γκέκα”), με το χωριό Καστανιά (διασταύρωση «Γρα-Γρου»), καθώς και στο τμήμα της οδού από διασταύρωση έμπροσθεν ξενώνων έως την Πλατεία που βρίσκεται εντός του κυρίως χώρου της Ιεράς Μονής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ