Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Με την Ελένη Τσαλιγοπούλου ανοίγει η Αυλαία του Φεστιβάλ “Παρά θιν’ αλός 2018”

Αρχίζουν την Πέμπτη 23 Αυγούστου οι εκδηλώσεις του «Παρά θιν’ αλός 2018», του Φεστιβάλ που διοργανώνει, κάθε χρόνο, από το 1990 ο δήμος Καλαμαριάς.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, για 28η συνεχή χρονιά και παρά τις αναγκαστικές περικοπές που έχουν υποστεί οι Ο.Τ.Α. σε όλα τα επίπεδα, ο Δήμος συνεχίζει να διατηρεί στο ακέραιο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κορυφαίου θεσμού, προσφέροντας και φέτος ένα απαιτητικό μουσικό και εικαστικό πρόγραμμα, αντάξιο ενός θεσμού, ο οποίος χαίρει της αναγνώρισης δημιουργών και κοινού.

Οι χώροι που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις είναι η Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, ο αύλειος χώρος του κυβερνείου (παλατάκι),  το Δασάκι του  Κόδρα και η πλάζ Αρετσούς Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 23 Αυγούστου και ολοκληρώνονται με το εικαστικό πρόγραμμα του Πεδίου Δράσης Κόδρα στις 26 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο συνθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Δήμου Γιώργος Καζαντζής θα δώσει συναυλία στο κυβερνείο, στις 5 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη δισκογραφική του πορεία μέχρι και σήμερα, με τίτλο «Έρωτας ή τίποτα»και πλαισιώνεται από τον Γιώργο Νταλάρα, τη Φωτεινή Βελεσιώτου, τη Λιζέτα Καλημέρη, τον Ανδρέα Καρακότα, την ΄Ελσα Μουρατίδου και τη  Ναταλία Λαμπαδάκη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο)

ΠΕΜΠΤΗ 23 Aυγούστου | 21:00

«Των φίλων τα σπίτια»

Ελένη Τσαλιγοπούλου & Boğaz musique

Οι Boğaz Musique είναι οι:

Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου: κιθάρες

Αριστείδης Χατζησταύρου: κιθάρες

Απόστολος Τσαρδάκας: κανονάκι, τζουράς

Άκης Κατσουπάκης: πιάνο, synth, μπάσο

Αλέκος Σπανίδης: τύμπανα

Αργύρης Διαμαντής: κρουστά

Τάκης Σπυρόπουλος: ηχοληψία

Νεκταρία Εμμανουηλίδου: φωτισμοί

Τάσος Βρεττός: φωτογραφίες

Άντα Χαλαμπαρδάκη: artwork

 

Κυβερνείο (Παλατάκι)

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Αυγούστου | 21:00

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης συναντάει τη Λίνα Νικολακοπούλου

«Πέτα στα όνειρά σου»

Τον Θοδωρή Βουτσικάκη συνοδεύει επί σκηνής 4μελής ορχήστρα.

Προσκεκλημένος τους ο Αντώνης Σουσάμογλου, καταξιωμένος βιολιστής και συνθέτης. Θα προβληθεί πρωτότυπο οπτικό υλικό σχεδιασμένο από τους Fly Theatre.

Μουσικοί:

Γρηγόρης Σημαδόπουλος: πιάνο, μελόντικα

Λένα Τζαμπάζη: κιθάρες

Βασίλης Παναγιωτόπουλος: τύμπανα

Στέλλα Τέμπρελη: τσέλο

Καλλ. επιμέλεια – Επιλογή τραγουδιών: Λίνα Νικολακοπούλου

Σχεδιασμός ήχου & Ηχοληψία: Γιώργος Μουταφτσής

Σχεδιασμός & Χειρισμός Φώτων: Μαρία Βενετάκη

Οργάνωση & Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Ταμουρίδου – ARTος & Θέαμα

 

Κυβερνείο (Παλατάκι)

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 Σεπτεμβρίου | 21:00

Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς

Τα δυο σχήματα υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Γεωργίου Τσιλιμπάρη Πλωτάρχη ΠΝ και του Ιωάννη Κούκα αρχιμουσικού του Δήμου Καλαμαριάς αντίστοιχα, θα παρουσιάσουν αγαπημένα κομμάτια απο τον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο.

 

Κυβερνείο (Παλατάκι)

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 Σεπτεμβρίου | 21:00

Συναυλία Γιώργου Καζαντζή

«Έρωτας ή τίποτα»

Τραγουδούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ, ΛΙΖΕΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΗ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΚΟΤΑΣ, ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ, ΝΑΤΑΛΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑΚΗ

Συμπράττουν:

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

10μελές οργανικό σύνολο

Διεύθυνση ορχήστρας, Λίζα Ξανθοπούλου

Μία συναυλία – αφιέρωμα στη δισκογραφική πορεία του συνθέτη Γιώργου Καζαντζή με αγαπημένα οργανικά και τραγούδια του από το 1985 μέχρι σήμερα. «Βαλς της Ουτοπίας», «Σορόκος», «Ήτανε Αέρας», «Φωτιά κι Αλμύρα», «Μυστικό», «Το Πέταγμά σου», «Χειμωνανθός», «Μέλισσες», μερικά από τα κομμάτια που θα ακουστούν στη συναυλία, καθώς και τα περισσότερα τραγούδια από το νέο του δίσκο, «Έρωτας ή Τίποτα» με κύριο ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Στη συναυλία θα ακουστούν και αγαπημένα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνευμένα από τον Γιώργο Νταλάρα ως αφιέρωμα στον ηθικό αυτουργό της συνύπαρξης των δύο καλλιτεχνών και δημιουργίας αυτού του δίσκου.

Το 10μελές οργανικό σύνολο αποτελείται από τους:

Στέλιος Τσομπανίδης: τύμπανα

Κώστας Ματσίγκος: κιθάρα

Δημήτρης Γουμπερίτσης: κοντραμπάσο

Εύη Καζαντζή: τσέλο

Γιώργος Κοκκινάκης: πλήκτρα, ακορντεόν

Παύλος Παφρανίδης, Γιώργος Καραμφίλης: μπουζούκι

Γιώργος Καζαντζής: πιάνο

Φιλική συμμετοχή: Κώστας Τσούγκρας: ακορντεόν, Σάκης Λάιος: μπανσούρι-κλαρίνο

 

Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα)

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 Σεπτεμβρίου | 21:00

Απόστολος Ρίζος minimals

Μουσικοί:

Θοδωρής Κουέλης: κοντραμπάσο, bass effects

Mojo: τύμπανα, κρουστά

Απόστολος Ρίζος: κιθάρες, φυσαρμόνικα, loops

 

Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα)

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Σεπτεμβρίου | 21:00

Α.Μ.Α. Full band

Οι Α.Μ.Α. είναι  ένα μουσικό συγκρότημα και τα ιδρυτικά του μέλη είναι ο Αετόπουλος Γιώργος, ο Μήτσης Γιάννης και ο Αλιστρατινός Δημήτρης.

Γιάννης Μπέλλος: ηλεκτρικό μπάσο

Μπάμπης Πετσίνης: τύμπανα

 

Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα)

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 Σεπτεμβρίου | 21:00

Θάνος Σταυρίδης & «dRom»

Τους dRom αποτελούν οι:

Θάνος Σταυρίδης: ακορντεόν, πλήκτρα

Βασίλης Αθανασίου: κλαρίνο, σαξόφωνο

Γιάννης Καρακαλπακίδης: ηλεκτρική κιθάρα

Γιώτης Κιουρτσόγλου: ηλεκτρικό μπάσο

Χρήστος Τάσιος: τύμπανα

 

Πλαζ Αρετσούς

ΤΡΙΤΗ 11 Σεπτεμβρίου | 21:00

«Φυσάει ο Μπάτης – Ρεμπέτικα της θάλασσας»

Με τον Δημήτρη Μυστακίδη, Μανόλη Πάππο, Ηρακλή Βαβάτσικα, Κυριάκο Γκουβέντα, Mιχάλη Δάρμα, Ανατολή Μαργιόλα

Μια συναυλία, φόρος τιμής στο ρεμπέτικο τραγούδι, μία μοναδική σύμπραξη κορυφαίων δεξιοτεχνών, αλλά και μια πραγματική γιορτή με τραγούδια που μέσα τους αναπνέει ακόμη ο θαλασσινός αέρας.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης στην κιθάρα και το τραγούδι, ο Μανόλης Πάππος στο μπουζούκι και το τραγούδι, ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί, ο Ηρακλής Βαβάτσικας στο ακορντεόν, ο Μιχάλης Δάρμας στο κοντραμπάσο και η Ανατολή Μαργιόλα στο τραγούδι, συμπράττουν επί σκηνής γι’ αυτή την ξεχωριστή παράσταση.

Την ιδέα και την επιμέλεια του προγράμματος έχει η Όλγα Λασκαράτου.

Εκτέλεση παραγωγής: FISHBOWL MUSIC TANK

 

16-26 Σεπτεμβρίου | 21:00

ΠΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΔΡΑ 2018

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2018 βασίζεται σ’ ένα ευέλικτο σχήμα μιας κεντρικής εικαστικής έκθεσης και δύο μικρότερων εκθέσεων που θα στεγαστούν στο κτίριο των Κοιτώνων και στους εξωτερικούς χώρους του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα.

Η κεντρική έκθεση είναι το Κόδρα Fresh 2018, το οποίο επανέρχεται δυναμικά προσκαλώντας νέους εικαστικούς να προβληματιστούν γύρω από τη θεματική του τόπου, αλλά και του εκτοπισμού, της μετακίνησης, της εγκατάστασης και της κατοίκησης. Η επιμελητική αυτή επιλογή εδράζεται μεταξύ άλλων και σε ένα σαφές ερευνητικό ενδιαφέρον για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς, αλλά και του ίδιου του χώρου του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

Το φεστιβάλ, μέσα από μία ακόμα έκθεση- βίντεο παρουσίαση, επικεντρώνεται στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ), επιχειρώντας να διερευνήσει και να αναδείξει την ιστορία της ιδιαίτερης «πατρίδας» του Πεδίου Δράσης Κόδρα, προβάλλοντας οπτικοακουστικό υλικό το οποίο έχει σταχυολογηθεί από τις πλούσιες συλλογές του ΙΑΠΕ.

Στην τρίτη έκθεση διερευνά τον τόπο ως ενεργητικό πεδίο καθημερινών μεταβολών, επιτρέπει την ανάπτυξη ποικίλων ερωτημάτων, όπως αυτά που αναπτύσσονται στον πυρήνα της έκθεσης του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2018.

Παράλληλα, στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου θα παρουσιάζεται η εγκατάσταση ενός ψηφιακού δημόσιου έργου επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), που οι χρήστες θα μπορούν να το βλέπουν και να περιηγούνται γύρω από αυτό με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. Το ψηφιακό αυτό γλυπτό θα τοποθετηθεί συμβολικά σε ένα τμήμα του πρώην στρατοπέδου που πρόσφατα παραχωρήθηκε μαζί με άλλα στον Δήμο Καλαμαριάς.

Τέλος, το εθελοντικό πρόγραμμα που αποτελεί πια δομικό κομμάτι της διοργάνωσης, θα αποτελέσει το εκπαιδευτικό κομμάτι του φεστιβάλ, στο οποίο οι συμμετέχοντες παρακολουθούν workshops, εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ