Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ανοίγει αύριο η μεγαλύτερη ΔΕΘ της τελευταίας 20ετίας

Τις τελευταίες «πινελιές» στα περίπτερα και τους υπαίθριους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης βάζουν σήμερα τα συνεργεία της ΔΕΘ-Helexpo, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της 83ης ΔΕΘ. Οι εργασίες είναι πυρετώδεις, ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα για τη μεγαλύτερη ΔΕΘ της τελευταίας 20ετίας, που ανεβάζει τον πήχη τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Φέτος, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας προχώρησε σε παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις, ενώ τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν στο ανακαινισμένο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης κυριαρχεί το περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η συμμετοχή των ΗΠΑ ως Τιμώμενης Χώρας, με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς. Στο πλαίσιο της αμερικανικής συμμετοχής θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη υψηλόβαθμη, κυβερνητική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, κ. Wilbur Ross. Το αμερικανικό περίπτερο θα εγκαινιαστεί αύριο, Σάββατο, στις 11:30.

Ακριβώς απέναντι, το περίπτερο 12 υποδέχεται 130 ελληνικές startups, στο πλαίσιο του θεματικού πάρκου «Ψηφιακή Ελλάδα», μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo.

Μεταξύ των εγκαινίων περιπτέρων της αυριανής, πρώτης ημέρας της 83ης ΔΕΘ, είναι και αυτά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (περίπτερο 1), στις 13:00, που θα τελεστούν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο.

Οι εκθεσιακές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης ξεπερνούν τις 1.500 έναντι 1.398 πέρυσι, ενώ η εκθεσιακή κάλυψη είναι πλήρης –τόσο στους στεγασμένους όσο και στους υπαίθριους χώρους- και μεταφράζεται σε συνολικά 32.075 τμ, έναντι 27.191 τμ το 2017.

Με 20 επίσημες, άμεσες, κρατικές συμμετοχές, έναντι 17 πέρυσι, και Τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, η 83η ΔΕΘ θα είναι επίσης η πλέον διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών. Εκτός από τις ΗΠΑ, συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ οι Κύπρος, Ινδία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Λουξεμβούργο, Ινδονησία, Ιράν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊβάν, Βιετνάμ, Ουζμπεκιστάν, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Μπαγκλαντές, Κίνα, Αίγυπτος και Ιταλία. Για πρώτη φορά έρχεται η Πορτογαλία ως κρατική συμμετοχή μέσω της Πρεσβείας της Πορτογαλίας, αλλά και με επιχειρήσεις, το Ουζμπεκιστάν μέσω της Πρεσβείας του Ουζμπεκιστάν, όπως και το Μπαγκλαντές μέσω της Πρεσβείας του και του Bangladesh Investment Development Authority. Μεγάλες συμμετοχές είναι αυτές της Τιμώμενης Χώρας του 2019, Ινδίας (με 35 εταιρείες), της περσινής Τιμώμενης Χώρας, Κίνας με 30 επιχειρήσεις και της Βουλγαρίας με 14.

Στην έκθεση συμμετέχουν και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Συνολικά 48 Επιμελητήρια από όλη την χώρα, έναντι 43 πέρυσι, με 360 επιχειρήσεις (έναντι 340 πέρυσι) θα βρίσκονται στην έκθεση μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ ξεχωριστές εκθεσιακές συμμετοχές διαθέτουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επιμελητήριο Σερρών και το Επιμελητήριο Κοζάνης.

 

Οι επιμέρους ενότητες της 83ης ΔΕΘ καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία, την καινοτομία κα., με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. Στο σκέλος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης, τα Music Events της 83ης ΔΕΘ περιλαμβάνουν καθημερινές συναυλίες κορυφαίων τραγουδιστών του ελληνικού πενταγράμμου (δωρεάν με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση). Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται το «the Mindspark» στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, το Hall Of Games και η Cheapart.

Η φετινή έκθεση είναι Smoke Free, ενώ όσοι εκθέτες και επισκέπτες της ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για την Ελλάδα ή το εξωτερικό, με οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία, θα μπορούν εύκολα να κάνουν check in και να παραδώσουν τις αποσκευές τους στο περίπτερο της Fraport μέσα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση είναι 7 ευρώ, αλλά ισχύει και μειωμένο στα 5 ευρώ τις καθημερινές μέχρι τις 18:00. Το οικογενειακό των 4 ατόμων είναι στα 20 ευρώ, το Πολυτέκνων-Τριτέκνων-ΑΜΕΑ είναι 5 ευρώ, ενώ τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών δεν πληρώνουν εισιτήριο. Το Σαββατοκύριακο το ωράριο της Έκθεσης είναι 10:00 με 22:00.

Η έκθεση βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Επίσημο ποτό της 83ης ΔΕΘ είναι η Coca Cola και επίσημο αυτοκίνητο είναι τα DS Automobiles της εταιρείας Γιαννίρης. Η βιομηχανία «Παπαστράτος» υποστηρίζει την πρωτοβουλία Smoke Free ΔΕΘ. Επίσημα Ξενοδοχεία των Music Events είναι τα Capsis και Capsis Bristol. Χορηγός των Blues Brothers είναι το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Ένωση Διακοσμητών Βορείου Ελλάδος συνέβαλε στον στολισμό της Θεσσαλονίκης με τα αστέρια στα χρώματα των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ