Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εργαστήρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας και δημιουργικής γραφής στο θέατρο Τ

Δημιουργικά και δυναμικά ξεκινά η φετινή χρονιά στο Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16), με ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει τη διεύρυνση της θεατρικής παιδείας και εξωστρέφειας στη Θεσσαλονίκη. Σχεδιασμένο από μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνοπτικά τρία εργαστήρια – Υποκριτικής, Σκηνοθεσίας και Δημιουργικής Γραφής -, τέσσερα σεμινάρια με εισηγητές τους Γιάννη Παρασκευόπουλο, Πηγή Δημητρακοπούλου, Δημήτρη Καραντζά και Άρη Μπινιάρη και τρεις εργαστηριακούς κύκλους που καλύπτουν συγκεκριμένες τεχνικές αλλά και πτυχές του θεάτρου – εμψύχωση μάσκας, θεατρικός κλόουν, επικοινωνία και marketing θεατρικών παραστάσεων.

Αναλυτικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Θεάτρου Τ για τη χρονιά 2018 – 2019:

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

Εργαστήρι Υποκριτικής

Το Εργαστήρι Υποκριτικής περιλαμβάνει μαθήματα κλιμακούμενης δυσκολίας, που ξεκινούν από τη γνωριμία με το σώμα και τις δυναμικές του στον χώρο, την επαφή και την επικοινωνία με τον άλλον, τη δημιουργική συνεργασία και την ανάπτυξη της φαντασίας και φτάνουν ως το χτίσιμο ενός ρόλου, την κατάκτηση βασικών αρχών της σκηνικής λειτουργίας και τη δημιουργία παράστασης στο τέλος της χρονιάς (Ιούνιος 2019).

 

Σε ποιους απευθύνεται

Το Εργαστήρι Υποκριτικής απευθύνεται σε ενήλικες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια βιωματική εμπειρία της τέχνης του θεάτρου και της σκηνής, καλλιεργώντας παράλληλα τη δημιουργικότητά τους, τη φαντασία και τις επικοινωνιακές τους δυνατότητες, μέσα από ομαδικές δράσεις, σκηνικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς.

 

Πληροφορίες

Διδάσκουν: Αλέξανδρος Μιχαήλ (σκηνοθέτης, ερευνητής), Γλυκερία Καλαϊτζή (σκηνοθέτις), Άλκης Σπυρόπουλος (ηθοποιός, εμψυχωτής)

Έναρξη εργαστηρίου: 16 Οκτωβρίου 2018

Ημέρες & ώρες μαθημάτων: Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 18:00-22:00

Χώρος: 11 Grey Studio: creator’s lab, Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη

Open Day: 9 Οκτωβρίου 2018, 18:00 – 21:00

Φόρμα συμμετοχής: http://bit.do/ewot9

 

Εργαστήρι Σκηνοθεσίας

Με οδηγούς συγκεκριμένα κείμενα και μέσα από ασκήσεις και μικρά projects, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μελετά τους τρόπους με τους οποίους δουλεύει ένας σκηνοθέτης, αρχικά με το κείμενο, πριν και κατά τη διάρκεια της πρόβας, και στη συνέχεια με τους συνεργάτες του, καλλιτεχνικούς συντελεστές και ηθοποιούς.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Το Εργαστήρι Σκηνοθεσίας απευθύνεται σε άτομα που είτε ενδιαφέρονται, είτε ασχολούνται με τη σκηνοθεσία, σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

 

Πληροφορίες

Διδάσκει: Γιάννης Παρασκευόπουλος (σκηνοθέτης)

Διάρκεια εργαστηρίου: 17 Οκτωβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2018 (α’ κύκλος) και 13 Φεβρουαρίου – 17 Απριλίου 2019 (β’ κύκλος)

Ημέρα & ώρα μαθημάτων: Κάθε Τετάρτη, 19:00 – 22:00

Χώρος: 11 Grey Studio: creator’s lab, Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη

Φόρμα συμμετοχής στον α’ κύκλο του εργαστηρίου: http://bit.do/ewoxk

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής

Στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές και τα εργαλεία της δραματουργίας, αρχικά μέσα από αυτοσχεδιασμούς που στόχο έχουν να φέρουν στην επιφάνεια ένα βιωματικό υλικό, αλλά και μέσα από ασκήσεις που θα τους επιτρέψουν να αντιληφθούν τις ιδιαίτερες θεατρικές τεχνικές και να διευρύνουν τη φαντασία τους σε ό,τι αφορά την επιλογή ιστοριών και θεμάτων.

Στη συνέχεια, θα ανατεθούν στους συμμετέχοντες μικρά projects, προκειμένου να κατανοήσουν τη χρήση των τεχνικών της θεατρικής γραφής, τους τρόπους με τους οποίους συντίθεται η πλοκή και οργανώνεται η δομή, το πώς εξελίσσεται και κορυφώνεται η δράση, το πώς πλάθονται και αναπτύσσονται οι χαρακτήρες, το τι σημαίνει εσωτερική και εξωτερική σύγκρουση.

Σε ποιους απευθύνεται

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής απευθύνεται σε όσους γράφουν ή ενδιαφέρονται να γράψουν για το θέατρο. Προηγούμενη εμπειρία δεν απαιτείται.

 

Πληροφορίες

Διδάσκουν: Γλυκερία Καλαϊτζή (σκηνοθέτις), Μαγδαληνή Μπεκρή (ηθοποιός)

Διάρκεια εργαστηρίου: 17 Οκτωβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2018 (α’ κύκλος) και 13 Φεβρουαρίου – 17 Απριλίου 2019 (β’ κύκλος)

Ημέρα & ώρα μαθημάτων: Κάθε Τετάρτη, 19:00 – 22:00

Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη

Φόρμα συμμετοχής στον α’ κύκλο του εργαστηρίου: http://bit.do/ewox6

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

Σεπτέμβριος 2018

 

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο (13-15 Σεπτεμβρίου 2018)

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δύο σεμιναρίων του Ιουνίου και του Ιουλίου και λόγω της αυξημένης ζήτησης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος επιστρέφει στο Θέατρο Τ με το πρακτικό σεμινάριο «Σκηνοθεσία μιας παράστασης – Άξονες δουλειάς», που στόχο έχει την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στη μεθοδολογία σκηνοθεσίας μιας θεατρικής παράστασης.

*Οι θέσεις για το σεμινάριο έχουν καλυφθεί.

 

Σεμινάριο Υποκριτικής και Πρακτικής Κινηματογράφου – Τηλεόρασης και Τεχνικές Ακρόασης για ηθοποιούς με την Πηγή Δημητρακοπούλου

Η γνωστή σκηνοθέτιδα Πηγή Δημητρακοπούλου (Αίθουσα του Θρόνου, Mega – Δέκα, Alpha) έρχεται στο Θέατρο Τ για ένα σεμινάριο για την υποκριτική και πρακτική του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και τις τεχνικές ακρόασης για ηθοποιούς. Στόχος του σεμιναρίου είναι να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το βιογραφικό τους και την προετοιμασία τους για επαγγελματικές ακροάσεις (θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές), αλλά και να τους μυήσει στα μυστικά της υποκριτικής τέχνης σε ένα κινηματογραφικό γύρισμα, μέσα από πρακτικές ασκήσεις μπροστά στην κάμερα.

 

Πληροφορίες

Ημέρες & ώρες σεμιναρίου: 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2018, 17:00 – 22:00

Χώρος: 11 Grey Studio: creator’s lab, Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη

Φόρμα συμμετοχής: http://bit.do/ewoiU

Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018

 

Σεμινάριο με τον Δημήτρη Καραντζά

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς, ο νεότερος δημιουργός στο ελληνικό θέατρο με τόσο σημαντικές σκηνοθεσίες ήδη από την ηλικία των 25 ετών, έρχεται στη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Τ για ένα εξαήμερο σεμινάριο πάνω στη μέθοδό του.

*Οι λεπτομέρειες του σεμιναρίου θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Φεβρουάριος 2019

 

Σεμινάριο με τον Άρη Μπινιάρη

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης, ένας δημιουργός που συνθέτει με μοναδικό τρόπο τον ποιητικό λόγο με τη μουσική και τη θεατρική δράση και έχει διακριθεί για τις εκρηκτικές παραστάσεις του (Βάκχες, Πέρσες), έρχεται στη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Τ για ένα διήμερο σεμινάριο που θα μυήσει τους συμμετέχοντες στα μυστικά της μεθόδου του.

*Οι λεπτομέρειες του σεμιναρίου θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

 

Οι τρεις εργαστηριακοί κύκλοι (Εμψύχωση Μάσκας και Θεατρικός Κλόουν με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Θεάτρου Τ, Αλέξανδρο Μιχαήλ, και Επικοινωνία & Marketing θεατρικών παραστάσεων με την Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής του Θεάτρου Τ, Λία Κεσοπούλου, θα πραγματοποιηθούν το 2019 και οι λεπτομέρειες των προγραμμάτων θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ