Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
26.5 C
Thessaloniki
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
spot_img

Δυναμικό ξεκίνημα του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ

Με τα εγκαίνια του εκθεσιακού του χώρου από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την υπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας με τη Microsoft, με εκδήλωση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αλλά και με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, ξεκίνησε δυναμικά η συμμετοχή του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ, το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας της.

Τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ επισκέφθηκαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η Υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κ.ά.

Εγκαίνια του Εκθεσιακού Χώρου του ΑΠΘ

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου του ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ (Περίπτερο 14, σταντ 25), από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους και ξεναγήθηκαν στα εκθέματα ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η Υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αλλά και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Tο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει για μία ακόμη χρονιά  ότι, εκτός από το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, έχει να επιδείξει μια σειρά από σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα που ενδιαφέρουν άμεσα όλη την κοινωνία», δήλωσε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που εγκαινίασε το Περίπτερο «του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας», στάθηκε στην προσπάθεια της ακαδημαϊκής κοινότητας να διαφυλάξει τη δημόσια εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης, αφού, όπως τόνισε, «το ότι δεν κατέρρευσε η δημόσια εκπαίδευση στα χρόνια της κρίσης έγινε χάρη στη μεγάλη προσπάθεια των εκπαιδευτικών μας, των πανεπιστημιακών μας και όλης της κοινότητας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «στο κομμάτι της έρευνας το ΑΠΘ πρωτοστατεί στα προγράμματα του ΕΛΙΔΕΚ, στις υποτροφίες για τους υποψήφιους διδάκτορες και στα προγράμματα έργων μεταδιδακτόρων. Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι το ΑΠΘ βρίσκεται σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις σε όλα αυτά τα προγράμματα».

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μη-επανδρωμένου αεροχήματος DELAER RX-3, το οποίο κατασκεύασε το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Υπογραφή συμφώνου Συνεργασίας με τη Microsoft

Μία στρατηγική συμφωνία με τη Microsoft υπέγραψε το ΑΠΘ, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, η οποία αφορά τη δημιουργία του πρώτου κόμβου ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα.

Το σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, και η CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πέγκυ Αντωνάκου, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Microsoft με τίτλο «Re-imagine Greece: Unveiling the impact of digital skills to empower our Country inlock its true potential».

«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να επισημοποιούμε τη συνεργασία μας  με τη Microsoft Hellas. Φιλοδοξούμε και επιδιώκουμε η δημιουργία του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας να συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της έρευνας και να ενθαρρύνει τους φοιτητές μας να δημιουργούν, να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στήνοντας τις δικές τους εταιρείες και τελικά να μένουν στην Ελλάδα, προς όφελος της χώρας, της κοινωνίας και της οικονομίας», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.  «Το ΑΠΘ δεν είναι μόνο μία εκπαιδευτική νησίδα.  Αποτελεί έναν ερευνητικό οργανισμό παραγωγής γνώσης και έναν πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας. Έτσι πρέπει να λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο», τόνισε ακόμη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μας η συνέργεια με ένα κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας μας, όπως το ΑΠΘ», σχολίασε η κα Πέγκυ Αντωνάκου. «Η συνεργασία μας είναι πρωτοποριακή: για πρώτη φορά μια εταιρεία τεχνολογίας έρχεται τόσο κοντά με το πανεπιστήμιο. Η συνεργασία μας οριοθετεί, με τρόπο ορθό και απολύτως παραγωγικό και ουσιαστικό, το πώς θα πρέπει να συντελείται η συνεργασία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. Όχι μόνο για να πετύχουν τα ιδρύματα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ”απορρόφηση” των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας, αλλά, κυρίως, επειδή η γνώση στη σφαίρα της τεχνολογίας αλλάζει με τεράστιες ταχύτητες και η καλή σύνδεση με την αγορά εργασίας δίνει μεγαλύτερη αξία, ποιότητα και συνάφεια στην ακαδημαϊκή γνώση».

Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη από κοινού δραστηριοτήτων με έμφαση στις τεχνολογίες ψηφιακής μετάβασης και μετασχηματισμού, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, IoT, blockchain, Big Data που μεταμορφώνουν την οικονομία, την κοινωνία και τον κόσμο ευρύτερα. Πρόκειται για μια συμφωνία που βρίσκεται στην καρδιά της Microsoft και στόχο έχει να ενδυναμώσει τους νέους και το ανθρώπινο δυναμικό της Θεσσαλονίκης και να ενισχύσει την τεχνολογική κοινότητα της Β. Ελλάδας.

Στη σημασία της συμφωνίας Microsoft – ΑΠΘ αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο συζήτησής του με εκπροσώπους της κοινότητας των start ups, σημειώνοντας ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα πρέπει να αναληφθούν απ’ όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας.

«Έρευνα, Καινοτομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη»

Συνδιοργάνωση ΑΠΘ- ΟΒΙ

 

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε, επίσης, η εκδήλωση «Έρευνα, Καινοτομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη», την οποία συνδιοργάνωσαν το ΑΠΘ και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

 «Μέσα από τη συνεργασία μας με τον ΟΒΙ, θέλουμε να υπογραμμίσουμε  τη σχέση που αναπτύσσει το ΑΠΘ με την επιχειρηματικότητα και τις προσπάθειές μας να δίνουμε ευκαιρίες στους φοιτητές, στους αποφοίτους, στους ερευνητές και τους καθηγητές μας, να μετουσιώνουν σε προϊόντα και υπηρεσίες τις ιδέες που παράγονται και, φυσικά, να ενημερώνονται για την προστασία  της πνευματικής ιδιοκτησίας», επεσήμανε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας.

Στην εκδήλωση εκτός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, συμμετείχαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Καθηγητής, Θεόδωρος Λαόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του ΥΠΟΑ, Απόστολος Μακρυκώστας, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΒΙ, Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Δρ. Ιωάννης Καπλάνης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Επιχειρηματικής Καινοτομίας & Αριστείας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του ΥΠΟΑ, Δρ. Γεώργιος Δρόσος, ο Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, Δρ. Αρτέμης Σαϊτάκης, η Υπεύθυνη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, Σοφία Τσακίρη, και ο Υπεύθυνος του Περιφερειακού Γραφείου του ΟΒΙ στη Θεσσαλονίκη, Δρ. Γεώργιος Ασημόπουλος.

Ο εκθεσιακός χώρος του ΑΠΘ

 

Συνολικά έξι καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες του ΑΠΘ, από τις πολλές του Ιδρύματος που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, επιλέχθηκαν και εκτίθενται στο Περίπτερο του ΑΠΘ. Παράλληλα, και με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και παρέχεται συμβουλευτική καθοδήγηση σε όσους ενδιαφέρονται για τον επιστημονικό χώρο των αμερικανικών σπουδών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στις περισσότερες από 40 ενεργές συμφωνίες και συνεργασίες του ΑΠΘ με Πανεπιστήμια, Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο Περίπτερο του ΑΠΘ οι επισκέπτες θα γνωρίσουν:

  • Το μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) – DELAER RX-3
  • Το αγωνιστικό μονοθέσιο ART18
  • Το νέο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο της ομάδας Aristurtle
  • Την καινοτόμο δραστηριότητα «Brain Run meets Remedes», που μετρά τις νοητικές ικανότητες και τα αντανακλαστικά των χρηστών, μέσα από ένα παιχνίδι
  • Την πρωτότυπη πλατφόρμα για την υποστήριξη της ποιοτικής δημοσιογραφίας στα ψηφιακά μέσα, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας «StayConn App»
  • Την καινοτόμο εφαρμογή που αποκωδικοποιεί το κλάμα του μωρού iCRY2Talk
  • Το ερευνητικό έργο του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ
  • Τις συνεργασίες του ΑΠΘ με Ιδρύματα των ΗΠΑ

Τη φετινή συμμετοχή του Αριστοτελείου στην 83η ΔΕΘ πλαισιώνει και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται οι άνθρωποι και το έργο του ΑΠΘ.

 

Στη φωτογραφία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ, στην 83η ΔΕΘ, με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή  Περικλή Α. Μήτκα (Φωτογραφίες ΜΟTION TEAM)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ