Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Παρουσίαση του βιβλίου “Οι Ξεριζωμένοι” από τις εκδόσεις Επίκεντρο

Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσιάζουν το βιβλίου του Θανάση Αθανασίου: Οι ξεριζωμένοι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27, Αίθουσα εκδηλώσεων – 2ος όροφος) την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00.

Με τον συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι:

  • Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής “Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας”, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Καίτη Τσαρουχά, γεωπόνος
  • Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

Περιγραφή του βιβλίου από τις εκδόσεις Επίκεντρο:

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στους μετανάστες που εδώ και χρόνια διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν μια πιο ανθρώπινη ζωή μακριά από τον πόλεμο, την πείνα και την κρατική ή τη φυλετική βία. Ο ‘Δυτικός’ άνθρωπος ωστόσο, προσεγγίζει το φαινόμενο περισσότερο εγκεφαλικά παρά ανθρώπινα. Όλα συμφύρονται σε μια άχρωμη μάζα, σε ένα πλήθος, σε μια ‘γενική’ κατηγορία που ίσως να έχει κοινωνιολογικό ενδιαφέρον αλλά δεν ‘μιλάει’ στη συνείδηση.

Ο συγγραφέας, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των μεταναστών και της περιγραφής των καταστάσεων που αντιμετωπίζουν, απεικονίζει την ανθρώπινη υπόσταση και το δράμα των προσφύγων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μόνο αν τραβήξουμε το πέπλο και μπορέσουμε να δούμε το ΕΝΑ, το Μοναδικό Άτομο, με σάρκα και αίμα, όταν μπορέσουμε να νιώσουμε τον πόνο και να ψηλαφήσουμε τα δάκρυα του ΕΝΟΣ, μόνο τότε, ίσως, ανιχνεύσουμε λίγο την αλήθεια και, ίσως, αισθανθούμε συμπόνια για τη ‘μάζα’ και γίνουμε κι εμείς λίγο περισσότερο ανθρώπινοι.

Η Τζαμάλ, η Λιν, ο Ακίν, η Αλίνα, ο Μουσταφάς , η οικογένεια Μαλίκ, οι επ’ αόριστον έγκλειστοι των hotspot, βίωσαν το τρομερό μυστικό: ότι ο άνθρωπος πεθαίνει πολλές φορές, ενώ εξακολουθεί να ζει!»

Ο Θανάσης Αθανασίου είναι οικονομολόγος (μάστερ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου). Υπήρξε στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη με συλλήψεις και καταδίκες για τη δράση του στο φοιτητικό και ευρύτερο δημοκρατικό κίνημα. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορούν τα βιβλία του: Για μια Αριστερά του 21ου αιώνα (2010), Θραύσματα Σκέψεων (2014), Το παιδί που αγαπούσε τα πουλιά (2015)

Εκδόσεις Επίκεντρο,
Καμβουνίων 9, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54621
τηλ. 2310-256146, Fax 2310-256148
books@epikentro.gr
www.epikentro.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ