Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης από το Δήμο Παύλου Μελά

Το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης «Tropa Verde» που υλοποιεί ο δήμος Παύλου Μελά παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε πολίτες και κοινωνικούς εταίρους στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, στη Σταυρούπολη.

Ο Δήμος Παύλου Μελά συμμετέχει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας URBACT III σε συνεργασία με τους Δήμους Santiago de Compostela (Ισπανία) και Zuglo (Ουγγαρία), στη δημιουργία του δικτύου μεταφοράς γνώσης «Tropa Verde».

Το δίκτυο στοχεύει στη μεταφορά της καλής πρακτικής που αναπτύχθηκε στον Δήμο Santiago de Compostela και αφορά στο ζήτημα της αύξησης του ποσοστού ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών σε δημοτικό επίπεδο.

Η καλή πρακτική συνίσταται σε ένα πολυεπίπεδο σύστημα επιβράβευσης των πολιτών με ανταποδοτικές παροχές και με σκοπό την ανάπτυξη κινήτρων για την εντατικότερη ανακύκλωση.

Αγορά αναπηρικού αμαξιδίου

“Στο δήμο Παύλου Μελά, στην ανακύκλωση πέρσι συμμετείχαν 53 σχολεία και είχαν λαμπρά αποτελέσματα. Τα ανακυκλώσιμα υλικά που μαζεύουμε, χαρτί, αλουμίνιο και πλαστικό τα πουλάμε μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού και τα έσοδα επιστρέφουν στα σχολεία. Αυτό που καταφέρνουμε να κάνουμε είναι στα επόμενα χρόνια να έχουμε έτοιμους τους ενεργούς πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση για ένα καλύτερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής”, ανέφερε στα “politismika” ο κ. Σάκης Λαζαρίδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά σε θέματα περιβάλλοντος (στη φωτογραφία δεξιά, κύριος ομιλητής στην εκδήλωση). “Μαζέψαμε γύρω στους 20 τόνους καθαρό ανακυκλώσιμο υλικό τη σχολική χρονιά 2017 -2018 από τους οποίους οι 15 τόννοι διατέθηκαν για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου για μια μαθήτρια του δήμου Παύλου Μελά. Είναι μια μεγάλη προσφορά που έκαναν οι μαθητές σε μια συμμαθήτρια τους στο πλαίσιο του τοπικού θεματικού δικτύου σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, ενεργός πολίτης στο δήμο Παύλου Μελά”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

“Θέλουμε να διαδώσουμε την έννοια της ανταποδοτικότητας με τη διαλογή στην πηγή. Ήδη το εφαρμόζουμε στα δημοτικά σχολεία του δήμου με έμφαση στην Ευκαρπία. Ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο πιλοτικά. Υπάρχουν τρεις ξεχωριστοί κάδοι στα σχολεία και μαθητές εκπαιδεύονται σε δύο φάσεις πως θα κάνουν διαλογή στα σκουπίδια, που είναι το πιο σημαντικό στάδιο, Διαλογή στην πηγή. Έρχεται ένα απορριματοφόρο μια φορά την εβδομάδα που ζυγίζει το υλικό και στο τέλος υπάρχει ανταπόδοση, δηλαδή για κάθε κιλό δίνει ο δήμος μια ανταποδοτικότητα. Μαζεύουν πόντους. Όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση”, περιέγραψε ο κ. Μιχάλης Σπάσος, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο 1ο δημοτικό Ευκαρπίας και μέλος του θεματικού δικτύου ανακύκλωσης.

“Η νέα γενιά ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα. Αντικρίζει καθημερινά τα προβλήματα που προκαλεί η υπερκατανάλωση και ο μη σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Δεν  σημαντικό μόνο να αντιληφθούν τα παιδιά το πρόβλημα. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από την ανακύκλωση τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι δρούν, ότι πράττουν και ένα πρόβλημα έχει λύση και ότι αυτοί συμμετέχουν στην προσπάθεια λύσης του προβλήματος.”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημητρίου Ευθύμιος, εκπαιδευτικός

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ