Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Σύμφωνο Συνεργασίας ΑΠΘ και Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Σύμφωνο Συνεργασίας θα υπογραφεί τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων, μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ) από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Επίσκοπο Αμορίου, κ. Νικηφόρο, παρουσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Σκοπός, μέσα από τη συνέργεια των δύο Ιδρυμάτων, είναι να υποστηριχθούν αμοιβαία δράσεις επιστημονικής συνεργασίας, ψηφιακής αποτύπωσης και επιστημονικής τεκμηρίωσης, προβολής, διαχείρισης και διάσωσης του πολιτιστικού πλούτου του ΑΠΘ και του ΠΙΠΜ, αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου από το ΥΠΠΕΘ, καθώς και της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπει την πρόσβαση του επιστημονικού προσωπικού και των φοιτητών του ΑΠΘ στις ειδικές συλλογές του ΠΙΠΜ και της βιβλιοθήκης του, την ευρύτερη συνεργασία στο πεδίο των digital humanities (Ψηφιακών Aνθρωπιστικών Σπουδών), την πρακτική άσκηση φοιτητών του ΑΠΘ στο ΠΙΠΜ, καθώς και την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με βάση το πλούσιο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης αρχείο της Μονής Βλατάδων και του ΠΙΠΜ.

Περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση του οnline καταλόγου της Βιβλιοθήκης του ΠΙΠΜ (31.000 τίτλοι βιβλίων και 2.500 τίτλοι παλαιτύπων) στον online κατάλογο του ΑΠΘ και την ψηφιοποίηση του επιστημονικού περιοδικού «Κληρονομία» (40 τόμοι).

Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί μετά τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από την Θεσσαλονίκη», που θα τελέσει, στις 9.30 π.μ., η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Την έκθεση διοργανώνει το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών με αφορμή τον εορτασμό του Ιωβηλαίου των πενήντα ετών λειτουργίας του (1968-2018) στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ