Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Σύγχρονη μουσική από το Nexus Trio στο Μέγαρο Μουσικής

Το Nexus Trio ορίζει το στίγμα του εντός του χώρου της σύγχρονης μουσικής. Το όνομά του σημαίνει «σύνδεσμος», «πλέγμα» ή «ιστός», καθώς επιχειρεί μια πλέξη όλων των τάσεων της σύγχρονης λόγιας μουσικής, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα.

Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό περιλαμβάνει και το πλούσιο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, συνθέτοντας στην ουσία ένα πανόραμα της σύγχρονης μουσικής. Πέντε έργα λοιπόν από ισάριθμους συνθέτες του μοντερνισμού, από τους οποίους άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο γνωστοί, έχουν ωστόσο ένα κοινό: ότι χάραξαν ιδιαίτερους δρόμους στο έδαφος της μουσικής πρωτοπορίας.

Η Γκαλίνα Ουστβόλσκαγια (1919-2006) είναι Ρωσίδα συνθέτρια, μαθήτρια του Σοστακόβιτς. Ένας κριτικός της απέδωσε τον χαρακτηρισμό «Η γυναίκα με το σφυρί», επειδή στις δημιουργίες της κάνει συχνά χρήση επαναλαμβανόμενων, ομοφωνικών ηχητικών μπλοκ. Το έργο της χαίρει μεγάλης εκτίμησης, αλλά αναγνωρίστηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Από την άλλη, ο Αρμένιος Αράμ Χατσατουριάν (1903-1978), από τους κορυφαίους Σοβιετικούς συνθέτες, απέκτησε στη ζωή του πολλές διακρίσεις και τιμητικές θέσεις. Αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή μουσική κυρίως της πατρίδας του παντρεύοντάς την με σύγχρονους μουσικούς τρόπους και με μοντερνιστικά ιδιώματα.

Έναν αντίστοιχο συνδυασμό, της λαϊκής αμερικάνικης και εκκλησιαστικής παράδοσης με την ευρωπαϊκή λόγια μουσική επιχείρησε και ο Τσαρλς Άιβς (1874-1954), ένας από τους πρώτους Αμερικανούς συνθέτες που αναγνωρίστηκαν διεθνώς. Αυτό όμως συνέβη μετά θάνατον, αφού όσο ήταν εν ζωή το έργο του σχεδόν αγνοήθηκε. Ο Άιβς χρησιμοποίησε συνειδητά ένα συστηματικό πρόγραμμα πειραματικής μουσικής με όλα τα χαρακτηριστικά του μοντερνισμού.

Πρωτεργάτης της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Ιταλός Λουτσιάνο Μπέριο (1925-2003) θεωρείται από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της μουσικής πρωτοπορίας και άσκησε σημαντικότατη επιρροή στη μουσική του 20ού αιώνα. Το έργο του είναι πολύ γνωστό και στην Ελλάδα.

Όσο για τον Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971) δεν χρειάζονται πολλά λόγια, καθώς ο Ρώσος συνθέτης που άνοιξε επαναστατικούς δρόμους στη μουσική είναι ένας από τους πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα, με ένα έργο που εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται και από μεγάλη ποικιλία.

Το Nexus Trio αποτελούν ο Στέλιος Τσακαλίδης (βιολί), ο Δημήτρης Λεοντζάκος (κλαρινέτο) και ο Χρήστος Νούλης (πιάνο).

 

Πρόγραμμα:

Galina Ustvolskaya, Τρίο για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο (1949)

Aram Khachaturian, Τρίο για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο (1932)

Charles Ives, Largo για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο (1934)

Luciano Berio, Autre fois: berceuse canonique pour Igor Stravinsky (1971)

Igor Stravinsky, L’histoire du soldat (1918)

 

Nexus Trio

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, ώρα 21:00

ΜΜΘ, Κτίριο Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, τηλ. 2310 895800

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ