Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ελληνικό σινεμά, ταινίες εικονικής πραγματικότητας και μεταμεσονύχτιες προβολές στο 59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με 164 ταινίες μεγάλου μήκους και 89 μικρού μήκους ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η αυλαία του 59ου ΦΚΘ θα ανοίξει στο Ολύμπιον με το φιλμ «Κλέφτες Καταστημάτων» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε -Έντα, που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που έγινε σε ζωντανή μετάδοση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό τόνισε ότι φεστιβάλ είναι ιδέες και συναισθήματα. «Ένα φεστιβάλ είναι ένας κοινός τόπος για όσους το βιώνουν. Είναι ιδέες και συναισθήματα. Είναι η αφορμή να κοιτάξουμε κάτω από τη επιφάνεια. Να ανακαλύψουμε ξανά τις ιδέες που κρύβονται πίσω από τις λέξεις». Από τη Θεσσαλονίκη μαζί με την κα Ζαλαντό ήταν ο υπεύθυνος προγράμματος του Φεστιβάλ Γιώργος Κρασσακόπουλος, ενώ από την Αθήνα παρουσίασαν το φετινό πρόγραμμα το Φεστιβάλ ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης και η υπεύθυνη της Αγοράς, Γιάννα Σαρρή.

Ο κ. Ανδρεαδάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και στο μεγάλο αφιέρωμα που είναι στο ελληνικό queer σινεμά. «Σταθερό τμήμα του φεστιβάλ, ουσιαστικά η ραχοκοκαλιά του είναι οι Ανοιχτοί Ορίζοντες. Εδώ φέτος θα δούμε το Συγκλονιστικό Σύνορο στο οποίο πρωταγωνιστούν τρολ, αληθινά τρολ, την τελευταία ταινία του Ρομέν Γαβρά Ο κόσμος σου ανήκει, το Dead WomenWalking  με σπαρακτικές ιστορίες μελλοθάνατων γυναικών και πολλά ακόμη», υπογράμμισε ο κ. Ανδρεδάκης ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ζώνη «΄Round Midnight», η οποία συλλέγει τις πιο αλλόκοτες ταινίες για τους ξενύχτηδες σινεφίλ.

Η Γιάννα Σαρρή από την πλευρά της αναφέρθηκε στο νέο διαγνωστικό τμήμα που ξεκίνησε πέρσι με τις ταινίες εικονικής πραγματικότητας. «Το σινεμά αλλάζει και το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης οφείλει να ακολουθήσει αυτές τις αλλαγές Εκατοντάδες θεατές παρακολούθησαν πέρσι τις ταινίες VR. Ευελπιστούμε και φέτος ο αριθμός να αυξηθεί και περισσότεροι θεατές να έρθουν κοντά στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας», σημείωσε η ίδια.

Ο κ. Κρασσακόπουλος τόνισε ότι συνολικά στο φετινό φεστιβάλ θα προβληθούν 164 ταινίες μεγάλου μήκους και 89 μικρού μήκους.

Διεθνές Διαγωνιστικό

Η Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία / Caritas Romana, ένα λησμονημένο κι ωστόσο συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης, οδηγεί φέτος τις επιλογές των 15 ταινιών που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι 15 ταινίες του τμήματος –εκ των οποίων οι 3 είναι ελληνικές- γίνονται το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Caritas Romana». Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε 15 νέους Έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του Διαγωνιστικού και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Τα έργα θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 3 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2018. Οι καλλιτέχνες είναι οι: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Δημήτρης Εφέογλου, Ηλίας Καφούρος, Αναστασία Μηνά, Ιωάννα Ξημέρη, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Νεφέλη Παπαδημούλη, Κώστας Παππάς, Βάλια Παπαστάμου, Άντα Πετρανάκη, Χαρά Πιπερίδου, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης και Νάνα Σαχίνη.

Η έκθεση είναι μια διοργάνωση του ΦΚΘ σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.  Επιμελητής: Ορέστης Ανδρεαδάκης. Παραγωγή-Γενικός Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος. Εγκαίνια: Σάββατο 3 Νοεμβρίου, 18:00.

Φεστιβάλ  Ελληνικού Κινηματογράφου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθούν 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες:

-12 ταινίες σε πρώτη προβολής

– 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»

– 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα

Θα προβληθούν επίσης 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων Ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε  Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών καθώς και οι 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο  41ο  Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ματιές στα Βαλκάνια

Οι καλύτερες ταινίες από τα γειτονικά Βαλκάνια, απολαυστικές μικρού μήκους κι ένα αφιέρωμα στην εποχή που γεννήθηκε το αστέρι του ρουμάνικου κινηματογράφου μέσα σε καθεστώς απαγόρευσης και λογοκρισίας, χτίζουν φέτος στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός.

Αγορά

Ο Φοίβος Δεληβοριάς γίνεται φέτος ο πρώτος ambassador της Αγοράς και ο οποίος θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότηταμ ενώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.

Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου με το Girl του 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ (βραβεία σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm Fipresci στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών).

Το πρόγραμμα του ΦΚΘ θα είναι διαθέσιμο στο site του Φεστιβάλ από την Τρίτη 30 Οκτωβρίου.

thestival.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ