Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης από 3 Νοεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου

Mοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού σαν κυρίαρχος άξονας προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε, για περισσότερο από ένα μήνα κάθε φθινόπωρο, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσει βήμα σε νέους και να συμβάλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.

Το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί, μέχρι σήμερα, με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, κτλ.

Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης  03 Νοεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου 2018

Στην έβδομη χρονιά σταθερής παρουσίας του, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Αίθουσας Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να υποδεχτεί και φέτος σπουδαίους Έλληνες πιανίστες.

Ο κεντρικός κύκλος του φετινού Φεστιβάλ κινείται σε τζαζ μονοπάτια. Πέντε ρεσιτάλ αναγνωρισμένων πιανιστών με διεθνή δράση και ένα μεγάλο event, στο οποίο θα παρουσιαστούν έργα του G.Gershwin, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Με αφετηρία δημοφιλείς συνθέσεις του Gershwin, όπως η «Γαλάζια Ραψωδία» και το Summertime, επιχειρείται μια όσμωση του κλασικού ρεπερτορίου με την κουλτούρα της τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση είναι είτε αναγνωρισμένοι τζαζ πιανίστες, είτε «κλασικοί» πιανίστες με τζαζ καταβολές και ενδιαφέροντα.

Οι  παράλληλες δράσεις περιλαμβάνουν ένα πρωτότυπο τριήμερο masterclass με μέλη του συνόλου Piandaemonium, αλλά και συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Καβάλα, την Φλώρινα, το Σουφλί και την Αλεξανδρούπολη.

 

Συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Το  Φεστιβάλ  Πιάνου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με την Εθνική Λυρική Σκηνή,  υπό την αιγίδα της οποίας θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σε επανάληψη σχεδόν όλες οι φετινές δράσεις του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Συναυλίες, ρεσιτάλ, masterclass και συναυλίες νέων καλλιτεχνών θα ‘τρέχουν’ σχεδόν παράλληλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην ανακοίνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου η ΕΛΣ σημειώνει: ‘Το πιάνο, αν και είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο όργανο, είναι και το πιο μοναχικό. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, που έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό μουσικό θεσμό της συμπρωτεύουσας, δημιουργούν μια γιορτή για το πιάνο και τους πιανίστες, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στο βασιλιά των οργάνων. Στόχος είναι το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης να αναπτυχθούν παράλληλα στο μέλλον, με κοινή δεξαμενή εκδηλώσεων, πόρων και δημιουργικότητας’.

 

Πρόγραμμα

 

Ρεσιτάλ                                              

ΣΑ 03 ΝΟΕ       20.30         Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

ΣΑ 10 ΝΟΕ       20.30         Γιώργος Κοντραφούρης

ΚΥ 18 ΝΟΕ       12.00         Νικόλας Αναδολής

ΣΑ 24 ΝΟΕ       20.30         Αχιλλέας Γουάστωρ

ΣΑ 01 ΔΕΚ        20.30         Λόλα Τότσιου

 

Αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 

Αφιέρωμα στον Gershwin

ΠΑ 14 ΔΕΚ        21.00         ΑντώνηςΑνισέγκος, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Θεοχάρης, πιάνο

Μαρία Μητσοπούλου, τραγούδι

Ορχήστρα δωματίου ContraTempo

Μουσική διεύθυνση Παύλος Σεργίου

 

Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

 

Masterclass

30 ΝΟΕ-02 ΔΕΚ  Piandaemonium

 

Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

 

Νέοι καλλιτέχνες

ΠΑ 16ΝΟΕ           Ελένη Κωνσταντινίδου – Μιχαήλ Ραμαδανίδης      Καβάλα

ΚΥ 25ΝΟΕ            Αλέξανδρος Χούρος – Αγγελική Αγκιστριώτη          Φλώρινα

ΣΑ 01 ΝΟΕ& ΚΥ 02 ΔΕΚ    Αλεξία Δάφνη Ελευθεριάδου – Φοίβος Φίλκας      Σουφλί & Αλεξανδρούπολη

 

Εισιτήρια

 

Ρεσιτάλ

12 € (προπώληση 10 €) κανονικό

8 € (προπώληση 6 €) μειωμένο*

 

Ελεύθερη είσοδος στους σπουδαστές και καθηγητές του ΔΩΘ, στους φοιτητές του τμήματος ΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ και στους σπουδαστές του ΚΩΘ με την επίδειξη της αντίστοιχης ταυτότητας.

 

Αφιέρωμα στον Gershwin

15 € (προπώληση 12 €)

10 € (προπώληση 8 €) μειωμένο*

 

Ελεύθερη είσοδος στους φοιτητές του ΑΠΘ με την επίδειξη της αντίστοιχης ταυτότητας.

 

Προπώληση εισιτηρίων:

Ηλεκτρονικά στο www.ticketservices.gr/

Γκαλερί Αγγελόπουλου , Τσιμισκή 121, 2310 273298, Δε-Σα 10:00-14:00, Τρ-Πε-Πα 18:00-20:00

Καταστήματα Public

 

*Με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά την είσοδο και εφόσον αυτά είναι σε ισχύ για: φοιτητές, μαθητές, παιδιά, άνεργοι, πολύτεκνοι, κάτοχοι Κάρτας Αλληλεγγύης, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Διεθνούς Φοιτητικής Ταυτότητας, ΑμεΑ, σπουδαστές σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), κάτοχοι κάρτας πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

 

Πληροφορίες

mail       info@tpf.gr

web       www.tpf.gr

fb           www.facebook.com/thesspianofestival

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ