Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Παρουσίαση βιβλίου του Διογένη Καραγιαννακίδη για τα “Ραβάσια της Μεγίστης Λαύρας”

Η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει το βιβλίο του Διογένη Καραγιαννακίδη «Ραβάσια Μεγίστης Λαύρας (1912-13) – Η περίοδος της απελευθέρωσης του Αγίου Όρους και των ρωσικών διεκδικήσεων».

Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, στις 19:00,  στην αίθουσα τελετών “Αλέξανδρος Παπαναστασίου” του παλαιού κτιρίου φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ., με ομιλητές τους: Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Γοντικάκη, Προηγούμενο της Ι.Μ.Ιβήρων, Κρίτων Χρυσοχοΐδη, ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τον συγγραφέα δικηγόρο κύριο Διογένη Καραγιαννακίδη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η αλληλογραφία των Μοναστηριών με τους Αντιπροσώπους τους στις Καρυές (Ραβάσια) αποτελεί μοναδικής αξίας ιστορική πηγή, όποια περίοδο και αν ήθελε επιλέξει κανείς. Το βιβλίο βασίζεται στη μελέτη των ραβασίων της Μεγίστης Λαύρας της περιόδου από τον Σεπτέμβριο του 1912 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1913. Μεταφέρει στον αναγνώστη πλούσια αποσπάσματα της αλληλογραφίας συνοδευόμενα από σχόλια και κάποιες ιστορικές πληροφορίες που ο συγγραφέας επέλεξε προς αρτιότερη και ευκολότερη  κατανόηση. Έτσι παρουσιάζονται: εικόνες της καθημερινής ζωής, οι σχέσεις με τις οθωμανικές αρχές, οι ειδήσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, οι μαρτυρίες για την απελευθέρωση του Αγίου Όρους και τους φρενήρεις πανηγυρισμούς στις Καρυές και στη Λαύρα, την άφιξη του στρατού και την φιλοξενία του, την έλευση και την αναχώρηση βουλγαρικού αποσπάσματος, την απόδοση τιμών στην βασιλική οικογένεια από την Ιερά Κοινότητα στη Θεσσαλονίκη κ.λπ. Σημαντικό μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που προκάλεσε στους αγιορείτες η επιχείρηση της τσαρικής διπλωματίας προς διεθνοποίηση του Αγίου Όρους τον Δεκέμβριο του 1912 και μέχρι τον Οκτώβριο του 1913  και στις αποφάσεις και άλλες εναγώνιες ενέργειές τους προς απόκρουση των συγκεκριμένων διεκδικήσεων.

Βιογραφικό του  Συγγραφέα Διογένη Καραγιαννακίδη

Ο Διογένης Καραγιαννακίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1958 και είναι δικηγόρος και διδάκτωρ του δικαίου. Έγραψε και δημοσίευσε: «Το δικαίωμα της διαδήλωσης και το ποινικό δίκαιο», εκδ. University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1994, «Οι πηγές του δικαίου της αγιορειτικής αυτοδιοίκησης και το ‘αρχαίο προνομιακὸ καθεστώς’ του Αγίου Όρους (άρθρο 105 Σ)», Το Σύνταγμα 1996, σσ. 669-704, «Περί την αποκοπή της αδελφότητος της Ι. Μονής Εσφιγμένου από το σώμα των Ι. Μονών του Αγίου Όρους» (κοινή γνωμοδοτικὴ μελέτη μὲ τοὺς καθηγητὲς Σπ. Τρωιάνο καὶ Χαρ. Παπαστάθη), Αρμενόπουλος, Επιστ. Επετηρίδα 2004, σσ. 101 – 163, «Τα κατά τόπο αρμόδια τακτικά πολιτικά δικαστήρια επί ζητημάτων που αναφύονται στην περιοχή του Αγίου Όρους», Αρμενόπουλος 2014, σσ. 886 επ. , «Αλέξανδρος Ευμορφόπουλος Λαυριώτης – μια απόπειρα παρουσίασης», Πρακτικά Συνεδρίου Άγιον Όρος και λογιοσύνη, Θεσσαλονίκη 2014, σσ. 393-407.

Πληροφορίες:

Αγιορειτική Εστία, τηλ. 2310 263308, info@agioritikiestia.gr,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ