Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ομαδική έκθεση με τίτλο: “Aspects of Balkan Αrtists’ Βooks”, από το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Aspects of Balkan Photography – 2018, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ομαδική έκθεση με τίτλο: “Aspects of Balkan Αrtists’ Βooks”, συμμετέχοντας στην φετινή”3η Art Thessaloniki Fair”.  Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης. Διάρκεια: Από Πέμπτη 22/11 έως Κυριακή 25/11/2018.

Πληροφορίες: 6973221887. http://fkth.gr/el/art-2018 . https://www.facebook.com/events/285008488776775

Στα περίπτερα 10, 9 και 8 της ΔΕΘ HELEXPO
Ώρες-ημέρες λειτουργίας
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου / 16:00-22:00 (VIP 16:00-18:00)
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου / 09:30-21:00
Σάββατο & Κυριακή 24-25 Νοεμβρίου / 11:00-21:00
Τιμή εισιτηρίου 6 €
Παιδιά, φοιτητές ΑΣΚΤ 3 €
www.art-thessaloniki.gr

Συμμετέχουν:

Vana Urosevits (FYROM), Irena Sladoje (BA), Daniel Balanescu (RO/UK), Dorothea Fleiss (RO/DE), Djordje Stanojevic(RS), Bozidar Plazinic(RS), Gordana Kaljalovic Odanovic (RS), Nikola Radosavljevic (RS), Elcin Acun (TR), Gülay Dogan (TR), Mert Çağıl Türkay (TR), Merve Seçkin (TR), Onur Girit (TR), Seçkin Tercan (TR), Mikhail Pogarsky (RU), Νίκος Τερζής (GR/SE), Βασίλης Καρκατσέλης, Γιάννης Αναστασίου, Θανάσης Ράπτης, Γεωργία Γρηγοριάδου, Θοδωρής Λάλος, Ισμήνη Γούλα, Έλενα Ζέππου, Άγγελος Σοφιανίδης, Λία Ναλμπαντίδου, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Σταυρούλα Καζιαλέ, Ράνια Φραγκουλίδου, Στεφανία Πατρικίου, Ελένη Καράδαγλη, Έλσα Τζιάνα,  Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ‘Εργαστήριο Λιβάδι του Εφήμερου ΙΙΙ’, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ‘Εργαστήριο κατασκευής ενός βιβλίου για τη μνήμη’, Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ‘Εργαστήριο για την ενσωμάτωση της φωτογραφίας στο χειροποίητο χαρτί’

 

Aspects of Balkan ArtistsBooks

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το ΦΚΘ: Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) -από τη δεκαετία του ’90 ακόμα-, ακολουθώντας τις καλλιτεχνικές και όχι μόνον ανησυχίες της εποχής μετά το μοντέρνο, που επιζητούσε βήματα «πέρα από τα σύνορα» των θεωριών της φιλοσοφίας, της πολιτικής και των τεχνών, ασχολήθηκε με τα λεγόμενα όρια του φωτογραφικού μέσου.

Παράλληλα με την «καθαρή» φωτογραφία, εξερεύνησε διαφορετικούς δρόμους διατύπωσης του «νέου αιτούμενου περιεχομένου», πειραματίστηκε με νέους τρόπους εμφάνισης της φωτογραφικής εικόνας και συμμετοχής των δημιουργών στα κοινά. Μοναδικός σκοπός και στόχος ο πολλαπλασιασμός των δυνατοτήτων ελευθερίας έκφρασης των δημιουργών σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του διαλόγου φωτογραφικής τέχνης και κοινού.

Ας μην ξεχνάμε πως, ενώ στο εξωτερικό ζούσαν (οι δημιουργοί και οι κοινωνίες τους) μία εποχή αναβρασμού των πάντων, στην Ελλάδα η φωτογραφία ήταν αποκλεισμένη από όλους τους χώρους τέχνης ως μη τέχνη, άρα ζούσε φυλακισμένη στα κελιά που χτίζανε για τους εαυτούς τους οι ίδιοι οι «φωτογράφοι».

Με αυτές τις αγωνίες και προβληματισμούς, εμείς οι φωτογράφοι-μέλη του ΦΚΘ δε διστάσαμε να προχωρήσουμε και στη διεύρυνση του αντικειμένου εργασίας μας, στον εμπλουτισμό του, να εντάξουμε στο έργο και άλλες τέχνες, καθιστώντας το περισσότερο σύνθετο, πιο πολύπλοκα «εικαστικό».

Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια, με εργαστήρια, εκδόσεις, εκθέσεις, διαλέξεις, φιλοξενία καλλιτεχνών και λοιπές δράσεις “θεραπεύσαμε” -μεταξύ άλλων- τη λομογραφία (lomography), την cheap art, την mail art, τη φωτοχαρακτική (photogravure), τα κολλάζ (collage), την εφήμερη τέχνη στη φύση, τα artists’ book, την video art, τις εγκαταστάσεις (installations), το φωτόδραμα, τις περφόρμανς, τα χάπενινγκ, την ακτιβιστική τέχνη στο δημόσιο χώρο, κρατώντας πάντα ως βασικό μέσο έκφρασής μας τη φωτογραφία.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων πολύπλευρης δράσης, στο πλαίσιο του προγράμματός μας Aspects of Balkan Photography συνεργαστήκαμε με φορείς και καλλιτέχνες των χωρών της Βαλκανικής, που και αυτούς απασχολούσε η έκφραση μέσω του βιβλίου αντικείμενο-γλυπτό, τους ενδιέφερε το βιβλίο ειδικής κυκλοφορίας, το artists’ book, ως ένα ειδικός φορέας έκφρασης.

Η παρούσα έκθεση προέκυψε, ως ειδικό project, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.Τα έργα των Βαλκάνιων καλλιτεχνών, για πρώτη φορά, συνομιλούν σε ένα νέο “συγκεραστικό” περιβάλλον. Παρουσιάζονται μαζί με έργα άλλων σημαντικών Ελλήνων εικαστικών, καθώς και μια επιλογή από έργα που προέκυψαν από τα ειδικά εργαστήρια του ΦΚΘ, που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια με εισηγητές τον Θοδωρή Λάλο, τον Βασίλη Καρκατσέλη και τον Ρώσο εικαστικό Μίκαϊλ Πογκάρσκι, ακριβώς για αυτή τη συνύπαρξη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ