Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Η Γάτα και το Ψάρι» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

«Η Γάτα και το Ψάρι» παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα «Ληνός» των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου” στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου , ώρα 20.00′. Με προαιρετική προσφορά τροφίμων μακράς διάρκειας, ειδών καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Υπόθεση: Να βγάλεις το δέρμα σου. Να το φορέσεις ανάποδα. Να μην το φορέσεις καθόλου. Να πάρεις άλλο, καινούργιο. Μπορείς; Στη Γάτα και το Ψάρι όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται φοράνε το καθένα το δικό του δέρμα με τον δικό του τρόπο. Άλλος το σέρνει, άλλος το φοράει με χάρη, κάποιος άλλος το έχει αποδεχτεί μη μπορώντας να κάνει αλλιώς. Ο καθένας έχει την προσωπική του αφήγηση. Την αφήνει να ξετυλιχθεί, την προσφέρει γενναιόδωρα στο θεατή. Πίκρα, αναμνήσεις, νοσταλγία, μικρές ευτυχίες αναδύονται από το δέρμα τους, όπως ο ιδρώτας. Σ’ αυτόν τον γλυκό χορό ο αγώνας για επιβίωση, η συμφιλίωση με το παρελθόν, η αγάπη που ανθίζει ακόμα και ανάμεσα από τις πέτρες, η προσπάθεια για αποδοχή παρουσιάζεται ως αδήριτη ανάγκη.

Κοινός τόπος για όλους είναι το Νοσοκομείο. Γιατί η ζωή του Νοσοκομείου είναι συναρπαστική. Καθημερινά ανταμώνεις τα πάντα: την ασθένεια και την υγεία, τη χαρά και τη λύπη, τη ζωή και το θάνατο. Όλα εναλλάσσονται και τίποτα δε μένει ίδιο. Ούτε για τους δύο ήρωες, τη Γάτα το Ψάρι που έτυχε να συναντηθούν ανάμεσα στο θόρυβο και τη σιωπή, όπως ακριβώς είναι οι χαρακτήρες των γιατρών που αντίστοιχα αντιπροσωπεύουν. Η Γάτα και το Ψάρι όμως γνωρίστηκαν περισσότερο από όσο ίσως νόμιζαν. Οι ρόλοι που κλήθηκαν να παίξουν, σύμφωνα με τους κανόνες, ως θύτης και θύμα είναι υπό αμφισβήτηση. Ποιος όμως φτιάχνει τους κανόνες για να τους τηρήσει όταν οι δύο γιατροί τους παραβιάζουν για να δώσουν συνέχεια στη ζωή; Πόσο έντιμοι είναι οι κανόνες όταν ο Διευθυντής ξεμπροστιάζει τις κοινωνικές συμβάσεις; Μπορούν η Γάτα και το Ψάρι άραγε να αλλάξουν δέρμα;

Mε την ευγενική στήριξη του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Π.Ε. του ΨΝΘ, Εταιρεία Γ. Ελενίδης Τρίγωνα Πανοράματος, Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη, Scripta Manent, Βασιλική Χούρου-MIOCANTO.GR, εκδόσεις ΜΟΛΥΒΙ.

Λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα “Ληνός” των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”

Η Θεατρική Ομάδα του νοσοκομείου μας συνεχίζει την πορεία της με συνέπεια από το 1991. Συνθέτει την εκφραστική ανάγκη ανθρώπων του ίδιου εργασιακού χώρου με διαφορετική ιδιότητα και αποτελεί τόπο συνάντησης και αφορμή ώσμωσης χαρακτήρων και εμπειριών. Κοινό σημείο αναφοράς η διάθεση υπέρβασης της φθοροποιού καθημερινότητας μας σε έναν χώρο φύσει αναλωτικό, όπως το νοσοκομείο. Αποφασίσαμε να δώσουμε το όνομα “Ληνός” (πατητήρι) στην Ομάδα, γιατί όπως ο χυμός διαφορετικών σταφυλιών δίνει το κρασί στη διαδρομή από το πατητήρι ως το ποτήρι, έτσι και τα μέλη της Ομάδας, καταθέτουν ο καθένας τη δικιά του επίγευση στο τελικό αποτέλεσμα της θεατρικής διαδρομής. Στόχος μας το ανέβασμα ποιοτικών θεατρικών παραστάσεων όχι μόνο στη πόλη μας, αλλά κυρίως μακριά απο αυτήν, σε ανθρώπους που δεν θα είχαν αλλιώς την ευκαιρία να γνωρίσουν το θέατρο στον τόπο τους.

Η Θεατρική ομάδα είναι μέλος της Ένωσης Θεατρικών Σχημάτων Μακεδονίας και Θράκης και συμμετέχει στα ετήσια Φεστιβάλ Θεάτρου που πραγματοποιούνται στην πόλη μας. Έχει ιδιόκτητο εξοπλισμό φωτισμού και ήχου και δίνει παραστάσεις μετά από πρόσκληση.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καϊμακάμης
Μουσική – πρωτότυπη σύνθεση για το έργο: Γιώργος Μπινιχάκης
Σκηνικά-μάσκες: Λουκάς Δαγδηλέλης
Φωτισμοί: Λάζαρος Παναγιωτίδης
Γάτος Αντώνης Φωτόπουλος
Ψάρι Βαλεντίνη Παπαγεωργίου
Γιατρός 1, Νεαρός – πωλητής Αλέξανδρος Μουταφίδης
Γιατρός 2 Βαγγέλης Καϊμακάμης
Διευθυντής Θόδωρος Λαμπριανίδης
Ασθενείς εξωτερικών ιατρείων Φανή Κιοσέογλου, Γραμματούλα Παπαδοπούλου
Νοσηλεύτρια Ειρήνη Σταυρούλα Μαυρίδου
Άστεγος Κωνσταντίνος Αγιαννίδης
Θησέας – νοσηλευόμενος Ηλίας Τσιούλης
Νεαρή παρηγορητικής θεραπείας Αθανασία Κουδόσιου
Τραπεζοκόμος Τούλα Παπαδοπούλου/Νικολέτα Λιάμη
Σύζυγος ασθενή Θανασάκη Φανή Κιοσέογλου/Μαρία Παπαϊωάννου
Τραυματιοφορέας Σοφία Χρυσουλίδου/Φωτεινή Χαριτούδη
Κοπέλα στην ακρογιαλιά Ειρήνη Γκαϊτατζή-Αραμπατζή
Ύποπτος τύπος (γιος τραπεζοκόμου) Σεραφείμ Μουταφίδης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ