Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ταξίδι σε μνήμες η παρουσίαση του βιβλίου “Συνένοχοι” της Νόρας Πυλόρωφ

Σε εποχές ταραγμένες, από τις εκτοπίσεις των Εβραίων και το Άουσβιτς μέχρι τη θαμπή, κουρασμένη Ελλάδα του σήμερα ταξιδεύει τον αναγνώστη το μυθιστόρημα της Νόρας Πυλόρωφ με τίτλο «Συνένοχοι» (εκδόσεις Ψυχογιός) που παρουσιάστηκε απόψε Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στο βιβλιοπωλείο πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο «Καλλίεργος». Ο κ. Μάριος Πετράς (δεύτερος από αριστερά στη φωτογραφία), ιατρός, διευθυντής ΕΣΥ, πρόεδρος του “Καλλίεργου” στον χαιρετισμό του ανακοίνωσε ότι η συγγραφέας Νόρα Πυλόρωφ εγγράφεται μέλος του συλλόγου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως και συντόνισε την εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυνε η συγγραφέας Γεωργία Γοργώ Αλεξίου (στη φωτογραφία όρθια στο μικρόφωνο) Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ) και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Καλλίεργος». Η κ. Αλεξίου, επισήμανε την συνεισφορά της συγγραφέως στα γράμματα και τη λογοτεχνία.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Βασιλική Διαμαντή, συγγραφέας και Εκπαιδευτικός η οποία χαρακτήρισε “λογοτεχνικό πλούτο το στήσιμο των χαρακτήρων του βιβλίου”, το οποίο, όπως είπε “ο καθένας το διαβάζει με το δικό του τρόπο”. Απευθυνόμενη στη συγγραφέα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, “μ’ έβαλες σε μια διαδικασία προσωπικών συγκρούσεων” και “πόσο ένοχη είμαι γι’ αυτά που δεν έκανα”. Η κ. Διαμαντή, όπως παραδέχτηκε η συγγραφέας Νόρα Πυλόρωφ, “έκανε μια από τις καλύτερες παρουσιάσεις του βιβλίου και κριτική”.

Η κ. Πυλόρωφ περιέγραψε στην ομιλία της ότι “ο συγγραφέας διαθέτει ένα συρτάρι με κλειδί και κλειδαριά, όπου συσσωρεύει διάφορα από το παρελθόν του, μικρά πράγματα και μεγάλα, που δεν μπορεί ή ενδεχομένως δε θέλει να πετάξει και τα κρατάει. Μνήμες, βιώματα, εικόνες από την παιδική ηλικία, τραύματα και αδιέξοδα, απώλειες και απόρριψη.

Και ενοχές. Όσες φορές κι αν επιχειρεί να τους βάλει τάξη, να καταλάβει κι αυτός, τα αντικείμενα μες στο συρτάρι ανθίστανται. Έχουν αυτή την τάση. Είναι στη φύση τους.

Εγώ αυτό το συρτάρι δεν το πολυπειράζω, το φοβάμαι, για να ’μαι ειλικρινής. Κάποτε το ’ψαχνα με τρόμο, με λαχτάρα, ζητούσα απαντήσεις στο «γιατί» και στο «πώς έτσι». Tώρα βολεύομαι με τη γραφή”. Η ίδια εξήγησε ότι “η μνήμη όμως επιτίθεται. Κατά καιρούς. Όταν αυτή αποφασίζει και θέλει. Έτσι έγινε και με τους Συνενόχους. Ένα θραύσμα υπήρχε. Ξεχασμένο σαν από αιώνες πριν. Ζήτησε μερτικό. Επίμονα. Μπλέχτηκε με τη μυθοπλασία κι έγινε το βιβλίο”.

Η κ. Πυλόρωφ συνέχισε την περιγραφή για το βιβλίο της ενώ ενδιάμεσα διάβαζε αποσπάσματα η κ. Αναστασία Χατζή (τέταρτη από αριστερά), αντιπρόεδρος της ΕΛΒΕ και μέλος του δ.σ. του «Καλλίεργου».

Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας Νόρα Πυλόρωφ απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πέντε επιβάτες στο κουπέ ενός τρένου σ’ ένα ταξίδι του χαμού. Και η έκτη επιβάτιδα, η πέτρα του σκανδάλου, το φιτίλι που βάζει φωτιά. Το ανοίκειο συντελείται εκεί μπροστά στα μάτια τους και θα τους σημαδέψει μια ολόκληρη ζωή.

«Το τελευταίο πράγμα που αποτύπωσαν τα μάτια μου σαν στιγμή απολιθωμένη, σαν πίνακας που δεν άλλαξε όλες τις δεκαετίες που πέρασαν, είναι τα πρόσωπά σας πίσω από το κλειστό τζάμι∙ απαθή, αμέτοχα, αδιάφορα. Ουρλιάζω και δεν ακούω τη φωνή μου. Ούτε κι εσείς. Αλλά εσείς βλέπετε. Κι εγώ βλέπω εσάς να παρακολουθείτε το ανόσιο δράμα που παίζεται πάνω στα στραπατσαρισμένα ηλιοτρόπια. Το σφραγίσατε το τζάμι, αγαπητοί μου τοτινοί συνταξιδιώτες. Το σφράγισε η αδιαφορία σας. »Από τότε ζείτε μ’ αυτή την εικόνα. Τη φέρνατε καμιά φορά στο μυαλό σας; Ή την απωθήσατε; Όμως το ασυνείδητο, κυρίες και κύριοι, δεν έχει χρόνους, ενεστώτα, παρατατικό, μέλλοντα. Έχει μόνο εικόνες. Και ενοχές. Που φυτρώνουν ξανά και ξανά, όσο κι αν τις ξεριζώνουμε. Κάθονται εκεί υπομονετικά και περιμένουν την ώρα τους…» 

Οι ζωές των έξι ηρώων χαρτογραφούνται από μοναξιά και έρωτες, από επαγγελματικά αδιέξοδα και οικογενειακά μυστικά. Με ρυθμό που όλο και επιταχύνεται, απογυμνώνονται και οδηγούνται στην τελική δραματική σύγκρουση, όπου το μαχαίρι χώνεται βαθιά κι ο καθένας θα πληρώσει για το μερτικό του στο φταίξιμο.

Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε εποχές ταραγμένες, από τις εκτοπίσεις των Εβραίων και το Άουσβιτς μέχρι τη θαμπή, κουρασμένη Ελλάδα του σήμερα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ