Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Μέτρα Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων

Ο σχεδιασμός ενεργειών για την πρόληψη και την ετοιμότητα ενόψει της χειμερινής περιόδου 2018-2019, με στόχο την αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρών, χιονοπτώσεων ή παγετού, συζητήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Θωμάς Ψαρράς,  αναφερόμενος στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου από την 1η Μαΐου έως την 31 Οκτωβρίου 2018, τόνισε ότι ακολουθήθηκε το πρόγραμμα επιφυλακής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη μόνιμη διάθεση από πλευράς του Δήμου δυο υδροφόρων οχημάτων και προσωπικού. Το τμήμα συμμετείχε στην περιφρούρηση του Σέιχ Σου σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες, ενώ με τη συνδρομή εθελοντών πραγματοποιήθηκε και καθαρισμός του περιαστικού δάσους.

Ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε ακόμη ότι στη διάρκεια της θερινής περιόδου υπήρξε μέριμνα για τη φιλοξενία δημοτών σε κτίρια του Δήμου που διαθέτουν κλιματιζόμενους χώρους, για τις ημέρες του  καύσωνα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας.

Για την νέα χειμερινή περίοδο, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου 2019, ο ίδιος σημείωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και διαθέτει σε μόνιμη βάση  επτά μεγάλους και έξι μικρότερους –ηλεκτροκίνητους- αλατοδιανομείς, 17 υδροφόρα οχήματα, δύο πυροσβεστικά, καθώς και προσωπικό, ενώ έχει και την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντικών ομάδων.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει 300 τόνους αλατιού αποχιονισμού σε αποθήκη της λεωφόρου Βασ. Ολγας, ενώ αναμένεται η προμήθεια άλλων 240 τόνων. «Υπάρχουν 2.000 σάκοι των 15 κιλών έτοιμοι για διανομή αυτή τη στιγμή με τη δυνατότητα συσκευασίας και άλλων, ώστε να υπάρχει επάρκεια. Οι σάκοι θα διανεμηθούν σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, εκκλησίες και σε 71 προκαθορισμένα σημεία στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, καθώς και σε επιπλέον 62 σημεία της πόλης, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Στους άμεσους στόχους του Δήμου Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία 280.000 αντίτυπων του οδηγού με τίτλο Οδηγίες αυτοπροστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ώστε να διανεμηθεί σε οικίες και καταστήματα. Ο οδηγός είναι διαθέσιμος σε μορφή pdf στη σελίδα του facebook που έχει δημιουργήσει η Πολιτική Προστασία Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου https://thessaloniki.gr/

Στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Γ΄ Σώματος Στρατού, του Δασαρχείου, του Λιμεναρχείου, της ΕΜΥ, του ΟΑΣΘ, του ΕΚΑΒ, εθελοντικών ομάδων, λοιπών φορέων της πόλης, των Δημοτικών Κοινοτήτων καθώς και   αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τη συνεδρίαση προλόγισε ο Πρόδρομος Ζάνης, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ (Τομέας Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας), ο οποίος παρουσίασε προγνωστικά μετεωρολογικά μοντέλα για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ