Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
23.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
spot_img

Through Chryssa’s Eyes – Η άλλη ματιά της Χρύσας Νικολέρη

Την αείμνηστη Χρύσα Νικολέρη, μία σπουδαία φωτογράφο με σημαντικό έργο και απόφοιτό του, τιμά το Κολλέγιο Ανατόλια στη μεγάλη έκθεση που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη Bissell με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια (ΣΑΑΚ Ανατόλια) και του Συλλόγου Αποφοίτων του ACT – American College of Thessaloniki, από τις 5 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση φιλοξενεί φωτογραφίες από τρία σημαντικά κεφάλαια της καλλιτεχνικής της πορείας, τα Urban Landscapes, Diaries I και II, και The Last Safe Place, που παρουσιάστηκαν σε γνωστούς εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι συγκεκριμένες ενότητες αποτυπώνουν την ιδιαίτερη προσωπική ματιά της Χρύσας Νικολέρη στον χώρο και τον χρόνο «φωτογραφίζοντας» την ικανότητά της να συλλαμβάνει μία τυχαία στιγμή και να την καθιστά και σημαντική και αξιομνημόνευτη. Παράλληλα, στον ισόγειο χώρο της Βιβλιοθήκης Bissell, προβάλλονται φωτογραφίες από το master class της Χρύσας Νικολέρη με φοιτητές του ACT στο πλαίσιο του project «Would you vote for me?” και της ομώνυμης έκθεσης του Dukakis Center (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, 2014).

 

Λίγα λόγια για τη Χρύσα Νικολέρη

Εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς οικογένειας φωτογράφων, η Χρύσα Νικολέρη σπούδασε Φωτογραφία στο Μόναχο και συνέχισε την παράδοση στο οικογενειακό φωτογραφείο για περισσότερα από 20 χρόνια. Παράλληλα, συνεργάστηκε με έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες, πραγματοποίησε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Μόναχο και το Λονδίνο, ενώ συμμετείχε και στην Biennale Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου. Φωτογραφίες της έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία και έργα της βρίσκονται στη Συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτήν της UBS, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ταλέντο και τις γνώσεις της μοιράστηκε στα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα του ΜΜΣΤ, στο υποστηριζόμενο από Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πρόγραμμα για ανέργους, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ, και στο Τμήμα Μουσικής, Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία.

Η Χρύσα Νικολέρη έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2017 αφήνοντας ως παρακαταθήκη ένα αξιόλογο και αναγνωρισμένο έργο, που μοιραζόταν ανάμεσα στο πορτρέτο, την αρχιτεκτονική φωτογραφία και το υψηλής αισθητικής αξίας φωτορεπορτάζ. Αν και επεδίωκε τον διάλογο με τις εικαστικές τέχνες, η ίδια διατηρούσε πάντα μία αληθινή, ζεστή, ανθρώπινη σχέση με τα πρόσωπα και τα θέματα που φωτογράφιζε. Ίσως και για αυτό το προσωπικό της αποτύπωμα θα μείνει ανεξίτηλο: μίας γυναίκας με βαθιά αφοσίωση στην τέχνη της, εμμονή στη λεπτομέρεια και την τελειότητα, με πάθος, ευγένεια και καλλιέργεια, και η οποία βρισκόταν σε μία αέναη αναζήτηση εικόνων – ντοκουμέντων της αλήθειας του κόσμου γύρω μας.

Διάρκεια έκθεσης: 5 Δεκεμβρίου 2018 –  9 Ιανουαρίου 2019

Πληροφορίες: 2310 398 390

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη 9:30 – 20:00, Παρασκευή 9:30 –  18:00, Σάββατο: 11:00- 14:00 (εκτός αργιών)

https://www.act.edu/bissell-library

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ