Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Υποδοχή της φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki στο ΑΠΘ

Τη φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki υποδέχθηκε και συνεχάρη ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης σήμερα, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, στην Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας. Η ομάδαδιακρίθηκε μεταξύ 5.000 διαγωνιζομένων από κορυφαία πανεπιστήμια 40 χωρών και απέσπασε το αργυρό́ μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2018. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 24-28 Οκτωβρίου 2018, στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Υπεύθυνος του έργου, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η δράση, είναι ο Αν. Καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ Ιωάννης Βιζιριανάκης. Η ομάδα λειτούργησε υπό την καθοδήγηση του κ. Βιζιργιανάκη, του Καθηγητή του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Γεώργιου Μόσιαλου και της Επίκ. Καθηγήτριας του Τμήματος Βιολογίας Δήμητρας Ντάφου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αν. Καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ Ιωάννης Βιζιριανάκης και τα μέλη της ομάδας, Αλέξανδρος Γιαννόπουλος Δημητρίου (Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ), Υβόνη Γιαννούλα (Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ), Παντελής Κυριακίδης (Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ), Γρηγόριος Κυρπιζίδης (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) και η Υβόνη Ξεσφύγγη (Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ). Η ομάδα συμπληρώνεται από τους φοιτητές Ιωάννη Αλεξόπουλο (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ) και Παναγιώτη Καρατάκη (Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ).

 

Λίγα λόγια για τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό

Ο Διαγωνισμός «iGEM Competition» διοργανώνεται από το «iGEM Foundation». Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας στον κλάδο της συνθετικής βιολογίας και την ανάπτυξη μίας διακρατικής επιστημονικής συνεργασίας. Ξεκίνησε το 2003 ως ένας φοιτητικός διαγωνισμός στο MIT και αποτελεί πλέον έναν θεσμό που έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 5.000 περίπου διαγωνιζόμενοι από κορυφαία πανεπιστήμια (Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.) από περισσότερες από 40 χώρες και περισσότεροι από 120 κριτές παγκοσμίου φήμης.

Galene, το πρότζεκτ

Η ομάδα σχεδίασε και παρουσίασε μια σειρά καινοτόμων βιολογικών συστημάτων, χρησιμοποιώντας πειραματικές μεθόδους και προσεγγίσεις συνθετικής βιολογίας, με τις οποίες επιτυγχάνεται ελεγχόμενη γονιδιακή έκφραση πρωτεϊνών. Συγκεκριμένα, το πρότζεκτ αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «γενετικής εργαλειοθήκης» που θα καθιστά εφικτό τον ακριβή έλεγχο των βιολογικών συστημάτων, χωρίς διακυμάνσεις, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα πάνω στη Συνθετική Βιολογία.

Εφαρμογές του συστήματος μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της απόδοσης παραγωγής και περιορισμό των διακυμάνσεων σε πειραματικά δεδομένα, με προεκτάσεις στους τομείς της υγείας, υπολογιστικής βιολογίας και γενετικής μηχανικής.

Η ομάδα συνεργάζεται με φημισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως τα ΜΙΤ, Penn State University, University of Edinburgh, Wageningen University, Universidad Complutense de Madrid, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες:  http://2018.igem.org/Team:Thessaloniki

Στη φωτογραφία η σημερινή συνάντηση με την ομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ