Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
21.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
spot_img

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής του Γιάννη Κόκκινου “the shape of a woman”

Η τέταρτη κατά σειρά ατομική έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Κόκκινου θα παρουσιαστεί από τις  7 έως και τις 9 Δεκεμβρίου στο VOGA Urban Café Bar (Κ. Βόγα 29, Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης). Κατά την διάρκεια της έκθεσης ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει την νέα του δουλειά με τίτλο “the shape of a woman”. Καθημερινά από τις 7 έως και τις 9 Δεκεμβρίου και από τις 19:00 έως αργά το βράδυ ο καλλιτέχνης θα είναι παρόν για να γνωριστεί μαζί σας, να μοιραστεί το πάθος του για την ζωγραφική και να συζητήσει για την νέα του δουλειά.

 

Ποιος είναι ο Γιάννης Κόκκινος ως καλλιτέχνης

Ο Γιάννης Κόκκινος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Οι μυρωδιές του νέφτι, τα άδεια σωληνάρια με τις μπογιές, οι λερωμένες παλέτες, τα καβαλέτα και τα λάδια ήταν στην καθημερινότητά του από πολύ μικρό, καθώς η μητέρα του, Ευδοξία Μουσλίδου, ήταν μια καταξιωμένη ζωγράφος, με ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί της Θεσσαλονίκης της δεκαετίας του ’60 και του ’70 αλλά και με συμμετοχή σε πολλές ομαδικές. Το πάθος του για την ζωγραφική ξεκίνησε στα χρόνια του λυκείου όταν και ξεκίνησε μαθήματα σχεδίου για την είσοδο στην Αρχιτεκτονική σχολή. Αναζωπυρώθηκε το 2009 με μαθήματα στο εργαστήριο του Μιχάλη Κόκκινου ώστε να εξοικειωθεί με τα υλικά και τις τεχνικές. Από εκεί και πέρα έχει πειραματιστεί με διάφορα στυλ, και έχει παρουσιάσει 3 ατομικές εκθέσεις αλλά έχει συμμετάσχει και σε 2 ομαδικές.

Η ζωγραφική του

Η γυναίκα πρωταγωνιστεί στα περισσότερα έργα του Γιάννη Κόκκινου, με τον ερωτισμό να είναι σαφέστατος στους πίνακές του. Όμως ο καλλιτέχνης δεν ενδιαφέρεται για την πιστή και λεπτομερειακή αποτύπωση της πραγματικότητας. Αυτό που τον απασχολεί είναι το φως, οι όγκοι, τα σχήματα και το χρώμα. Γυναίκες καθιστές και ξαπλωμένες, απεικονισμένες σε κλειστούς χώρους, σε διάφορες στάσεις, μοιάζουν με ιέρειες κάποιας λατρείας, αλλά δεν αποτελούν παρά αφορμή για να αποκαλυφθούν οι αφαιρετικές αναζητήσεις του. Η έντονη παρουσία του μαύρου φόντου δημιουργεί μια μεταφυσική ατμόσφαιρα και φέρνει στο φως τις γυναικείες καμπύλες, σε ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς. Οι γυναικείες φιγούρες, πηγή έμπνευσης για το ζωγράφο, είναι χωρίς ταυτότητα, με κρυμμένα τα χαρακτηριστικά τους ,από τα μαλλιά που πέφτουν μπροστά στο πρόσωπο ή το κεφάλι που πηγαίνει προς τα πίσω, και αποδίδονται ζωγραφικά ως απροσδιόριστοι όγκοι. Μόνες, ντυμένες με ένα μυστήριο φως, έχουν για μοναδικό συνδετικό τους κρίκο την κοινή τους μοίρα.

Ο ίδιος λέει για τη ζωγραφική του: “ Μ’ αρέσει η ανθρωποκεντρική ζωγραφική και κλασσικά θέματα όπως είναι τα γυμνά και τα πορτρέτα. Όμως η κλασσική ζωγραφική δεν σε απελευθερώνει. Έτσι, διαλέγω μεν να φτιάχνω κλασσικά θέματα, αλλά με τον δικό μου τρόπο. Και μου αρέσει ο πίνακας να έχει λάθη. Δεν θέλω να κάνω τον τέλειο πίνακα”.

Η πραγματικότητα παραμορφώνεται στα έργα του έτσι ώστε να εκφραστούν τα συναισθήματα του, η ιδιαίτερη εσωτερική οπτική του και η ψυχική του επαφή με τον καμβά. Από αυτή τη σκοπιά, τα έργα του μπορούμε να πούμε ότι διαθέτουν εξπρεσσιονιστικά στοιχεία, ενώ τείνουν προς την αφαίρεση. Αν και η πρώτη ανάγνωση υποδηλώνει ρεαλισμό, αν προσέξουμε καλύτερα, δεν βλέπουμε παρά φόρμες και χρώματα. Η τέχνη του Γιάννη Κόκκινου δεν μιμείται ούτε αναπαριστά άμεσα την εξωτερική πραγματικότητα. Τα απλοποιημένα σχήματα, οι φόρμες και το χρώμα, αρκούν για να συγκινήσουν το θεατή.

VOGA Urban Café Bar

Κ. Βόγα 29, Νέα Παραλία

Θεσσαλονίκη

Τηλ 2315 53 54 89

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ