Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Σημαντικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα Δεκεμβρίου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Φράγκων 15, τηλ. 2316009657), με συναυλίες, αφιερώματα, διαλέξεις. Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών έχει ως εξής:

 

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, Ώρα 21.00

Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη», Είσοδος ελεύθερη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στις 10 Δεκεμβρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ημέρα που φέτος εορτάζονται τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκδήλωση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, με τίτλο:  «Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια Ιστορική Στιγμή, τότε και τώρα (1948-2018)».

Ομιλητές: Μαρία Καβάλα (διδάσκουσα Σύγχρονη Ιστορία, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ)

Κώστας Τσιτσελίκης (καθηγητής Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης, η απονομή τιμητικής διάκρισης στα Ιδρυτικά και Ιστορικά Μέλη του Ελληνικού Τμήματος (27 Ιουνίου 1975), Στέλιο Νέστορα, Αργύρη Μαλτσίδη, Σωτήρη Δέδε, Κώστα Πύρζα που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και η επίσημη ανακοίνωση της ανάδειξής τους σε Επίτιμα Μέλη του Ελληνικού Τμήματος από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέα Γιολάση.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσική επιλεγμένη από το Κρατικό Ωδείο, και θα ακολουθήσει δεξίωση στο φουαγιέ.

 

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, Ώρα 21.00

Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»

Είσοδος 8 και 5 ευρώ

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο πιανίστας με τα εκκεντρικά προγράμματα, Γιώργος Κωνσταντίνου  θα ερμηνεύσει με τον μοναδικό τρόπο του ένα ποικιλόμορφο και ιδιαίτερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει  τα «les yeux clos » του Toru Takemitsu, τα » aux cypres de la Villa d’ Este » του Liszt και τα Modular Loops του Μηνά Μπορμπουδάκη

 

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη», Οι ώρες θα ανακοινωθούν

Πληροφορίες στη Γραμματεία Κ.Ω.Θ. 2316009657

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΙΑΝΟΥ με τον  ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Οι ενδιαφερόμενοι πιανίστες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με τον καταξιωμένο πιανίστα σεμινάριο, με τίτλο «συνεχίζοντας και διακόπτοντας»

 

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, Ώρα 21.00

Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη»

Φράγκων 15, Είσοδος ελεύθερη

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΒΥΡΩΝΑ ΦΙΔΕΤΖΗ

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, αποτίει φόρο τιμής στον διακεκριμένο μαέστρο και μουσικό, Βύρωνα Φιδετζή με μια τιμητική εκδήλωση.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με σύντομους χαιρετισμούς του Προέδρου του Δ.Σ. Κ.Ω.Θ κου Χαράλαμπου Λεφάκη και της Διευθύντριας  κας Λόλας Τότσιου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση επί σκηνής με τη μορφή συνέντευξης ανάμεσα στον κο Φιδετζή και τον Μαέστρο και καθηγητή του Κ.Ω.Θ, κο Βλαδίμηρο Συμεωνίδη.

Μουσικά η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από το 2ο μέρος –  «Λήθη»  σε ποίηση Λ. Μαβίλη, από το κουιντέτο με πιάνο και φωνή του Καλομοίρη. Θα ερμηνεύσουν καθηγητές του Κρατικού Ωδείου: Νάντια Φιόρου (φωνή), Γιώργος Πετρόπουλος (βιολί), Εύη Δελφινοπούλου (βιολί), Δημοσθένης Φωτιάδης (βιόλα), Δημήτρης Πάτρας (βιολοντσέλο) και Νίκος Κυριόσογλου (πιάνο).

Η καλλιτεχνική επιμέλεια, ο συντονισμός και η παρουσίαση της  εκδήλωσης είναι του κου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.

 

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, Ώρα 19.00

Ιερός Καθολικός Ναός Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας

Φράγκων 19, Είσοδος ελεύθερη

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κ.Ω.Θ.

Στην καθιερωμένη ετήσια Χριστουγεννιάτικη συναυλία του το Κρατικό Ωδείο παρουσιάζει ως σολίστ τους επιλεγμένους σπουδαστές του:

Χριστίνα Τσακαλίδου (βιολί), Γιώργο Μαρωνίδη (κλαρινέτο), Γιάννο Τόσκα (κοντραμπάσο) και Βασίλη Τσεριώτη (μονωδία – μελοδραματική) σε έργα L.v. Beethoven, W.A. Mozart, S. Koussevitzky, G.F.Händel, Σ.Μιχαηλίδη, Παπαδημητρίου και χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Μουσική Διεύθυνση Βλαδίμηρος Συμεωνίδης –  Βύρων Φιδετζής. Συμμετέχει η Χορωδία του Κ.Ω.Θ. υπό τη Διεύθυνση της Ελεονώρας Καλαϊτζίδου.

 

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, Ώρα 21.00

Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη»

Φράγκων 15, Είσοδος 8 και 5 ευρώ

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΟ ΓΚΟΥΝΤΑΡΟΥΛΗ – ΚΑΡΑΝΤΖΗ – ΓΕΡΜΕΝΟΓΛΟΥ

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο), Νεκτάριος Καραντζής (κοντραμπάσο) και Χρήστος Γερμένογλου (κρουστά) παρουσιάζουν με το Τρίο τους ένα εξαιρετικά πρωτότυπο πρόγραμμα.

Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, δηλαδή η σύνθεση σε ενεστώτα χρόνο, είναι η φυσική γλώσσα του τρίο. Η γλώσσα αυτή είναι πολυσυλλεκτική, όπως οι αναφορές κι οι πορείες των μουσικών του. Τζαζ, κλασική μουσική, παλαιά και σύγχρονη, ροκ, μπλουζ, «πειραματική», παραδοσιακή – δεν πρόκειται όμως για ένα ηχητικό κολάζ. Κάθε αναφορά είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας δράσης ή μέρος μιας αφήγησης: η σύνθεση ως όλο είναι αυτό που έχει σημασία. Χωρίς τίποτα το προσυνεννοημένο, κάθε κοντσέρτο είναι μια βουτιά στο άγνωστο με μόνο οδηγό το ένστικτο και τη βαθιά επικοινωνία των μουσικών. Τα πάντα – θέματα, ηχοχρώματα, αρμονίες, σχήματα, αναπτύξεις, φόρμες – αποκαλύπτονται κι ανακαλύπτονται από την αρχή, σε μία διαδικασία τόσο εσωτερική όσο και συναρπαστική.

Στην έναρξη της συναυλίας θα λάβει χώρα η απονομή βραβείων από το κληροδότημα της πρώην καθηγήτριας πιάνου Κ.Ω.Θ. Μαίρης Παπαδοπούλου σε τρεις αριστούχους απόφοιτους του Κ.Ω.Θ. , του έτους 2017-2018.