Ημέρα του Αλεξανδρινού: Μια ξεχωριστή ημέρα για ένα αστέρι

Ημέρα του Αλεξανδρινού: Μια ξεχωριστή ημέρα για ένα αστέρι

Η 12η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα Αλεξανδρινού, μια ξεχωριστή ημέρα που πέφτει πάντα σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, προς τιμήν του φυτού των Χριστουγέννων: το αλεξανδρινό. Όπως και με πολλές άλλες παραδόσεις, αυτή η ξεχωριστή γιορτή ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Από το 1852, κάθε χρόνο οι Αμερικανοί χαρίζουν ο ένας στον άλλον χριστουγεννιάτικα αστέρια την ημέρα του Αλεξανδρινού. Μια ματιά στην ιστορία αυτών των όμορφων αστεριών αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε αυτή η παράδοση.

Στη μνήμη αυτού ο οποίος το ανακάλυψε και του έδωσε το όνομα αλεξανδρινό

Η ημέρα του αλεξανδρινού μας πάει πίσω στον Joel Roberts Poinsett, τον πρώτο Αμερικανό πρέσβη στο Μεξικό. Γοητεύτηκε τόσο πολύ από τα άγρια αλεξανδρινά που μεγάλωναν στη φύση της Κεντρικής Αμερικής που έφερε το φυτό από το Μεξικό στις ΗΠΑ το 1828, στέλνοντας το σε φίλους και βοτανικού κήπους σε όλη τη χώρα. Το όμορφο αστέρι πολύ σύντομα έγινε γνωστό και πήρε επισήμως το όνομα poinsettia ή αλεξανδρινό όπως είναι γνωστό στη χώρα μας, το 1836 στη μνήμη του ανθρώπου που το έκανε ευρέως γνωστό. Μετά το θάνατο του Joel Roberts Poinsett, στις 12 Δεκεμβρίου 1851, το Κογκρέσο των ΗΠΑ δήλωσε ότι αυτή η μέρα θα εορτάζεται πλέον ως η Παγκόσμια Ημέρα Αλεξανδρινού.

Η τέλεια ευκαιρία για «αστεράτες» ευχές

Είτε ως χειρονομία αγάπης ή φιλίας, συγγνώμης, ένδειξης καλής διάθεσης, ευχαριστώ ή “απλώς και μόνο επειδή το θέλετε”, υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να προσφέρετε ένα λαμπερό αλεξανδρινό. Και η ημέρα του Αλεξανδρινού είναι η κατάλληλη ευκαιρία για αυτό! Με  μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, μεγεθών και επιλογών είναι βέβαιο ότι θα βρείτε το κατάλληλο αλεξανδρινό για κάθε γούστο.

Tip: γρήγορο και εύκολο χειροποίητο δώρο με αλεξανδρινό

Εάν μία απλή γλάστρα με αλεξανδρινό σας φαίνεται πολύ απρόσωπη, μπορείτε γρήγορα να την μετατρέψετε σε ένα μοναδικό δώρο με μια πρωτότυπη συσκευασία.  Εάν αγαπάτε την απλότητα, μπορείτε να τυλίξτε τη γλάστρα με ένα απλό χαρτί περιτυλίγματος. Ένα κλαδί από έλατο με μερικά διακοσμητικά κουκουνάρια, δεμένα με σχοινί μπορούν να γίνουν τα τέλεια αξεσουάρ, ενώ η προσθήκη μιας ευχετήριας κάρτας θα κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό το δώρο σας. Εναλλακτικά, μπορείτε χρησιμοποιήσετε εφημερίδα ή χαρτί περιτυλίγματος με κάποιο σχέδιο.

Για να βρείτε πολλές και διαφορετικές διακοσμητικές ιδέες, αλλά και πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το αλεξανδρινό παρακαλώ επισκεφτείτε το  www.stars-for-europe.eu και τη σελίδα μας στο Facebook στο https://www.facebook.com/StarsForEuropeGreece/.

 

πηγή “Stars for Europe