Παιδικές χαρούμενες φωνές και χαμόγελα, κάλαντα, τραγούδια, παραμύθια, δράσεις για τα παιδιά, πλημμύρισαν σήμερα Σάββατο 15 Δεκεμβρίου τον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ.Γούναρη 39, Καμάρα), όπου πραγματοποιήθηκε το Β’ Μέρος του «1ου Φεστιβάλ Παραμυθιών 201+8». Η εκδήλωση αφιερώθηκε στον αδικοχαμένο Κωνσταντίνο Ευκαρπίδη, υιό της Μαρίας Θανοπούλου, που είναι η διοργανώτρια του Φεστιβάλ.
Στη διοργάνωση συμμετείχαν: free press Frog city guidw & food & comic stories, «Άνω Κάτω… Όλα Τούμπα», Μαρία Θανοπούλου (τρίτη από αριστερά στη φωτογραφία), Αλήνη Νέλβη (πρώτη από αριστερά), Αθηνά Τσιρίκα (δεύτερη από αριστερά).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από 24 μαθητές της Γ’ 4 τάξης από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Εύας Αθανασιάδου. Στη συνέχεια, διάβασαν όλα μαζί τα παιδιά το παραμύθι “Η νεραϊδούλα και ο Αι Βασίλης” της Δόξας Κωτσαλίδου.
Ακολούθησε ανάγνωση 7 παραμυθιών από συγγραφείς που ήρθαν απ’ όλη την Βόρεια Ελλάδα.
Στην διάρκεια του Φεστιβάλ, που διήρκεσε 7 ώρες, παρουσιάστηκε το Ανθολόγιο Παραμυθιών «Ο πολύχρωμος κήπος 50 παραμυθάδων», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις FROG, σε επιμέλεια-ανθολόγηση Μαρίας Θανοπούλου.
Προλόγισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας (φωτογραφία), ο οποίος τόνισε ότι “το παραμύθι δεν είναι μια αγγαρεία, δεν είναι απλά μια δραστηριότητα που συμπληρώνει το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού. Είναι πολλά παραπάνω απ’ αυτά. θα μπορούσα να αναφερθώ σε μελέτες που έχουν αποδείξει ότι με το παραμύθι το παιδί διευρύνει τους ορίζοντες του, έρχεται σε επαφή, μέσα από ένα δημιουργικό τρόπο, με βασικές έννοιες και αρχές που δομούν την κοινωνική ζωή, αλλά αυτό είναι που η οικογένεια το ξέρει. Το καλό και το κακό, η αξία του σεβασμού, της υπομονής, της προσπάθειας, το δίκαιο και το άδικο, το όμορφο και το άσχημο, η μάθηση, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η κατανόηση, η συμπαράσταση το καλό που πάντα νικάει, είναι κάτι που δεν συμβαίνει στη ζωή αλλά είναι καλό να πιστεύουν τα παιδιά ότι συμβαίνει, είναι όλα αυτά που διδαχτήκαμε από τα παραμύθια”.
Μετά την εισαγωγή, άρχισε η αφήγηση παραμυθιών από τους συγγραφείς που συμμετείχαν στο ανθολόγιο.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε Χριστουγεννιάτικα Εργαστήρια που γινόταν στο τμήμα παιχνιδιών του βιβλιοπωλείου.