Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
18.9 C
Thessaloniki
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
spot_img

Το δρώμενο των Μωμόγερων αναβιώνει στη Βόρεια Ελλάδα – Το πρόγραμμα

Ο Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου Κοζάνης προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στην αναβίωση του εθίμου “Κοτσαμάνια” που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018 στον Τετράλοφο Κοζάνης, με παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο τσίπουρο.
Το έθιμο “Κοτσαμάνια” ή “Μωμοέρια” έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και πρόκειται για θίασο μεταφιεσμένων που τραγουδά, χορεύει και σατιρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Το πρόγραμμα του εθίμου σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με το e-pontos.gr:

Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Οι Μωμόγεροι του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου παρουσιάζουν το δρώμενο στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης.

Οι Μωμόγεροι του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου Κοζάνης θα αναβιώσουν το δρώμενο στον Τετράλοφο Κοζάνης,

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας αναβιώνει το δρώμενο μαζί με το Σύλλογο Αλμωπίας, στις 10:30, βγαίνει στα σοκάκια της πόλης. Η Λέσχη θα ξεκινήσει από Μ. Μπότσαρη και ο Σύλλογος Αλμωπίας από το Χώρο Τεχνών. Το Δρώμενο θα τελειώσει στην Ελιά στις 2:00 μ.μ.

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας πιστός στις παραδόσεις, θα παρουσιάσει το δρώμενο των Μωμόγερων έχοντας μαζί του τον Ποντιακό Σύλλογο Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιφύτου Δράμας.

Οι ομάδες αυτές από τις 11:00 π.μ. θα κινούνται στους δρόμους της πόλης της Καβάλας με τελικό σημείο συνάντησής τους την κεντρική πλατεία Καβάλας στις 13:30.

Εκεί θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σκήτης θα αναβιώσει το δρώμενο το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ.

Η Εύξεινος Λέσχη Μεσοποταμίας θα αναβιώσει το δρώμενο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης στις 12:00 μ.μ. σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Πανοράματος.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου “Παναγία Κρεμαστή” αναβιώνει το δρώμενο, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018 στις 11:00 π.μ. με εκκίνηση τα γραφεία του συλλόγου. Το δρώμενο θα ολοκληρωθεί στις 3:00 μ.μ. στην πλατεία Ευόσμου με Ποντιακό γλέντι.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας αναβιώνει το δρώμενο έχοντας προσκεκλημένος το Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ. σε όλες τις γειτονιές του χωριού.

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας παρουσιάζουν το δρώμενο στους δρόμους του Μακροχωρίου Ημαθίας στις 11:00.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης και με τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου θα αναβιώσει φέτος για πρώτη φορά στην κοινότητα Κορδελιού τα «Μωμο΄έρι̤α», στις 11 το πρωί.

Οι Μωμόγεροι Αλμωπίας θα αναβιώσουν το δρώμενο στο Ριζοχώρι Σκύδρας την Κυριακή στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Ριζοχωρίου.

Το Ελληνικό σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς “Οι Μωμόγεροι” αναβιώνει το δρώμενο στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς στις 11:00 π.μ. στην πλατεία προσφυγικού Ελληνισμού.

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Ο Φάρος Ποντίων θα αναβιώσει όπως κάθε χρονιά, το δρώμενο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις 11:00 π.μ. με κατάληξη στο “Ραγιάν” όπου θα γευτούν παραδοσιακά Ποντιακά εδέσματα.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων “Πόντος” αναβιώνει την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το δρώμενο όπου φέτος για πρώτη φορά θα παρουσιάσει το μικρό τμήμα των Μωμόγερων.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου “Οι Κομνηνοί” αναβιώνει το δρώμενο για μια ακόμη χρονιά, την Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2018 (ανήμερα της Πρωτοχρονιάς) στο Ροδοχώρι της Νάουσας.

Οι Μωμόγεροι του Ποντιακού Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου παρουσιάζουν το δρώμενο στο Ρυάκιο Κοζάνης.

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου θα αναβιώσει το δρώμενο την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019 στις 11:00 π.μ.

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων θα αναβιώσει σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης το δρώμενο των Μωμόγερων στους δρόμους του Ωραιοκάστρου στις 11:00 π.μ.

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Η Εύξεινος Λέσχη Μεσοποταμίας θα αναβιώσει το δρώμενο στην πόλη της Καστοριάς.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Η Εύξεινος Λέσχη Μεσοποταμίας θα αναβιώσει το δρώμενο στην Μεσοποταμία Καστοριάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ