Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
23.8 C
Thessaloniki
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img

Χωρίς παραστάσεις το ΚΘΒΕ – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των ηθοποιών – Για απώλεια 100.000 ευρώ κάνει λόγο η διοίκηση

Για μεγάλη πληγή στα οικονομικά του ΚΘΒΕ έκανε λόγο η διοίκηση του Θεάτρου σε σημερινή συνέντευξη τύπου εξαιτίας της πολυήμερης στάσης εργασίας των ηθοποιών του τις ημέρες των εορτών.

Η κινητοποίηση των ηθοποιών που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 25 Δεκεμβρίου, με συνέπεια να μην γίνονται παραστάσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ έχει προκαλέσει απώλεια εσόδων που αγγίζουν τα 100.00 ευρώ.

Οι ηθοποιοί βρίσκονται σε κινητοποίηση που έχει προκηρύξει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ζητώντας στη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΚΘΒΕ και ΣΕΗ να μην υπάρχει η παρακράτηση της τάξης του 10% στους μισθούς των ηθοποιών που υπαγορεύεται από τους μνημονιακούς νόμους για την πενταετία 2012-2017. Μάλιστα, για τις συγκεκριμένες παρακρατήσεις οι ηθοποιοί έχουν κινηθεί νομικά ζητώντας την επιστροφή τους, με το ποσό αυτό να αγγίζει τα 5 εκ. ευρώ, μαζί με τις παρακρατήσεις. Τον εν λόγω πόρο θα κληθεί να καταβάλλει στους ηθοποιούς το θέατρο σε περίπτωση που δικαιωθούν με την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία αναμένεται με την εκδίκαση της υπόθεσης τον περασμένο Οκτώβριο.

«Εμείς ως διοίκηση είναι αδύνατον να προβούμε στην υπογραφή νέας ΣΣΕ, που να μην υπαγορεύει παρακράτηση. Θα κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος», υποστήριξε ο κ. Χρίστος Στυλιανού, πρόεδρος ΚΘΒΕ (αριστερά στη φωτογραφία).

Μάλιστα το ΚΘΒΕ έχει λάβει νέο εξώδικο με το οποίο συνεχίζονται οι εξάωρες στάσεις εργασίας από αύριο έως την Κυριακή, κρατώντας κλειστό το θέατρο.

«Το θέατρο δεν λειτούργησε μια περίοδο που παραδοσιακά παρουσιάζει αύξηση εσόδων μέσα στις γιορτές. Τώρα είναι περίοδος που περιμένουμε σχολεία για παιδικές και εφηβικές  παραστάσεις και το θέατρο είναι κλειστό», σημείωσε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης.

Για τον λόγο αυτό η διοίκηση του ΚΘΒΕ έκανε δεκτή την πρόταση του ΣΕΗ για παράταση της ισχύουσας σύμβασης έως τις 30/9/2020, ώστε να λειτουργήσει και πάλι το θέατρο.

«Κάνω έκκληση στους ηθοποιούς του θεάτρου να το δεχτούν και να ανοίξει και πάλι το θέατρο», είπε ο κ. Στυλιανού.

Μάλιστα αναμένεται η απάντηση του ΣΕΗ ώστε να ανοίξουν και πάλι οι σκηνές του θεάτρου και να συνεχιστούν οι θεατρικές παραγωγές.

Μάλιστα ο κ. Αναστασάκης διέψευσε ισχυρισμούς του ΣΕΗ για «παιχνίδια» του ίδιου και του κ. Στυλιανού όσον αφορά την ΣΣΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ κατηγόρησε το Σωματείο των Ηθοποιών για αδιαλλαξία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΘΒΕ απασχολεί αυτήν την περίοδο 129 ηθοποιούς με εργασιακή σχέση οκτάμηνων και πεντάμηνων συμβολαίων, με τον βασικό μισθό να ξεκινά από τα 1.138 ευρώ που με διάφορες προσαυξήσεις (75% τις Κυριακές, νυχτερινά), φτάνει και τα 1.300 ευρώ.

Στα 3,5 χρόνια της παρούσας διοίκησης ο κ. Αναστασάκης σημείωσε ότι μηδενίστηκαν τα χρέη ύψους 9 εκ. ευρώ, με 650.000 θεατές να παρακολουθούν τις παραστάσεις του, μεταξύ αυτών 20.070 άνεργοι που δικαιούνται δωρεάν είσοδο.

πηγή: voria.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ