Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
21.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_img

Ανακοίνωση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του Χάρη Σαββόπουλου

Ανακοίνωση για το θάνατο του καθηγητή του ΑΠΘ Χάρη Σαββόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, την περασμένη Παρασκευή,  εξέδωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο Χάρης Σαββόπουλος υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της σκέψης και του λόγου των εικαστικών τεχνών, ένας ερευνητής της σύγχρονης τέχνης και σπουδαίος δάσκαλος στο Τμήμα Εφαρμοσμένων και Εικαστικών και Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. του ΑΠΘ, επί 20 περίπου έτη.

Σπούδασε πολιτισμιολογία στη σχολή Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Vies Bieruta Wroclaw στην Πολωνία και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Από το 1982 δημοσίευσε κριτικές μελέτες και δοκίμια για την ελληνική και διεθνή σύγχρονη τέχνη στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, συνεργάτης επί πολλά χρόνια του περιοδικού ARTI, των εφημερίδων Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Αυγή, Ελευθεροτυπία, Τέταρτο, Αγγελιοφόρος της Κυριακής.

Από το 1985 έως το 2010 υπήρξε μέλος της Διεθνής Ένωσης κριτικών τέχνης. Από το 2008 έως το 2011 υπήρξε μέλος του ΔΣ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Υπηρέτησε με ζήλο την τέχνη και τον πολιτισμό, υποστηρίζοντας κάθε νέα πρόταση σκέψης και έκφρασης στον χώρο της τέχνης.

Οι εκθέσεις, οι εργασίες, οι δημοσιεύσεις και ο κριτικός του λόγος συνέβαλλαν και αποτέλεσαν σημείο αναφοράς ερευνητών και καλλιτεχνών της σύγχρονης εικαστικής τέχνης, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό με την απώλεια του.

Ο Χάρης Σαββόπουλος υπήρξε συνεργάτης της Πινακοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ένα σύγχρονο πρόγραμμα εικαστικών προτάσεων και το 2017, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Goethe, οργάνωσαν μία σημαντική εικαστική έκθεση και ημερίδα με τίτλο «Τέχνη και δικαιώματα του ανθρώπου σήμερα-Το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος» στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία.

Για τον Χάρη Σαββόπουλο σχεδιάζουμε στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων ένα αφιέρωμα σχετικά με το έργο του και την προσφορά του στον χώρο της τέχνης.

Το τμήμα εικαστικών τεχνών με την γνωστοποίηση του θανάτου του καθηγητή εξέδωσε ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

Τα μέλη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του διακεκριμένου συναδέλφου, Χαράλαμπου – Χάρη Σαββόπουλου Καθηγητή του ΑΠΘ, ο οποίος τίμησε το Τμήμα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το πολύτιμο ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο.

Ο εκλιπών δίδαξε επί είκοσι και πλέον έτη στο Τμήμα μας και υπηρέτησε με ζήλο την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, οι μελέτες και οι δημοσιεύσεις του καλύπτουν ευρύ φάσμα της Μεταπολεμικής Ελληνικής και Διεθνούς Τέχνης.

Οι εργασίες του αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ερευνητές της Σύγχρονης Τέχνης και η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.

Τιμώντας τη μνήμη του, τα μέλη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αποφάσισαν:

-Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

-Να δημοσιευθεί το σχετικό ψήφισμα στον Τύπο.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Ξενοφών Σαχίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ