Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης: Αποτροπιασμός για τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ

Ανακοίνωση για την βεβήλωση το μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (διαβάστε εδώ) εξέδωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η  ανακοίνωση:

“Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα ένα εβραϊκό μνημείο γίνεται στόχος βανδάλων. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Μνημείου που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου, της μεγαλύτερης εβραϊκής νεκρόπολης της Ευρώπης με πάνω από 300.000 τάφους, που έστεκε εκεί για αιώνες και ισοπεδώθηκε το 1942. Άγνωστοι, χθες, σε μια πράξη πρωτοφανούς βίας κυριολεκτικά το κατέστρεψαν, διαλύοντας όλες τις μαρμάρινες πλάκες που το απάρτιζαν.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το γεγονός. Καλούμε την Πολιτεία και την κοινωνία εν γένει, να συστρατευθούν στον αγώνα μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του σκοταδισμού. Είναι χρέος της κοινωνίας και των Αρχών να εντοπίσουν, να καταδείξουν και να περιθωριοποιήσουν τους δράστες και τους ομοϊδεάτες τους.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο βανδαλισμός αυτός συνέβη λίγες μέρες πριν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, μιας παγκόσμιας επετείου που θεσμοθετήθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο, την υπόμνηση της πιο μελανής σελίδας στην Ιστορία της ανθρωπότητας για την αποφυγή της επανάληψης παρόμοιων φαινομένων.  Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα από το Ολοκαύτωμα και οι συνέπειές του δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές στην κοινωνία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ