Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Με συναυλία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ΠΚΜ στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Με συναυλία από τους σολίστ Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε στο βιολί, Κέρστιν Φελτζ στο βιολοντσέλο και τον Ούβε Μάτσκε στο πιάνο ολοκληρώθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε σήμερα Κυριακή 27 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

«Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτά που κάνουμε, είμαστε υπεύθυνοι και γι’ αυτά που δεν κάνουμε και πρέπει να θυμόμαστε καλά ότι το μόνο που χρειάζεται για τον θρίαμβο του κακού είναι κάποιοι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτε», είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε πριν από την κεντρική ομιλία, που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η παρουσία μας απόψε εδώ είναι ζήτημα συνείδησης και χρέους. Ζήτημα συνείδησης, γιατί ακόμη και σήμερα δεν είναι αυτονόητο ότι το Ολοκαύτωμα αφορά τον καθένα από εμάς. Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να καταλάβουμε ότι μας αφορά όλους. Χρειάζεται πολλή δουλειά ειδικά τώρα, καθώς τα χρόνια περνούν και καθώς η ευθύνη μετατοπίζεται πλέον από τη ζωντανή στη δευτερογενή μνήμη. Η γενιά μας και οι επόμενες γενιές καλούμαστε να διατηρήσουμε το δίδαγμα του Ολοκαυτώματος, να διατηρήσουμε τη μνήμη ενάντια σε κάθε μορφή ξενοφοβίας και ρατσισμού. Είναι και ζήτημα χρέους να θυμόμαστε και να αντιστεκόμαστε στη λήθη, χρέος να επαγρυπνούμε και να μην εφησυχάζουμε, χρέος να μείνουμε ενωμένοι και να απορρίψουμε για πάντα τον εξτρεμισμό, τον νεοναζισμό, τον αντισημιτισμό», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ απόψε υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν στις μέρες μας μας οι προσπάθειες για την ενίσχυση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, καθώς και το γεγονός ότι όσα συνέβησαν πάνω από 75 χρόνια πριν, έργο ανθρώπων μόνο ανεπίκαιρο δεν είναι», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. «Δεν είναι ανεπίκαιρο, όταν σε όλη την Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές όλων αυτών που με λόγια αλλά και με πράξεις προσπαθούν να αποδυναμώσουν τις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, για να δώσουν χώρο στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό», εξήγησε και τόνισε:

«Απέναντι σε μία τέτοια πραγματικότητα όλοι μας οφείλουμε να μην εφησυχάζουμε. Εμείς, οι απόγονοι των ελάχιστων Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν, είτε γιατί κατάφεραν να ζήσουν εν κρυπτώ, είτε με τη συμμετοχή τους στην εθνική αντίσταση, είτε γιατί μια σειρά από ευτυχείς συμπτώσεις μέσα στα ναζιστικά στρατόπεδα τους χάρισε τη ζωή, υπογραμμίζουμε με κάθε ευκαιρία το πόσο αναγκαία είναι μια σθεναρή, υπεύθυνη αταλάντευτη στάση απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, αν πραγματικά επιθυμούμε να μην επιτρέψουμε επανάληψη των όσων επώδυνων βίωσε η ανθρωπότητα ως αποτέλεσμα της επικράτησης της ναζιστικής ιδεολογίας. Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ένα τέτοιο ζητούμενο δεν επαφίεται, δεν επιτυγχάνεται, ούτε διατηρείται με τους λίγους».

Στο «δύσκολο ζεύγος Ολοκαύτωμα και πολιτισμός», αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτας Μυλόπουλος. «Το Ολοκαύτωμα είναι γεγονός πως άλλαξε άρδην την αντίληψη που έχουμε για τα όρια της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οποιαδήποτε θεωρία ή σκέψη για τον πολιτισμό, την κουλτούρα εφεξής είναι αδύνατο να μην έχει στον πυρήνα της τη βαρβαρότητα του ολοκαυτώματος», επισήμανε.

Σμαρώ Αβραμίδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ